Menu

Nieuw van Villa Pinedo: Scheidverhalen de podcast!

Villa Pinedo Podcast Scheidverhalen

Jaarlijks horen 86.000 kinderen op een dag dat hun ouders uit elkaar gaan. Vaak als het over kinderen met gescheiden ouders gaat, hebben we het over minderjarige kinderen. Maar het leven met gescheiden ouders is niet na je 18e opeens ‘over’.

Toen ik, Sophie, op mijn 18e op mezelf ging wonen en naar een andere stad verhuisde, ontstond er letterlijk meer ruimte tussen mijn ouders en mij. Door die afstand merkte ik dat hun scheiding en alles wat er daarna tussen hen en ons was gebeurd, misschien wel meer impact op mij heeft gehad dan ik had gedacht. Op de keuzes die ik maakte, op hoe ik naar mezelf keek en met de liefde omging.

Waarom konden ze niet normaal doen?

Waarom konden mijn ouders niet bij elkaar blijven voor mij? Waarom konden ze niet normaal doen tegen elkaar voor mij? Zulke vragen deden iets met mij. Het had iets met mijn zelfbeeld gedaan. Want als mijn ouders dat niet konden, wat zegt dat dan over mij? Ben ik dan wel goed genoeg of het waard om je best voor te doen?

Ik was streng voor mezelf en wilde alles heel goed doen. Zodat het in ieder geval niet aan mij kon liggen.

Hierover met anderen praten hielp mij. Met professionals, maar juist ook met leeftijdsgenoten die in eenzelfde soort situatie hebben gezeten. De herkenning en erkenning die ik van hen kreeg, gaven me het gevoel dat ik niet de enige was met deze gevoelens. Ook hielp het praten met anderen me meer inzicht te krijgen in wat ik voelde en hoe dat mijn gedrag beïnvloedde. En ik merkte dat ik zeker niet de enige jongere was die juist nu nog tegen de impact van de scheiding aanliep. Het idee voor een podcast was al snel geboren.

Podcast Scheidverhalen

In Scheidverhalen ga ik samen met cabaratier Andries Tunru, ook kind met gescheiden ouders, in gesprek met jongvolwassenen over de scheiding van onze ouders. Hoe hebben we de scheiding ervaren? En wat merken we er nu nog van? De band met onze ouders, stiefouders en de herkenbare struggles, zoals het heen en weer reizen tussen huizen of wie we uitnodigen op hun verjaardag, het komt allemaal voorbij.

Door er met elkaar over te praten hopen we andere jongeren met gescheiden ouders dezelfde herkenning en erkenning te geven én tegelijkertijd gescheiden ouders een inkijkje te geven in ons hoofd en hart.

Ook luisteren we iedere aflevering naar de systemische visie van familieopsteller (bij De Fontein van Els van Steijn) en psycholoog Demi Keppel. Want hoe werkt dat nu eigenlijk écht in de mens? Dus we leren er ook nog iets van. En niet alleen voor jongeren met gescheiden ouders interessant, maar eigenlijk voor iedereen.

In de podcastserie hoor je iedere week de leuke, vervelende, ontroerende, grappige, en bovenal herkenbare ervaringen uit het leven met gescheiden ouders. Want kind met gescheiden ouders blijf je altijd!

Scheidverhalen is vanaf nu te luisteren in jouw favoriete podcastapp!

Scheidverhalen | Podcast on Spotify

Over de makers:

Andries Tunru (1991) is cabaretier en improvisatie-acteur. Hij studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en voltooide vervolgens in 2015 de opleiding tot cabaretier in Den Bosch. In zijn nieuwste theaterprogramma ‘Marmer’ vertelt Andries hoe hij opgroeide met gescheiden ouders en een stiefvader bij wie hij zich onveilig voelde.
Voor meer informatie: Andries Tunru | Cabaretier en improvisatieacteur

Sophie Mulder (1994) studeerde pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze begon als coördinator van het Online-Buddyprogramma bij Stichting Villa Pinedo. Villa Pinedo is een platform voor en door kinderen met gescheiden ouders waar zij hun verhalen, tips en adviezen met elkaar en volwassenen delen. Nu is ze daar strategisch adviseur. Ook schreef ze het boek Je hoeft het niet alleen te doen. Haar ouders scheidden toen ze drie jaar oud was. Beide ouders kregen een nieuwe relatie en kinderen.
Voor meer informatie: www.villapinedo.nl

Lees ook de andere blogs van Villa Pinedo.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.