Hoe moeilijk is het dan voor een kind als de laatste van je ouders overlijdt. Vaak moet er een huis met alle dierbare herinneringen van en aan vroeger worden leeggehaald. Spullen moeten worden uitgezocht. Dat laatste zul je met de andere erfgenamen moeten doen. In de meeste gevallen: je broers en zussen.
Nalatenschap van je ouders afwikkelen
In die moeilijke, vaak beladen, periode moet je dus de nalatenschap van je ouders afwikkelen. Liefst met zo min mogelijk discussiepunten.
Helaas blijkt bij het overlijden van de langstlevende met enige regelmaat dat de nalatenschap van de eerst overleden ouder nog niet volledig te zijn afgewikkeld.
Langstlevende echtgenoot
Laat de overledene een echtgenoot en kinderen achter dan verkrijgt deze langstlevende echtgenoot alle goederen en schulden van de nalatenschap. De kinderen hebben dan een vordering in geld op de langstlevende. Deze vordering is opeisbaar als deze langstlevende overlijdt. In veel gevallen is deze vordering bij het overlijden van de eerste ouder niet vastgesteld. Dat betekent dus dat deze vordering alsnog na het overlijden van de langstlevende moet worden vastgesteld!
Vermogensbestanddelen nalatenschap
Om jaren later nog te moeten vaststellen wat voor vermogensbestanddelen er tot de nalatenschap behoorde én wat de waarde was, is een moeilijke, zo niet onmogelijke exercitie. Dat is in ieder geval iets wat je met liefde wilt voorkomen.
En dat terwijl juist de liefde van de kinderen voor hun langstlevende ouder in veel gevallen reden is geweest om deze ouder niet na het overlijden van zijn/haar echtgenoot lastig te vallen..
Stel vordering op langstlevende ouder op!
Als advocaat sta je regelmatig voor de taak, én de uitdaging, om jaren na dato deze vordering alsnog vastgesteld te krijgen. Dit neemt veel tijd in beslag. Bovendien blijkt dan niet zelden dat de kinderen niet op één lijn staan.
Als je weet dat je moeilijk aan rouwen kunt toekomen als een nalatenschap nog niet is afgewikkeld en je zelfs moet procederen tegen je eigen broer(s) en/of zuster(s), begrijp je mijn pleidooi om echt al bij het overlijden van de eerste ouder de vordering op de langstlevende vast te stellen.
Dat scheelt een discussiepunt. Je kunt je energie en tijd beter gebruiken.
Is er toch een probleem bij het vaststellen van de vordering of heb je een vraag hierover, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen (vanhaga@scheer.nl).
Augusta van Haga
REAGEER OP DEZE BLOG