Menu

Moet jongen van 18 kostgeld betalen van kinderalimentatie?

6 reacties
kostgeld betalen van kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de vraag binnen of het redelijk is dat een jongen van 18, die de kinderalimentatie op zijn rekening krijgt gestort, kostgeld betaalt.

Mijn zoon is een tijdje geleden 18 geworden en krijgt nu dus de alimentatie rechtstreeks op zijn eigen rekening gestort. Zijn moeder verwacht nu echter dat hij dit bedrag rechtstreeks weer naar haar overboekt. Ook zijn zakgeld en kleedgeld wordt stopgezet terwijl een aantal vaste kosten (goedkoop telefoonabonnement, ziektekostenverzekering etc.) wel gewoon doorgaan. Zijn moeder werkt fulltime.

Graag verneem ik wat een redelijke oplossing zou zijn voor hem. Hij zit er immers behoorlijk mee, en contact tussen mij en mijn ex is niet mogelijk hierover.

U kunt inderdaad vanaf 18e jaar kind de kinderalimentatie rechtstreeks overmaken naar uw kind. 

Vervolgens is het aan de moeder en kind welke afspraken zij hier over maken.

Ons advies, indien het kind studeert;

De door u betaalde kinderalimentatie is onder te verdelen in verblijfskosten; woonlasten waaronder gas, water en licht, voeding en verbruik inboedel.

Daarnaast zijn er de verblijfsoverstijgende lasten, zoals kleding, persoonlijke verzorging, schoolkosten, abonnementen en ontspanning.

Betaalt uw zoon voortaan zelf zijn verblijfsoverstijgende kosten, dan is het daarnaast redelijk dat hij een deel van de kinderalimentatie middels kostgeld aan de moeder geeft als bijdrage in zijn verblijfskosten.

Dit wordt vaak ook gestimuleerd om kinderen met geld te leren omgaan. Ook de studiefinanciering kan van invloed zijn. 

Voor de vaststelling van de hoogte van het kostgeld is het aan te raden dat uw zoon en moeder, beiden met een overzicht van alle kosten en ieders inkomen, rond de tafel gaan zitten om vervolgens tot een redelijk kostgeldbedrag te kunnen komen.

De Alimentatiespecialist

REACTIES

Nick - 26 jun 2020

Vergeten jullie niet dat de moeder normaal gesproken ook voor een deel verantwoordelijk is voor de kosten van kinderen (als ze werken) en dus niet alleen de kinderalimentatie zowel de verblijfkosten als de verblijfsoverstijgende kosten moet dekken. Dat wordt ze in de berekeningstabellen voor alimentatie lig aangegeven. Kind zou normaal met werkende moeder zelf deverblijfsoverstijgende kosten kunnen voldoen van de kinderalimentatie (en studiefinanciering) en moeder de verblijfskosten. En wat als de moeder een aantal dagen een vriend ontvangt (uiteraard niet samenwoont want dan vervalt alle partneralimentatie), moet die dan ook naar rato kostgeld betalen, wel zo eerlijk naar het kind.

John - 26 nov 2020

Net als Nick denk ik dat jullie vergeten dat beide ouders verantwoordelijk zijn voor de zorg van het kind. Als de een dan bijdraagt door alimentatie te betalen, lijkt het mij eerlijk dat de ander dan op zijn minst voor onderdak en eten zorgt. Het kind krijgt na de 18e al veel kosten voor eigen rekening.

Anja - 25 aug 2021

Mijn zoon is net 18 geworden. Hij woont al geruime tijd bij zijn vader. Ik betaalde de alimentatie aan zijn vader maar vanaf nu wil ik dat aan mijn zoon overmaken. Als ik dat ga doen vraagt zijn vader mijn zoon kostgeld te gaan betalen. Mijn zoon zit op school en heeft een bijbaan(tje). Is dit wel redelijk?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 26 aug 2021

    Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: Het is inderdaad de bedoeling dat de alimentatie vanaf nu rechtstreeks wordt overgemaakt aan de zoon. Dit betekent dat vader geen vergoeding meer krijgt voor de kosten die hij draagt. Hij zorgt er immers voor dat de koelkast gevuld is en betaalt de woning, gas, water en licht en dergelijke. De bijdrage die hij hiervoor kreeg valt weg. Dit kan best een gat in het budget slaan. Het komt dan ook regelmatig voor dat ouders op dat moment een beroep doen op hun kind en hen vragen om een bijdrage te leveren in de vorm van kostgeld. Welk bedrag zij afspreken en wat hier dan precies onder valt is verder aan hen. Het is aan jouw zoon om te bepalen of hij dit redelijk vindt of niet. Maar dit is dus niets geks

Vera - 26 jul 2022

De zoon van mijn man wordt binnenkort 18. Hij heeft geen bijbaan. Mijn man gaat de alimentatie nu aan zijn zoon betalen. Moeder vindt dat het bedrag omhoog moet omdat zoon niet zou uitkomen met het bedrag. Ze gaat kostgeld vragen aan hun zoon. Maar wat is dan haar bijdrage in de onderhoudskosten? Het kind heeft alimentatie nodig omdat het niet in zijn onderhoud kan voorzien. De kosten hiervan zullen dan toch verdeeld moeten worden over de ouders? Het is nu net of mijn man alle onderhoudskosten aan het dekken is. Het lijkt zo tegenstrijdig.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 26 jul 2022

    Op het moment dat zoon 18 wordt mag vader inderdaad het alimentatiebedrag overmaken naar zoon zelf. Moeder staat vanaf dat moment buiten de alimentatie. Als zij toch van mening is dat het alimentatiebedrag te laag is, kan zij hiertegen eigenlijk niets doen. Het is dan aan zoon om eventueel een herberekening te laten uitvoeren als hij het niet eens is met de hoogte van de alimentatie, of natuurlijk in overleg te treden met vader (uiteraard de beste manier als dat mogelijk is). Het alimentatiebedrag is ooit tussen de ouders afgesproken. Als er een officiële berekening is gemaakt, dan is daarin bepaald welk deel jouw man aan alimentatie betaalt en welk deel voor rekening van moeder komt. Alleen voor het 18e levensjaar zal het deel van moeder onder andere in de vorm van kost en inwoning zijn gegaan. Als zoon 18 wordt, zou moeder dus, juridisch gezien, haar deel aan zoon moeten betalen. Als jouw man de berekening nog heeft kunnen jullie precies zien om welke bedragen het gaat. Eventueel kun je via onderstaande link meer informatie vinden over alimentatie voor jongmeerderjarigen: https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-jongmeerderjarigen.html Ik hoop dat je hiermee verder kunt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.