Via onze gratis vragenrubriek werd de volgende vraag gesteld over Alimentatie en ongelijke verdeling van het vermogen:
Vraag: We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, maar beide echtgenoten willen om hun moverende redenen beiden het eigen verdiende vermogen houden, waardoor een ongelijke verdeling vermogen ontstaat (scheelt enkele tienduizenden euro’s). Hoe kunnen we dat regelen zonder dat de fiscus zich ermee bemoeit dan wel zonder al te grote fiscale gevolgen?
En 1 van de echtgenoten heeft een eigen BV (in dienstverlenende sector): moet dan de helft van het geld wat daarin staat aan de andere echtgenoot worden toegerekend, of gelden er dan bepaalde uitgangspunten, bijvoorbeeld dat een aanzienlijk aandeel van het geld wat in de BV staat kan worden aangemerkt als een voorziening voor het geval er in de toekomst sprake is van werkloosheid?
Het antwoord van Alimentatiespecialist.nl
Ten aanzien van het behouden van het eigen verdiende vermogen: Dat kan, maar maakt deel uit van de 50 % verdeling/balans.
Ten aanzien van de vraag mbt de BV: Het gaat om de waarde van de aandelen.
Vermogens- en boedelscheiding
De fiscale consequenties van de vermogens- en boedelscheiding worden vaak onderschat.
Het is daarom van belang om zich goed te laten adviseren, zowel vooraf als achteraf wanneer ieder het jaar na de scheiding de aangiften gaat verzorgen.
Hier een zeer beknopt overzicht van de onderwerpen welke van invloed kunnen zijn.
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen worden bij scheiding alle bezittingen en schulden aan ieder voor 50% toebedeeld.
Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals bezittingen verkregen middels de uitsluitingsclausule, oftewel bezit door schenking of erfenis ontvangen, waarbij door de schenker of de overledene bepaald is dat de betreffende schenking of het erfdeel buiten het huwelijkse vermogen blijft. En, bezittingen die op een zeer persoonlijke wijze aan een van de huwelijkspartners verbonden zijn, de zogenaamde verknochte goederen. ( voorbeeld; immateriële schadevergoeding )
De aandelen van een B.V. behoren tot de gemeenschap van goederen en daarom dient een waarde aan de aandelen te worden toegekend. Er zijn meerdere waarderingsmethoden welke tot aanzienlijke verschillende uitkomsten kunnen leiden. In de onderneming opgebouwde pensioen moet worden verdeeld.
Van belang is dat bij de bepaling van de verrekeningen de continuïteit van de onderneming niet in gevaar mag komen.
Overbedeling; bij een overbedeling moet misschien schenkbelasting worden betaald. Er gelden echter vrijstellingen, zoals een éénmalig verhoogde vrijstelling van € 100.000 voor een woning. (2017)
Er kunnen nog vele andere aspecten van belang zijn welke van invloed zijn op de verdeling en fiscale consequenties; enkele voorbeelden;
- Een lijfrentepolis is eigendom van beide partners en dient bij de verdeling te worden betrokken..
- Een pensioendeel dat voor de ex-partner is bestemd kan worden geruild tegen een ander waardevol bestanddeel.
- Toedeling onder- of onderwaarde eigen woning.
- Overbedeling te bepalen als (gedeeltelijke) afkoop partneralimentatie.
Het afzien van een vordering bij een overbedeling kan worden aangemerkt als een afkoopsom van alimentatieverplichtingen. Deze ‘afkoopsom’ dient verrekend te worden met de inkomstenbelasting.
Per zaak en ieders persoonlijke omstandigheden dient gezocht te worden naar de voor ieder meest gunstige afspraken.
REAGEER OP DEZE BLOG