Menu

Omgangsregeling: op bezoek bij.. of wonen bij..?

omgangsregeling

Ik herinner me een opmerking van mijn oudste zoon van enkele jaren geleden. Zijn moeder en ik zijn gescheiden zijn in 1994. Volgens de omgangsregeling was mijn zoon was elke twee weken een weekend bij mij.

Op één van de zaterdagen waren we aan het winkelen. Dat was een traditie geworden. Ik haalde hem op, we besloten wat we die avond gingen eten zodat we een lekkere maaltijd hadden en deden nog wat andere boodschappen. In een van die winkels zei de verkoopster tegen mijn zoon: “Zo knul leuk met je vader aan het boodschappen doen?” “Ja” zei hij, “Ik ben vandaag op visite bij mijn vader. Normaal woon ik bij mijn moeder.” De verkoopster wist even niet hoe ze hierop moest reageren en keek mij vragend aan. “Zijn moeder en ik zijn gescheiden”, zei ik “en dit weekend is hij bij me”.

Inwendig zei ik heel andere dingen: “auw, Kl.ten, f@ck”, en andere krachtterm kwamen voorbij.

“Mijn zoon van 8 jaar oud komt op visite bij mij, ik dacht het niet”. Nee, hij komt thuis bij mij en woont dit weekend bij mij (punt). Hoezo komt hij op visite? Ik merkte dat de opmerking mij diep raakte en veel emoties gingen door mij heen.

In zijn beleving was het wel zo, 12 dagen woonde hij bij zijn moeder. Volgens de bezoekregeling was hij twee dagen bij mij. Zoals het woord bezoekregeling al aangaf, hij kwam op bezoek. Hij vertelde dit in zijn eigen woorden, dus hij kwam op visite.

Ik merk in de diverse gesprekken met vaders dat zij dit allemaal in een bepaalde vorm meemaken. De vaders snappen de opmerkingen van hun kind wel en kunnen het rationeel wel een plekje geven. Maar gevoelsmatig klopt het toch niet. Het doet zeer om te realiseren dat je jouw kind geen thuis kunt geven. De kans is dan aanwezig dat je je gaat afschermen, contact gaat vermijden, of een andere reactie om dit soort blauwe plekken niet meer te krijgen. Helaas is er geen ontkomen aan.

Ondanks het verlangen naar een andere situatie, de pijn van een kapotte droom, is het mogelijk om vader te zijn voor je kind. Zelfs al mag je maar 4 uur per week contact hebben met je kind. Je kunt hier ook echt quality time van maken. Dat houdt niet in naar pretparken of andere kostbare dingen doen, of vanuit competitie beter willen zijn dan de andere ouder. Nee dat houdt in echt contact maken. Er zonder dubbele agenda zijn voor je kind. Met lego huizen bouwen, samen een spel of met poppen spelen, gamen, of welke andere activiteit die jullie samen kunnen doen. Je kind komt op visite maar voelt zich gewenst, veilig en thuis.

Ik wil alle vaders oproepen om te kijken naar wat er wel/goed is en om niet te kijken naar wat er niet is. En loop je vast of wil je advies, zoek dan professionele hulp. Zorg ervoor dat je niet in negatieve gedachtes blijft hangen. Daar ben jij niet mee gebaat, maar ook je kind is daar niet bij gebaat.

Koos van der Zwet

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.