Menu

Wil jij meedoen met onderzoek naar stem van kind bij scheiding? Onderzoeker Zoë vertelt er meer over

3 reacties
onderzoek kinderen bij scheiding

Wist je dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden? Dit is vastgelegd in het kinderrechtenverdrag en houdt in dat kinderen hun mening mogen geven over beslissingen die over hen gemaakt worden. Ook moet de volwassene die beslist hun mening serieus nemen. Zo ook bij een scheiding. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Kinderen betrekken bij dit soort volwassen zaken is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Om te leren hoe er na een scheiding het beste geluisterd kan worden naar kinderen is de Universiteit Utrecht gestart met het onderzoek Luister!. Wil jij je ervaringen delen? Je kunt aan het onderzoek meedoen als je in de afgelopen 6 jaar uit elkaar ging met je ex-partner en samen kinderen hebt tussen de 8 en 18 jaar oud. Hieronder lees je meer over waarom het belangrijk is om hier onderzoek naar te doen en wat het onderzoek precies inhoudt.

De rol van kinderen bij beslissingen en afspraken

Als je uit elkaar gaat, moeten er veel beslissingen genomen worden, zoals over waar je gaat wonen en hoe jullie bezittingen verdeeld worden. Wanneer je minderjarige kinderen hebt, betekent een scheiding ook dat je een ouderschapsplan opstelt met je ex-partner. Hierin komen afspraken over hoe jullie de zorg, opvoeding en financiën rondom de kinderen gaan regelen. Ook zijn er allerlei dagelijkse zaken waarover besloten of afgestemd moet worden. Sommige ouders komen daar samen uit. Andere ouders komen tot afspraken met behulp van een mediator, advocaat of via een juridische procedure bij de rechtbank. Maar welke rol hebben kinderen bij het maken van afspraken en beslissingen?

Het recht van kinderen om gehoord te worden zie je op verschillende manieren terug in scheidingssituaties. Zo schrijft de wet voor dat je als ouder je kinderen moet betrekken bij afspraken in het ouderschapsplan die over hen gaan. En als je een juridische procedure aangaat, kan het zijn dat je kinderen worden uitgenodigd voor een gesprek met de rechter (een kindgesprek). Maar ook in een mediation of hulpverleningstraject kun je als ouder de vraag krijgen of je kinderen erbij betrokken mogen worden. Als ouder kunnen dit soort regels of verzoeken best ingewikkeld zijn.

De meeste ouders zullen het ermee eens zijn dat het belang van het kind voorop moet staan bij alle beslissingen die gemaakt worden rondom een scheiding. Voor sommige ouders betekent dit dat ze met de kinderen om de tafel gaan zitten, terwijl anderen hen hier misschien liever voor afschermen. En voor sommige ouders is het belangrijk dat een rechter of mediator van de kinderen zelf hoort hoe zij de scheidingssituatie ervaren, waar anderen dit niet nodig vinden of bang zijn dat het schadelijk is. Het Luister onderzoek brengt in kaart wat ouders denken, vinden en doen in dit soort situaties.

Het Luister onderzoek

In het onderzoek wordt gekeken in hoeverre kinderen meepraten over kleine en grote beslissingen, hoe dit gaat – thuis, en eventueel bij een mediator of rechtbank – en hoe ouders én de kinderen dit ervaren. Wat zijn voordelen van meepraten? En zijn er ook nadelen? Wat betekent meepraten voor hoe het met kinderen gaat na de scheiding? En verschilt dat nog per kind of per scheidingssituatie?

Om deze vragen te beantwoorden, zoekt de universiteit vaders, moeders én jongeren tussen de 8 en 18 jaar die nu of in de afgelopen 6 jaar een scheiding meemaakten. Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen: Online vragenlijsten voor ouders en jongeren, een online dagboek voor jongeren, en wie wil kan meedoen aan een interview of observatie. Jongeren krijgen voor elk onderdeel dat ze meedoen een cadeaubon ter waarde van €10.

Hoe meer gezinnen er meedoen, hoe beter we leren begrijpen hoe er na een scheiding het beste geluisterd kan worden naar kinderen. Met deze kennis kan er meer informatie, tips en betere hulp geboden worden aan jongeren, ouders en professionals die met gescheiden gezinnen werken. Wil jij daaraan bijdragen? Ga dan naar www.uu.nl/onderzoek/luister voor meer informatie en meld je aan. Wil je liever contact met de onderzoekers? Mail dan naar luister@uu.nl!

Zoë Rejaän

Universiteit Utrecht

REACTIES

Cathy - 7 mrt 2024

Was het maar zo'n feest....al jaren geven we bij instanties aan om "de stem van het kind" te laten horen, wat het kind graag zou willen. Antwoord: Helaas, kinderen tot 12 jaar hebben niks te willen of ergens wat van te vinden. Of er wordt niks mee gedaan! Het is vechten tegen de bierkaai.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 7 mrt 2024

Hoi Cathy, Daarom is de Universiteit van Utrecht gestart met dit onderzoek. Het is dus mooi wanneer je deel zou nemen aan het onderzoek dan kunnen jouw overwegingen meegenomen worden.

MD - 7 mrt 2024

Mijn kleinzoon weet met ruim 4 al exact wat hij wil en kan dat heel goed verwoorden, maar hij is overgeleverd aan wat volwassenen vinden wat hoort. Had best mee willen doen, maar pas niet in de doelgroep :-)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + vier =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.