Menu

Nu.nl: Inzet specialist moet contactverlies tussen ouder en kind voorkomen

7 reacties
plichten van de vader bij scheiding

Er moet een specialist komen die contactverlies tussen kind en ouder bij gezinssituaties zoals een scheiding voorkomt, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij neemt daarmee de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport van het Expertteam Ouderverstoting over.

Het Expertteam Ouderverstoting voerde in opdracht van minister Dekker onderzoek uit naar ouderverstoting, waarbij een ouder het contact met het kind na de scheiding verliest. Het fenomeen wordt onvoldoende herkend en aangepakt, en ook werken er vaak meerdere professionals langs elkaar heen, concludeert het expertteam.

De experts adviseren de aanstelling van een specialist voor de aanpak van vechtscheidingen. Deze specialist moet ouders in een vroeg stadium erop wijzen dat ze zich aan de omgangsregeling moeten houden. Doen ze dat niet, dan verliezen ze sneller hun gezag over de kinderen.

Deze specialist moet een “sleutelrol” gaan spelen in de aanpak van contactverlies, schrijft Dekker. Daarnaast wordt ook ingezet op hulp wanneer contactverlies al wel heeft plaatsgevonden. “Als contactverlies al is opgetreden, is het vaak lastig voor een gezin om zonder hulp de verhoudingen te herstellen”, aldus Dekker.

‘Meer regie aan het begin van een complexe scheiding’

“Het huidige systeem faalt op alle fronten”, zegt familierechter en voorzitter van het Expertteam Cees van Leuven tegen Pointer. “Er moet veel meer regie komen aan het begin van een complexe scheiding. Als er sprake is van contactverlies moet er gelijk een rood lampje gaan branden.”

Het Expertteam Ouderverstoting stelt het instellen van speciale scheidingsadviesteams voor. Die moeten in het begin van de complexe scheiding al betrokken worden. Zij doen onderzoek naar de oorzaken van de scheiding, bieden hulp, maar schakelen ook de politie in als een ouder zich niet aan de omgangsregeling houdt.

Een ouder die weigert mee te werken, moet binnen twee weken bezoek krijgen van een agent in burger, zegt Van Leuven. “Die moet de ouders wijzen op de gevolgen. Als die ouder niet meewerkt, volgen er al snel boetes, dwangsommen of wordt een ouder tijdelijk uit het gezag gezet.”

Bron: nu.nl

REACTIES

Maris19 - 11 feb 2021

Maar hoe voorkom je dat een ouder week in week uit op een kind inpraat en slecht over de andere ouder praat en op een gegeven moment het kind de ouder die zwart gemaakt wordt, niet meer wil zien?

    Lucy - 14 feb 2021

    Goede vraag Maris! Helaas is er nog maar weinig expertise als het gaat om manipuleren.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 15 feb 2021

    Tja Maris19, Dat is een goede vraag. Dat is een hele moeilijke situatie waar je niet zo een, twee, drie, hulp kan bieden of antwoord op kan geven. Succes!

Heidi - 15 feb 2021

Hoe vaak heb ik dit al te horen gekregen van hulpverlening; we kunnen een volwassen persoon niet dwingen tot hulpverlening, je ex heeft ook het ouderlijk gezag etc.etc. In mijn geval is het een machtspelletje van de ander ouder. Mijn ex bepaalt en niet onze gezinsvoogd. Ongelofelijk vind ik het. Met alle hulpverlening/OTS die tot heden is ingeschakeld zie ik mijn zoon nu al 2,5 jaar niet. Mijn zoon wil mij en mijn familie niet zien, spreken etc. Zolang de ouder die het kind weghoudt bij de ex niet harder wordt aangepakt, verandert er helaas niets en ben ik mijn zoon kwijt! Wat betekent dit voor de toekomst voor mijn zoon?

Maris19 - 18 feb 2021

Heidi dat vraag ik me dus ook af. Wat doe je je kind aan? Maar ik denk dat de ex in mijn verhaal zo verbitterd is en zo haatdragend dat ze daar niet bij stil staat. Anders doe je dit je kind toch niet aan?!

Heidi - 24 feb 2021

Ja dat heb ik dus ook, Maris. Wat doet het met je kind? Ik blijf dit ook constant zeggen tegen de hulpverlening wat doet/betekent dit voor nu en voor de toekomst van mijn kind. Ik zie het zo; mijn ex is gekrenkt omdat ik de relatie heb beëindigd, na veel te lange jaren van een knipperrelatie. En dat mijn ex zo probeert macht uit te oefen over mij en dat helaas over de rug van mijn zoon.

Patrick - 18 mrt 2021

Kan ik in contact komen met minister Dekker? En mijn verhaal doen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 3 = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.