Menu

Mijn kind heeft een narcistische partner, wat nu? Negen tips!

kind met narcistische partner

Je denkt dat je kind (hierna dochter en zij) – of een vriend(in), familielid of andere naaste – met een narcist omgaat. Je ziet haar fysiek achteruitgaan. Dat is ontzettend zwaar. Het liefst wil je haar daar gelijk weghalen, maar dat gaat helaas niet. Je dochter moet het eerst zelf inzien en gaat pas als ze er klaar voor is. 

Door het narcistische spel heeft ze het gevoel gekregen dat haar partner de liefde van haar leven is. De relatie voelt zo goed. Hoe lelijk en onderuithalend hij ook doet, zodra hij weer attent en liefdevol doet, vlamt de hoop op een terugkeer naar dat gevoel weer op. Ze is als het ware verslaafd aan dat gevoel, aan de relatie, maar elke keer als ze blijft of teruggaat, levert ze een stukje van zichzelf in. Wat kun je wél doen?

1. Weet wat narcisme is

Denk niet dat het om een egoïstische ijdeltuit met een groot ego gaat. Het gaat om misbruik, emotioneel en soms fysiek. Narcisme is complex. Lees erover, praat met een professional; probeer te begrijpen wat het is, wat de impact is en waarom het zo lastig is de relatie te verbreken.

2. Forceer niets

Je dochter kan nog niet zien dat de relatie gestoeld is op een illusie, zeker zonder kennis van narcisme. Zo wel, dan heeft ze nog steeds tijd nodig. Herkennen, erkennen, kiezen. Dring niet aan op het verbreken van de relatie, word niet boos, want je duwt haar alleen maar verder in de armen van de narcist. Die trekt alles uit de kast om haar binnen te houden en kan haar wellicht zo tegen je opzetten dat het contact helemaal verloren gaat. 

3. Wees er voor haar

Zorg dat je er voor je dochter bent. Houd contact. Ze heeft je zorg, je empathie en compassie juist nu zo hard nodig. Misschien lijkt het niet zo, maar het is wel zo. Loop langs de zijlijn mee als het niet anders kan. Het maakt het verschil tussen iets en niets. 

4. Gun haar een pauze

Nodig je dochter bij je uit, als dat kan. Je geeft haar een broodnodige pauze en de kans weer energie op te doen. Betrek haar bij jouw leven, laat ze ervaren wat normale menselijke omgang is. Het leert haar inzien dat wat ze meemaakt niet normaal is en helpt misschien de ogen te openen.

5. Daagt er inzicht?

Als ze zelf vertelt dat ze het gedrag niet normaal vindt, dan kun je met haar praten. Wellicht zelfs wijzen op mijn site. Zeg dat je heel veel herkent in wat ze vertelt en dat ze dat eens moet lezen. Ga er niet dieper op in. Wees ook voorzichtig, want als ze hier met haar partner over praat, dan komt ze van de regen in de drup. Twijfel je of het kan of niet, doe het dan niet.

6. Weet ze van narcisme?

Begint ze zelf over narcisme, dan kun je erop doorgaan. De kennis brengt herkenning, erkenning, opluchting, maar ook twijfels, boosheid, schuldgevoel. Ze zal met vele vragen zitten. Als je geen ervaringsdeskundige bent, kun je heel goedbedoeld het verkeerde zeggen. Luister vooral, sta open voor wat ze vertelt en raadt haar aan met een professional te gaan praten. 

7. Push niet

Dring niet aan op haar vertrek. Of dat ze moet kiezen tussen jou en haar partner. Ook al doe je dat vanuit liefde, het verergert het effect van narcistisch misbruik. Het voelt als emotionele chantage en kan haar van je wegduwen. Ze gaat pas als ze er klaar voor is. Dat is heel moeilijk, toch zul je daar op moeten wachten. 

8. Als de relatie stopt

Je dochter verbreekt de relatie, maar dan is het niet opeens goed. Ze komt in een rouwproces dat door narcistisch misbruik nog rauwer is: ze is zichzelf en haar identiteit is kwijt, haar relatie, haar eventuele gezin, de liefde van haar leven, haar toekomstdromen etc. Het kost tijd om te helen, te herstellen, weer zichzelf te worden. Soms wel vele jaren. Daarnaast is de kans groot dat haar ex zijn spel doorzet, wat haar herstel niet ten goede komt. Ook hier geldt: geef haar tijd en wees er voor haar.

9. Help met wegblijven

De kans bestaat dat je dochter terug wil, mede gevoed door de verslaving. Spreek af hoe je haar kunt helpen om dat niet te doen, wees haar externe hulpbron. Moedig haar ook aan zichzelf en haar interne hulpbronnen te versterken door professionele hulp te zoeken. Ook hier geldt: ze doet dat pas als ze eraan toe is.

Wil je je dierbare bijstaan?

Slachtoffers van narcisme voelen ze vaak heel alleen staan, omdat hun dierbaren narcisme niet kennen en/of het niet kunnen zien omdat de narcist naar buiten toe een heel ander gezicht laat zien. Ze hebben het gevoel het ze steeds weer te moeten uitleggen, zich te moeten verdedigen. Het maakt me enorm blij als familieleden en vrienden zich in narcisme verdiepen en zo hun dierbare bij kunnen staan. Dat is zó belangrijk. Wil jij meer weten, vraag mijn e-books aan via deze link.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − vijf =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Renata geeft in deze vlog inzicht in het proces bij kinderen. Wanneer ouders aangeven dat ze gaan scheiden, breekt er voor de kinderen een moeilijke tijd aan. En dat willen ze niet altijd aan hun ouders laten zien want die hebben het al moeilijk genoeg. Dus wanneer je als ouder zegt dat het goed gaat Lees verder > kinderen na scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.