Menu

Mijn kind heeft een narcistische partner, wat nu? Negen tips!

25 reacties
kind met narcistische partner

Je denkt dat je kind (hierna dochter en zij) – of een vriend(in), familielid of andere naaste – met een narcist omgaat. Je ziet haar fysiek achteruitgaan. Dat is ontzettend zwaar. Het liefst wil je haar daar gelijk weghalen, maar dat gaat helaas niet. Je dochter moet het eerst zelf inzien en gaat pas als ze er klaar voor is. 

Door het narcistische spel heeft ze het gevoel gekregen dat haar partner de liefde van haar leven is. De relatie voelt zo goed. Hoe lelijk en onderuithalend hij ook doet, zodra hij weer attent en liefdevol doet, vlamt de hoop op een terugkeer naar dat gevoel weer op. Ze is als het ware verslaafd aan dat gevoel, aan de relatie, maar elke keer als ze blijft of teruggaat, levert ze een stukje van zichzelf in. Wat kun je wél doen?

1. Weet wat narcisme is

Denk niet dat het om een egoïstische ijdeltuit met een groot ego gaat. Het gaat om misbruik, emotioneel en soms fysiek. Narcisme is complex. Lees erover, praat met een professional; probeer te begrijpen wat het is, wat de impact is en waarom het zo lastig is de relatie te verbreken.

2. Forceer niets

Je dochter kan nog niet zien dat de relatie gestoeld is op een illusie, zeker zonder kennis van narcisme. Zo wel, dan heeft ze nog steeds tijd nodig. Herkennen, erkennen, kiezen. Dring niet aan op het verbreken van de relatie, word niet boos, want je duwt haar alleen maar verder in de armen van de narcist. Die trekt alles uit de kast om haar binnen te houden en kan haar wellicht zo tegen je opzetten dat het contact helemaal verloren gaat. 

3. Wees er voor haar

Zorg dat je er voor je dochter bent. Houd contact. Ze heeft je zorg, je empathie en compassie juist nu zo hard nodig. Misschien lijkt het niet zo, maar het is wel zo. Loop langs de zijlijn mee als het niet anders kan. Het maakt het verschil tussen iets en niets. 

4. Gun haar een pauze

Nodig je dochter bij je uit, als dat kan. Je geeft haar een broodnodige pauze en de kans weer energie op te doen. Betrek haar bij jouw leven, laat ze ervaren wat normale menselijke omgang is. Het leert haar inzien dat wat ze meemaakt niet normaal is en helpt misschien de ogen te openen.

5. Daagt er inzicht?

Als ze zelf vertelt dat ze het gedrag niet normaal vindt, dan kun je met haar praten. Wellicht zelfs wijzen op mijn site. Zeg dat je heel veel herkent in wat ze vertelt en dat ze dat eens moet lezen. Ga er niet dieper op in. Wees ook voorzichtig, want als ze hier met haar partner over praat, dan komt ze van de regen in de drup. Twijfel je of het kan of niet, doe het dan niet.

6. Weet ze van narcisme?

Begint ze zelf over narcisme, dan kun je erop doorgaan. De kennis brengt herkenning, erkenning, opluchting, maar ook twijfels, boosheid, schuldgevoel. Ze zal met vele vragen zitten. Als je geen ervaringsdeskundige bent, kun je heel goedbedoeld het verkeerde zeggen. Luister vooral, sta open voor wat ze vertelt en raadt haar aan met een professional te gaan praten. 

7. Push niet

Dring niet aan op haar vertrek. Of dat ze moet kiezen tussen jou en haar partner. Ook al doe je dat vanuit liefde, het verergert het effect van narcistisch misbruik. Het voelt als emotionele chantage en kan haar van je wegduwen. Ze gaat pas als ze er klaar voor is. Dat is heel moeilijk, toch zul je daar op moeten wachten. 

8. Als de relatie stopt

Je dochter verbreekt de relatie, maar dan is het niet opeens goed. Ze komt in een rouwproces dat door narcistisch misbruik nog rauwer is: ze is zichzelf en haar identiteit is kwijt, haar relatie, haar eventuele gezin, de liefde van haar leven, haar toekomstdromen etc. Het kost tijd om te helen, te herstellen, weer zichzelf te worden. Soms wel vele jaren. Daarnaast is de kans groot dat haar ex zijn spel doorzet, wat haar herstel niet ten goede komt. Ook hier geldt: geef haar tijd en wees er voor haar.

9. Help met wegblijven

De kans bestaat dat je dochter terug wil, mede gevoed door de verslaving. Spreek af hoe je haar kunt helpen om dat niet te doen, wees haar externe hulpbron. Moedig haar ook aan zichzelf en haar interne hulpbronnen te versterken door professionele hulp te zoeken. Ook hier geldt: ze doet dat pas als ze eraan toe is.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REACTIES

Eline - 14 aug 2022

Hallo ik heb zelf in een lat relatie gezeten met een narsist . Ik zie het nu bijmijn dochter gebeuren..heb haar daar geattendeerd maar volgens haar is dat niet zo.maar ik weet 100% zeker van wel.en ik weet dat het pijn doet als het over is..dit zo erg om dit aan te zien..hoop dat ze snel inziet dat dit niet goed gaat.

I. Westerhoff - 22 dec 2022

Mijn zoon zit in zo'n relatie en ik sta machteloos.

  Ine - 12 jan 2023

  Mijn zoon van 18 ook , ze heeft onlangs zwaar uitgehaald naar ons , een van haar uitlatingen was dat ik haar relatie met mijn zoon verbrodde, ik denk dat deze beschuldiging een gevolg was , omdat mijn zoon iets zei over haar werksituatie, werkt nog steeds niet en dat kon niet , mijn zoon heeft haar nooit tegengesproken en na een gesprek met mij , sprak hij haar er toch eens over aan , gevolg : zij kwaad en hij werd door vader op matje geroepen dat ze een plan hadden en dat zijn dochter binnenkort onder zijn hoede een zaak mocht starten … . Zij zorgt er steeds voor dat hij zich dan verontschuldigd voor iets dat jij niet gedaan heeft , zij heeft hem vollledig in haar macht …. Ik sta machteloos … zeer frustrerend…. Er moet toch iets zijn wat ik kan doen …

  Joanna - 7 aug 2023

  Ook mijn zoon van 23 zit in een narcistische relatie. Het contact met de familie bestaat al niet meer, ik ben de enige met wie hij nog een beetje contact heeft, maar dat wordt ook steeds moeilijker gemaakt. Ik weet ook niet meer wat ik kan doen om hem hieruit te redden. Ik blijf hem wel appjes sturen om te laten weten dat ik er voor hem ben, maar verder kan ik niets doen. Het is om gek van te worden.

Gaby - 27 dec 2022

Mijn zus heeft een vriend met narcistische trekken. Sinds enige tijd isoleert hij mijn zus en heb ik geen contact met haar. Ook onze bejaarde moeder heeft geen contact. Het gaat niet goed met onze moeder. Ze heeft onlangs een aantal keren in het ziekenhuis gelegen. Mijn zus heeft niets van zich laten horen, zelfs niet gebeld. Ook afgelopen kerst is er geen contact geweest. Ik heb van alles geprobeerd om het contact te herstellen maar tevergeefs. Ik denk erover om afstand te nemen en maar te accepteren dat ze geen contact wilt. Ik ga er helemaal aan kapot anders. Mijn moeder denkt er ook zo over. Ze is 83 en kan dit zowel emotioneel als fysiek niet meer aan.

Trudi - 4 mrt 2023

Ook mijn zoon die nu 50 jaar wordt is al 22jaar getrouwd met een narcistisch vrouw, alles is hem afgenomen geen vrienden ,familie ,voetballen neefjes en nichtje ! Wij zijn nooit binnen op de koffie geweest hun verjaardagen weten niet gevierd, zo kan ik een heel dik boek schrijven maar niets helpt. Het doet zo 'n pijn ik ga er langzaam aan kapot , pas op het kan iedereen over komen!

  Wendy - 18 mrt 2023

  Beste allemaal, Ik herken veel in jullie verhalen en het is inderdaad zwaar. Mijn dochter is bijna 22 en slim genoeg om te weten dat haar partner een narcist is. Dat heeft ze notabene zelf gezegd. Toch is er die aantrekkingskracht. Ze zegt geen relatie met hem te hebben, maar slaapt wel bij hem voor 90%. En als ze thuis slaapt...Dan belt of appt hij haar dat hij het zwaar heeft en ze gaat meteen erheen. Wat het nog zwaarder maakt: hij is verslaafd en drank en drugs en lijdt aan meerdere psychische stoornissen.

Johanna - 2 mei 2023

Mijn dochter van 40 jaar woont samen met een narcist. Ze hebben 3 prachtige kindjes. Ik merk dat m’n kind steeds meer geïsoleerd wordt door hem, we hebben nauwelijks contact. Laatst kwam ik per ongeluk midden in een situatie waarin mijn dochter helemaal in tranen met het kleinste kindje op schoot op de bank zat. Dat gaat je door merg en been, ik heb de hand op haar rug gelegd en gevraagd of ze er wat over kwijt wilde. Het kwam er in het kort op neer dat alle ellende wat zich afspeelt binnen hun gezin en onze families door haar komt volgens hem. Dit wordt van kwaad tot erger, ze weet dat ze altijd bij me terecht kan……maar wat machteloos ben je dan toch

  JM - 3 okt 2023

  Zou ik u iets mogen vragen over datgene wat u hierboven schrijft?

Mary - 24 mei 2023

Goedemorgen allemaal,, Ik zit ook met grote zorgen om mijn dochter. Ook hij mijn schoonzoon is een NARCIST met een hoofdletter.. Hij heeft haar in 30 jaar zo kapot gemaakt, en het gaat zo subtiel dat zelfs ik het niet heb gezien. Nu is ze op een verpleegafdeling opgenomen bij dementerende bejaarden. Waarvan ze zei ..ik hoor hier niet ik ben niet gek. Hij doet alles om mij in een kwaad daglicht te zetten omdat ik zijn gedrag nu door heb. Hij verwaarloosd haar nu nog , haar kleding boeit hem niet, dus onverzorgd terwijl het een mooie meid was om te zien.met veel diplomas. Ik heeft overal de controle over,zelfs wil hij mij bij haar vandaan houden. Ze heeft het al 2 keer op gegeven door niet meer te willen eten en drinken. Een mail naar de arts en psycholoog heeft geen effect. Hij is 1e CP. en aanspreekpunt , er word niet eens op gereageert. Zie mijn kind helemaal naar de knoppen gaan , ze praat zels niet meer. Heb haar laten behandelen met REIKI een energietherapie. Het was een ander kind in 3 weken tijd. Hij heeft vakantie 2 weken en ze is weer bij af,. GESLOOPT !!! Ik ben wanhopig want hij rust niet voordat ze helemaak het hoofd neer legt. Waarschijnlijk goed verzekerd zeiden ze op de afdeling al. Maar ze doen helemaal niks. Nu ben ik het doelwit van zij nagressie. Zo gemeen, hij stuurde fotos ,en dan zie je mijn kind heel bang kijken. Ik voel me machteloos . Ik wil mijn kind redden,

Solita - 28 aug 2023

Mijn dochter zit ook in een narcistische relatie en ik zie haar langzamerhand kapot gaan ..zelf ga ik er ook bijna aan onderdoor..ik zie mijn schoonzoon al 3 jaar niet meer .Ik mag er nl niet zijn als hij er is ..natuurlijk niet ik heb hem door ..ook zie ik dat mijn kleinkinderen er onder lijden..verschrikkelijk..Ze weet zelf dat het niet zo verder kan ..maar we kennen het allemaal ..trekken en weg duwen …ze zit nu weer in goede fase ..en twijfel weer aan haarzelf….

  J - 3 okt 2023

  Zou ik u iets mogen vragen naar aanleiding van het stukje dat u hierboven schreef?

  Linda Vermeersch - 30 apr 2024

  Hier ook , gelijkaardige situatie. Ik word er gek van!!!

Christina - 9 sep 2023

Ik heb een verborgen narcisme als schoondochter. Zij manipuleert onze zoon zodanig dat hij gelooft dat wij -oma en opa- iets gedaan of gezegd moeten hebben wat haar tot slachtoffer gemaakt heeft. Wij weten echter niet wat dat moet zijn. Een open gesprek hierover is al zeker 8 keer door haar uitgesteld. Ondertussen zijn wij niet welkom. Uiteindelijk kwam er een gesprek waarin het zogenaamde probleem echter door haar niet aangekaart wer, en wij met z‘n vieren afspraken dat er vanaf nu vrede zou zijn. Drie dagen later liet ze via onze zoon weten dat het toch niet niet goed voelde en dat er toch nog een gesprek moest komen over haar probleem. Dat kon echter niet meteen, maar moest later …. Deze situatie duurt nu al 8 maanden, en we weten niet wat er speelt, alleen dat wij de boeman zijn.

  Gaby Fölting - 23 sep 2023

  Dit is heel herkenbaar. De vriend van mijn zus is narcist. Eerst hadden wij ruim 20 jaar goed contact. Ineens lieten ze niets meer van zich horen. Heb verschillende keren het gesprek aangegaan. Waar het om gaat wordt niet gezegd. Alleen dat hij vreselijk gekwetst is. Ik heb gezegd dat mijn familie hecht is. En dat deze situatie van het niet hebben van contact ons raakt. Dit was olie op het vuur gooien. Als jij zegt dat jouw familie hecht is dan betekent dit dat mijn familie niet hecht is. Dit kreeg ik te horen. Ook heeft ie tegen mijn doodzieke moeder in haar laatste levensfase gezegd hierbij geef ik xxxx toestemming om u te bezoeken. Bizar dat een 44 jarige vrouw toestemming moet hebben van haar vriend om haar moeder te bezoeken. Mijn moeder heeft eerder in het ziekenhuis gelegen. Ze heeft niets gehoord van zowel zus als zwager. Niet 1x is er gebeld om te vragen hoe het gaat. Ook heeft ie uitgesproken: in de bijbel staat dat een man de baas is en dat een vrouw moet luisteren naar de man. Hij is nooit een actieve kerkganger geweest. Mijn moeder is inmiddels overleden en ik heb geen contact meer met zus en zwager. Ik laat het hierbij. Ik heb bijna 2 jaar gestreden om contact. Ik ben emotioneel op, totaal getraumatiseerd. De beschuldigingen die ik heb gekregen nadat ik altijd voor ze heb klaargestaan en altijd heb meegenomen in leuke dingen zoals dagjes weg, vakanties en etentjes. Zij moet klaar zijn om haar koffers te pakken net zoals uw zoon er klaar voor moet zijn. Deze mensen ga je niet veranderen. Je kan alleen hopen dat ze het ooit zelf gaan inzien. En als de tijd komt dan sta ik voor haar klaar.

  Gonnie van Dijk-Ulfman - 24 feb 2024

  Hallo Christina; jouw verhaal komt het dichtste in de buurt van onze situatie met schoondochter en de kleinkinderen niet mogen zien. Ze heeft haar hele leven al mensen tegen elkaar uitgespeelt en daardoor "gewonnen" wat ze wenste.(zelfs pleegouders omdat haar ouders VERSCHRIKKELIJKE dingen hadden gedaan; nooit uit haar gekregen WAT) Nu heeft ze o.a. haar ouders weer tegen ons (schoonouders) opgezet (uiteraard onze zoon ook) Haar ouders zijn zó blij dat ze haar "terughebben" dat ze alles doen wat zij wil....... Het gaat zover dat ze een paar jaar geleden de politie heeft ingeschakeld en daar zooo enorm heeft doorgedramd; dat ze een aangifte tegen mij (schoonmoeder) hebben "geaccepteerd" (weer haar zin gekregen) maar ons/mij toen gelijk hebben meegegeven dat de aangifte onacceptabel was. Maar.........zo heeft ze weer nieuwe ideeën gekregen en uitgevoerd. Nu heeft ze inmiddels ook de kerk tegen ons opgezet (kerk versus overheid; lees de kerk ziet de politie als overheid; wij zouden een straatverbod/taakstraf etc. etc. hebben; VERSCHRIKKELIJKE dingen hebben gedaan (goh; waar was dat al niet eerder gebeurd...........) en dus absoluut foute grootouders zijn. Mijn/onze zoon = inmiddels gehersenspoeld en geïsoleerd geraakt. Wijzelf zijn RADELOOS van verdriet en daardoor lichamelijk ziek geworden; we worden overal met de nek aangekeken en mogen onze 4 kleinkinderen niet zien. Ook heeft ze onze andere kinderen tegen ons opgezet, maar ook weer tegen haar man (onze derde zoon).............Pfff. lucht me op dit eens op te schrijven............je mag reageren; hoeft niet; zowiezo mijn dank en veel sterkte! (allemaal die hiermee te maken hebben!)

  Ger - 25 apr 2024

  Hoi, Wat vervelend en ik kan er over meepraten. Mijn zoon van 30 zit gevangen in een web van manipulatie en leugens, maar is niet in staat dit te doorzien. Ondertussen zien we onze zoon en kleinkind al bijna 2 jaar niet en wil onze zoon zelfs niet persoonlijk in contact komen. Er zijn 2 gesprekken gevoerd, maar enkel was het een eenzijdige gifbeker van schoondochter richting mij als de boeman; geen inleving, gesprek of oplossing mogelijk. Schoondochter heeft een beeld van mij geschapen waar de honden geen brood van lusten en op basis van haar realiteit. Zoonlief hoor ik niet en hij zwijgt in alle talen. Al mijn pogingen middels mail of anders worden direct als aanval gezien en maakt alles erger. Ik wil mijn zoon terug, maar die blokt me nu aan alle kanten en dus ook zijn moeder en zusje. Door dit alles heb ik zelf hulp gezocht om te leren omgaan met de onterechte beschuldigingen en loslaten lijkt de enigste optie voor nu. Verdomde moeilijk en verdrietig. Jij ook sterkte met de situatie en hopelijk komt het ooit goed.

Anna - 13 sep 2023

Ik heb ook een volwassen dochter die zo opkijkt naar haar narcistische man. Ze plaatst hem dan ook op een voetstuk waar hij zo van geniet. Meer en meer raakt ze verstrikt in zijn gemeen spel. Hij isoleert haar van mij. Mijn dochter spreekt niet meer, ze is apatisch en haar lachen is voorgoed weg.

Gaby - 9 okt 2023

Weet iemand of er een praatgroep is? Ik wil graag in contact komen met lotgenoten.

  max - 31 okt 2023

  zou fijn zijn

Lax - 19 nov 2023

Hallo, Mijn zus zit ook in een narcistische relatie. Ze had goed contact met haar familie. Ze belde dagelijks naar onze moeder wat ze nu bijna nooit meer doet. Ze ziet ze enkel als ze voor haar kindjes moet zorgen. Ze zijn zeer egoistisch en spreken enkel maar over henzelf. Als ze alleen is en niet in het bijzijn van haar man praat ze nog met anderen anders niet. Haar man zelf zeer is zeer onbeschoft.

Joop - 28 nov 2023

Onze dochter heeft al 10 jaar een relatie met (wij vermoeden) een narcist. Alles wat hierboven wordt beschreven is heel herkenbaar. Sinds 2 jaar heeft ze het contact met ons verbroken omdat ze in behandeling is bij een psycholoog voor “een persoonlijkheidsstoornis”. Terwijl HIJ diegene is die een stoornis heeft! Ik vraag me af: heeft die psycholoog niks in de gaten? Moet ik hem wijzen op de zieke partner die mijn dochter heeft? Onze dochter wil het contact weer herstellen maar ik twijfel of wij het aankunnen en of het haar verder gaat helpen.

  Bianca - 16 mei 2024

  Ik zou het zeker melden.

Yvonne v d Brug - 14 apr 2024

Alles wat ik lees gebeurd bij m,n zoon, en kleinkinderen. Vooral bij mij. Had een warme band met m,n zoon. Zie hem bijna nooit meer. Ze liegt alles bij elkaar. Z,vaste vrienden komen ook niet meer. En luchten hun gevoel bij mij. Heb hartklachten en veel hoofd pijn. Mijn vrienden zeggen Yvonne zoiets bestaat nog niet. Hij is zo lief dan zou hij toch weg gaan. M,n arts zegt accepteer het maar ,je verliest het toch. Zo kan ik nog doorgaan.

Bianca - 16 mei 2024

Mijn dochter van 23 jaar woont samen met een narcistische partner. Ze is 100 km verhuisd, dus even langs gaan is dan moeilijker. Mijn dochter heeft nu vooral contact met de schoonfamilie. De schoonvader iscook narcistisch. We merken dat er steeds meer afstand ontstaat. Mis ook helemaal de empathie bij de partner. Mijn dochter is ern hele lieve en zorgzame meid. Heeft laatste tijd paniekaanvallen en durft niet meer goed autoweg te rijden. Zij geeft hierzelf allemaal redenen voor aan, behalve de partner. De partner spreekt ons ook regelmatig aan op het een of ander. Onze dochter lijkt de partner in alles te geloven. Schoonfamilie krijgt bij afspraken maken altijd voorrang, terwijl wij ver weg wonen Wij missen onze dochter en voelen ons machteloos.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.