Menu

Mediators vertellen over rituelen bij een scheiding

rituelen bij scheiding

We hebben in onze maatschappij veel rituelen rondom een liefdesrelaties, die naar een volgende fase gaan. We worden verliefd, gaan ons verloven en trouwen. Bij deze momenten wordt stilgestaan door een feest te geven of ringen uit te wisselen.

Maar hoe zit dit als je gaat scheiden? Als je afscheid neemt van elkaar, omdat je niet langer ervoor kiest als partners met elkaar door het leven te gaan. Dan is er in onze maatschappij geen ritueel, dat stilstaat bij deze volgende stap in de relatie, namelijk de scheiding. Zowel voor scheidende stellen zelf als de omgeving kan dit een gemis zijn en indirect geeft dit al aan, dat we hier als omgeving en maatschappij niet goed mee om weten te gaan. Wat zien wij als mediators van Resolve Visie in de praktijk en hoe sluiten wij de scheiding af?

Hoe ziet het laatste mediation gesprek eruit?

Als de mediation gesprekken erop zitten en onze mediators samen met de scheidende stellen alles hebben besproken en er passende afspraken zijn gemaakt, volgt het laatste gesprek. De stukken zijn opgesteld door onze mediators en alles is doorgenomen en vastgelegd. Wij bespreken in het laatste gesprek dan ook de stukken en de eindprocedure, dit betreft de juridische afhandeling van de scheiding.

Wij vinden wij het waardevol om bij dit moment stil te staan, ex-partners sluiten een relatie af én een periode van hun leven. Wij doen dit op persoonlijke wijze bij mensen thuis bij het ondertekenen van de stukken. Zo hebben stellen ook de gelegenheid om in de veiligheid van onze aanwezigheid als mediators iets te kunnen zeggen. Dit kan ook helpen bij de afhechting van de liefdesrelatie. Wat komen onze mediators tegen tijdens dit laatste gesprek:

  • Vaak zijn partners gespannen voor dit laatste gesprek, dat benoemen we dan ook. Ook wordt mensen de gelegenheid gegeven om nog wat te zeggen. Wat we bijvoorbeeld hoorden: ‘Bedankt dat jij mij zo’n prachtige zoon hebt geschonken, waar we samen goed voor blijven zorgen, ook als we straks zijn gescheiden’. Ook kiezen stellen ervoor om daarna samen nog even door te praten.
  • Een stel dat bij het laatste gesprek ongelofelijk samen moest huilen, waarbij onze mediator uiteindelijk de deur is uitgeslopen om ze even alleen met elkaar te laten.

Bijzondere rituelen bij een scheiding

Bijzondere dingen die onze mediators in de praktijk hebben meegemaakt:

  • Partners die bij het tekenen van het echtscheidingsconvenant een glas champagne hebben gedronken en een stukje taart hebben gegeten. Zij hebben elkaar bedankt voor de fijne jaren samen en spraken hun dankbaarheid uit voor de kinderen die zij samen hebben. Zij hadden dan ook alle vertrouwen in elkaar als vader en moeder en gunden elkaar het geluk in de toekomst.
  • Partners die hun trouwringen hebben laten omsmelten tot een sieraad voor hun kind, wat ze hebben gegeven op de dag dat ze de stukken tekenden.
  • Ex-partners die samen naar de kerk zijn gegaan, waar ze getrouwd waren, om een kaarsje aan te steken.
  • Een scheidend stel dat op de dag van het tekenen allebei vrij hadden genomen om samen iets leuks te gaan doen. Zoals een stel dat na de ondertekening van de stukken samen met hun kinderen naar de Efteling ging om het proces van scheiding af te ronden en samen even weg te zijn met het gezin.

Het mooie is als partners bij het afsluiten van de relatie in staat zijn te buigen voor hetgeen wat is én te buigen voor het mooie wat ooit was. Dit wordt vaak als helend ervaren. Je doet dat door te benoemen wat er was en ook te benoemen wat er niet is geweest, alleen wel verwacht werd in de relatie.

Samen de scheiding zorgvuldig afsluiten met mediation? Kies voor de onafhankelijke hulp bij jullie scheiding van onze deskundige mediators. Wij bieden een volledige afhandeling van de scheiding. Neem een kijkje op Resolvevisie.nl of neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.

Lees ook de andere blogs van Resolvevisie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.