Menu

Moeder dreigt voetbal en schoolspullen niet meer te betalen, kan dat zomaar?

kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:

De moeder van onze twee jongens heeft geldzorgen en ze kan zaken als voetbal en schoolspullen niet betalen. Terwijl ik de kinderalimentatie voldoe, ze alle kortingen en bijslagen ontvangt en dit alles is bekrachtigd door de rechtbank. Nu zegt ze te stoppen met betalen voor zaken als sport en school als ik niet meer betaal.  Ik betaal zelf voor de standaard verblijfkosten als de kinderen bij mij zijn en kan niet zomaar meer ophoesten, en al kon ik dat wel, nu gaat het geld dat beschikbaar is voor de kinderen op aan haar eigen tekorten. Waar / hoe kan ik dit vlot trekken? 

Het antwoord van de Alimentatiespecialist:

Het is moeilijk om de moeder te verplichten deze kosten te blijven voldoen, maar omdat dit in het nadeel van de kinderen zou zijn zal de moeder het hopelijk bij een dreigement laten.

Formeel is het als volgt;

Tremanormen 

Uitgangspunt is dat de alimentatiegerechtigde zelf kan bepalen hoe zij de ontvangen kinderalimentatie en kinderbijslag besteedt. Zoals dit ook gebeurt bij gezinnen waarbij geen scheiding heeft plaatsgevonden. Ook dan worden soms ontvangen bijdragen ten behoeve van de kinderen aangewend voor andere zaken. Verondersteld wordt namelijk dat uiteindelijk alle ouders in het belang van hun kinderen handelen. 

Jurisprudentie 

Doet de alimentatieplichtige (vaak de vader) uitgaven voor de kinderen die eigenlijk al in de kosten van de kinderen inbegrepen zijn, dan kan deze de rechter verzoeken om verrekening van bepaalde structureel gemaakte kosten voor de kinderen met de betaalde kinderalimentatie. Dit verzoek wordt in het algemeen niet snel toegewezen. De tendens binnen de jurisprudentie is dat de rechter vindt dat de moeder de noodzakelijke kosten van de (bij haar inwonende) kinderen voor haar rekening dient te nemen. En de vader wordt geacht hetgeen hij extra wil aanschaffen en/of besteden aan een kind, naast zijn bijdrage via de kinderalimentatie, uit zijn vrije ruimte te voldoen. 

Hier zijn uitzonderingen op. Een opmerkelijke uitspraak: een vader die er geen vertrouwen in had dat zijn alimentatiebijdrage daadwerkelijk opging aan de kinderen mocht van de rechter de helft van de kinderalimentatie in natura voldoen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × negen =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.