Menu

Moet jongen van 18 kostgeld betalen van kinderalimentatie?

2 reacties
kostgeld betalen van kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de vraag binnen of het redelijk is dat een jongen van 18, die de kinderalimentatie op zijn rekening krijgt gestort, kostgeld betaalt.

Mijn zoon is een tijdje geleden 18 geworden en krijgt nu dus de alimentatie rechtstreeks op zijn eigen rekening gestort. Zijn moeder verwacht nu echter dat hij dit bedrag rechtstreeks weer naar haar overboekt. Ook zijn zakgeld en kleedgeld wordt stopgezet terwijl een aantal vaste kosten (goedkoop telefoonabonnement, ziektekostenverzekering etc.) wel gewoon doorgaan. Zijn moeder werkt fulltime.

Graag verneem ik wat een redelijke oplossing zou zijn voor hem. Hij zit er immers behoorlijk mee, en contact tussen mij en mijn ex is niet mogelijk hierover.

U kunt inderdaad vanaf 18e jaar kind de kinderalimentatie rechtstreeks overmaken naar uw kind. 

Vervolgens is het aan de moeder en kind welke afspraken zij hier over maken.

Ons advies, indien het kind studeert;

De door u betaalde kinderalimentatie is onder te verdelen in verblijfskosten; woonlasten waaronder gas, water en licht, voeding en verbruik inboedel.

Daarnaast zijn er de verblijfsoverstijgende lasten, zoals kleding, persoonlijke verzorging, schoolkosten, abonnementen en ontspanning.

Betaalt uw zoon voortaan zelf zijn verblijfsoverstijgende kosten, dan is het daarnaast redelijk dat hij een deel van de kinderalimentatie middels kostgeld aan de moeder geeft als bijdrage in zijn verblijfskosten.

Dit wordt vaak ook gestimuleerd om kinderen met geld te leren omgaan. Ook de studiefinanciering kan van invloed zijn. 

Voor de vaststelling van de hoogte van het kostgeld is het aan te raden dat uw zoon en moeder, beiden met een overzicht van alle kosten en ieders inkomen, rond de tafel gaan zitten om vervolgens tot een redelijk kostgeldbedrag te kunnen komen.

De Alimentatiespecialist

REACTIES

Nick - 26 jun 2020

Vergeten jullie niet dat de moeder normaal gesproken ook voor een deel verantwoordelijk is voor de kosten van kinderen (als ze werken) en dus niet alleen de kinderalimentatie zowel de verblijfkosten als de verblijfsoverstijgende kosten moet dekken. Dat wordt ze in de berekeningstabellen voor alimentatie lig aangegeven. Kind zou normaal met werkende moeder zelf deverblijfsoverstijgende kosten kunnen voldoen van de kinderalimentatie (en studiefinanciering) en moeder de verblijfskosten. En wat als de moeder een aantal dagen een vriend ontvangt (uiteraard niet samenwoont want dan vervalt alle partneralimentatie), moet die dan ook naar rato kostgeld betalen, wel zo eerlijk naar het kind.

John - 26 nov 2020

Net als Nick denk ik dat jullie vergeten dat beide ouders verantwoordelijk zijn voor de zorg van het kind. Als de een dan bijdraagt door alimentatie te betalen, lijkt het mij eerlijk dat de ander dan op zijn minst voor onderdak en eten zorgt. Het kind krijgt na de 18e al veel kosten voor eigen rekening.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + = 14
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Renata geeft in deze vlog inzicht in het proces bij kinderen. Wanneer ouders aangeven dat ze gaan scheiden, breekt er voor de kinderen een moeilijke tijd aan. En dat willen ze niet altijd aan hun ouders laten zien want die hebben het al moeilijk genoeg. Dus wanneer je als ouder zegt dat het goed gaat Lees verder > kinderen na scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.