Menu

Omgaan met de scheiding

scheiden, uit elkaar

Omgaan met de scheiding. Jullie besluiten samen om het gezinsleven te doorbreken. 

De relatie werkt niet meer en gaat niet meer werken.

Scheidingsmelding

Je relatie opbreken is moeilijk. Altijd. Jullie droom valt in duigen en het doet pijn. Nog erger als het besluit niet samen wordt genomen maar door één van jullie tweeën. In dat geval is het belangrijk dat aan de partner die de scheidingsmelding (de relatie is geëindigd) te horen krijgt, dat duidelijk wordt uitgelegd hoe tot de beslissing is gekomen en dat de relatie definitief over is.

Rouwproces

Beiden zitten in het rouwproces. Dit is een persoonlijk proces waarbij van tevoren niet te voorspellen is hoe dit proces zal verlopen. Het is geen rechte lijn. Eerder een lijn die hobbelig is en je ook terug kan laten vallen. Het is bijvoorbeeld te vergelijken met de zee, eb en vloed en soms hoge golven en dan weer kabbelend water.

Wat gaat er door je hoofd?

Jullie kunnen in dit proces veel over jezelf leren. Onderwerpen die kunnen gaan spelen:

– Hoe gaan jullie om het verwerken van het einde van de relatie?

– Je eigen leven weer vormgeven?

– Niet in de slachtoffer rol stappen.

– Positief naar de toekomst kijken en plannen maken.

– En zeker belangrijk: vraag mensen in de omgeving (familie, vrienden, buren, etc.) om hulp.

Waar kun je aan merken dat je last hebt van de scheiding:

– Je voelt je boos en/ of geschokt

– je afgewezen of ongewenst voelen

– stemmingswisselingen hebben

– overweldigd of angstig voelen

– Je gevoelens willen bedwelmen met alcohol/drugs – moeite hebben met slapen

Wat is belangrijk: ben lief voor jezelf, zoek anderen op, je mag verdrietig zijn, stap eens uit je eigen beleving en bekijk hoe de ander het kan ervaren.

Tips voor omgaan met de scheiding

1. Gun jezelf de tijd om te rouwen. Je verliest je relatie die je had en je gezinsleven een stukje van jezelf;

2. Laat je emoties neutraal zijn;

3. Leer de taal van je ex;

4. Stap uit het conflict;

5. Sluit een compromis;

6. Wees er voor de kinderen;

7. Denk niet alleen aan jezelf;

8. Samen opvoeden.

Kinderen en omgaan met de scheiding

Per jaar hebben ruim 50.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. 10% van deze kinderen krijgen te maken met de traumatische gevolgen van de vechtscheiding van hun ouders. Dat willen en kunnen jullie voorkomen.

Ondersteunen van kinderen

Hoe kun je je kinderen ondersteunen nadat de scheiding definitief is:

  1. Praat met ze en wees open — Leg rustig en eerlijk uit wat er speelt;

2. Luister naar ze en beantwoord hun vragen, ook al zijn ze confronterend;

3. Stel ze gerust: maak dat ze weten dat de scheiding niet hun schuld is en jullie liefde voor de kinderen blijft. Geef ze een positieve kijk naar de toekomst. Veranderingen zijn niet alleen maar negatief;

4. Praat positief over de andere ouder: het is enorm schadelijk voor de kinderen als ouders ruzie maken waar de kinderen bij zijn en er tegen de kinderen negatief over de andere ouder wordt gesproken. Laat je kinderen de ruimte om van beide ouders te houden en niet te hoeven kiezen.

5. Zorg dat de kinderen bij een vertrouwd en neutraal persoon terecht kunnen om hun verhaal te doen.

6. Vraag je kinderen niet naar de ervaringen in de tijd dat ze bij de andere ouders waren: Dit kan ertoe leiden dat de kinderen tussen de ouders komen te staan, in een loyaliteitsconflict komen en niet meer eerlijk durven te zijn om te voorkomen dat de ouder teleurgesteld is.

Nieuwe Start

Hoe mooi als jullie na de scheiding als ouders van de kinderen een nieuwe start kunnen maken. Jullie blijven als ouders verbonden aan de kinderen. Daarvan kun jullie niet scheiden. Hoe mooi het als jullie je kinderen kunnen meegeven dat er na de scheiding een goede verstandhouding behouden blijft zonder de pijn van het mislopen van de liefdesrelatie daarin te blijven meenemen.

Nicole Klazen

Verbindendscheiden.nl

Ons telefoonnummer is: 06-24776652.

Mailen kan ook naar: info@verbindendscheiden.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + = 8




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.