Menu

Noem jij je ex wel eens een hex?

1 reactie
van hex naar fex

Noem jij je ex-partner wel eens een hex? (Is de heks je ex dan schrijven we het zo: hex ;-)) Stilletjes in je hoofd of tijdens een biertje met een goede vriend? In mijn praktijk als scheidingscoach hoor ik het wel eens iemand zeggen. Niet als de klant en ik elkaar net ontmoet hebben. Wel als we wat meer vertrouwd zijn met elkaar en een gesprek voeren waarin emoties niet geschuwd worden. Dan komt het soms uit zo’n mans tenen: “wat een hex is dat wijf toch!”

Hex

Wat voor soort gedrag bedoelt een man als hij de moeder van zijn kinderen een hex noemt?

  • Ze spreekt slecht over hem tegen de kinderen. Althans hij heeft dit vermoeden.
  • Ze wil niet tegelijk met hem bij een rapportbespreking zitten.
  • De overdracht van de kinderen verloopt zonder iets tegen elkaar te zeggen óf gaat met veel ruzie gepaard.
  • Hij mag de nieuwe slaapkamers van de kinderen niet komen bekijken (“Ja, hij is weg gegaan…”)
  • Bepaalde spullen of kleding van de kinderen mogen niet mee naar jouw huis.
  • Ze doet een (valse) aangifte tegen hem (extreem maar het gebeurt).

Je kunt zelf nog wel wat voorbeelden toevoegen aan dit lijstje…

Dit soort gedrag is, op z’n zachtst gezegd, niet fijn. Voor niemand.

Vertoont een man dit gedrag dan noemt zijn ex-vrouw hem vaak een lul, klootzak, eikel of hufter. Dit blog is dus zowel door mannen als vrouwen te lezen.

Waar komt dit gedrag vandaan?

Vaak spelen er zoveel emoties rondom een scheiding:  ruzies tijdens de laatste fase van een relatie, bedrogen zijn, frustratie, onbegrip, verdriet en boosheid. Dit maakt dat mensen anders reageren dan ze normaliter zouden doen. Als deze emoties nog niet verwerkt zijn dan zijn mensen niet in staat om neutraal te reageren op de ander.

Is er iets aan te doen?

Gelukkig kun jij de situatie verbeteren. Je denkt waarschijnlijk dat de hex moet veranderen en dat jij daar geen invloed op hebt maar dat is gelukkig niet waar. Als je weet waar de pijn zit van je ex-partner kun je erkenning geven. “Ik heb je toen niet netjes behandelt en dat spijt me”. “Ik begrijp dat het lastig voor je is dat ik mijn nieuwe partner aan de kinderen wil voorstellen”. Dit kun je doen in een gesprek of via een brief/mail. Mensen willen gehoord en gezien worden. Dan worden ze milder en zachter.

Laat jij haar die leuke en gezellige man uit het begin van de relatie nog wel eens zien? Waarschijnlijk sta jij bij de wissel van de kinderen ook niet met je gezelligste gezicht bij haar voor de deur.

Mail jij kort en zakelijk naar haar? Of antwoord je soms helemaal niet? Vrouwen gebruiken vaak meer tekst dan mannen. Kijk eens naar haar schrijfstijl en antwoord haar dan op haar manier. Daar wordt ze blij van en zegt dan veel sneller “ja” op jouw vraag.

Maak jij issues van haar opvoed-ideeën? Iedere ouder voedt anders op. Zij is een product van de opvoeding die zij genoten heeft en jij van de jouwe. Iedere opvoedstijl heeft voor- en nadelen. Kinderen groeien en leren van beide opvoedstijlen. Als het geen gevaarlijke situaties oplevert maak je dan niet druk over haar manier van opvoeden. Scheelt een boel strijd.

Wil jij de verhouding tussen jou en je hex verbeteren en heb je daar hulp bij nodig? Heb je zelf nog emoties die maken dat je niet neutraal op haar kunt reageren? Loop je tegen het hierboven beschreven gedrag aan? Wil je je ex fex (favoriete ex) kunnen noemen i.p.v. hex?

Denk jij dat je ex-man je soms hex noemt of herken je jezelf in het hierboven geschreven stukje?  Wil jij een fex (favoriete ex) worden?

Bel of mail me dan en ik help je bij de tranformatie van hex naar fex.

Carolien Roobol

Scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond

info@succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971

REACTIES

Tinus - 3 mei 2019

Herkenbaar. 1 van beide ex-partners is minder emotioneel belast, in mijn geval mij ex vrouw maar zij is ook degene die de scheiding heeft uitgesproken. Maar ik zie wel een verschil, zij is niet emotioneel op rationeel vlak en ik juist nog wel, andersom aangaande financieen raakt zij emotioneel en ik weer absoluut niet. Hoe dan ook is het een vervelende kwestie dat na 18 jaar van liefdevolle emoties er vanaf de dag van de scheiding geen goede emoties meer zijn, maar erg begrijpelijk doch erg pijnlijk. Eerlijk gezegd het meest pijnlijke tot zover want de scheiding is nu op het punt van de alimentatie gekomen. Daar komen we wel uit uiteindelijk. Nieuwe emoties zullen ontstaan wanneer we beseffen dat we nu echt weer er alleen voor staan met de zorg voor de kinderen. Nieuwe emoties wanneer je verneemt dat de ex partner een nieuwe (bed)partner heeft gevonden. Voordat ik dan mijn hex weer lex kan noemen met alles bij elkaar zal niet een jaar maar jaren duren. Ergo, dit is een kwestie van de lange zit veronderstel ik. Groet, Tinus.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.