Menu

Negatieve gedachten, hoe kom je daar vanaf?

negatieve gedachten

Wat ik denk is waar. Of toch niet?

Gemiddeld heeft een mens 40.000 gedachten per dag. Ons hoofd staat maar weinig “stil”. Het merendeel van die gedachten is negatief. Ik schrik hiervan. Wat een negativiteit in ons hoofd! De grote vraag is: zijn al onze gedachten waar? Daarover zo meer.

Je hoofd loopt over

Als je in een scheidingsproces zit kan het gebeuren dat je hoofd overloopt, je gedachten met je aan de haal gaan en je vast komt te zitten in allerlei aannames. Veel voorkomende gedachten die langs komen als je je bevindt in de rollercoaster genaamd echtscheiding, zijn:

  • Ik ben niet mooi en intelligent genoeg om een nieuwe partner te vinden.
  • Hij is een klootzak.
  • Zij heeft mij bedrogen met m’n beste vriend en nu kan ik niemand meer vertrouwen.
  • Wat nu als de kinderen zijn nieuwe vriendin straks leuker vinden dan dat ze mij vinden?
  • Hoe krijg ik ooit weer zin in het leven?
  • In wat voor soort huis kom ik terecht na de scheiding?
  • Ik kan nooit genoeg verdienen om de kinderen te laten studeren.

Ook ik heb me tijdens en na mijn scheiding een periode laten leiden door negatieve gedachten. Deze komen voor een groot deel voort uit onzekerheid.

Is dit waar?

De grote vraag is echter of al deze gedachten wel waar zijn. Byron Katie schreef er een mooi boek over: Vier vragen die je leven veranderen. Bij alle gedachten die je hebt kun je je afvragen “is dit waar?” “Is dit werkelijk waar?”

Als je een negatieve gedachte over jezelf of over een ander hebt stel jezelf dan dé vraag “is het waar?”  Onderzoek of je bewijs hebt of jouw gedachte werkelijk waar is. Je hersenen kennen het verschil niet tussen wat echt is en wat niet echt of fantasie is. Een gedachte is geen feit. Een gedachte is een gedachte en die is heel vaak niet waar. Stop met jezelf de grootste onzin te vertellen!

Bewustwording

De eerst stap is dat je je bewust wordt van je gedachtenpatroon. Dan kun je het aanpakken.

Dit gaat je rust geven in je hoofd en een berg positiviteit. Want wat je aandacht geeft groeit. Jij wilt toch ook een nieuwe start maken na je scheiding, je dromen najagen, je gelukkig en tevreden voelen? Geef aandacht aan positieve gedachten, dromen en verlangens, dan ga je stapje voor stapje weer licht zien aan het eind van de tunnel.

Wil jij dit ook maar lukt het je niet alleen omdat de gedachten en aannames heel hardnekkig zijn? Neem dan contact met me op. Ik help je graag op weg.

Carolien Roobol

Scheidingscoach bij Succesvolscheidenrijnmond.nl

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 8 = vijftig zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.