Menu

Op vakantie met kinderen na de scheiding, hoe doe je dat?

op vakantie na je scheiding

Een echtscheiding is niet alleen zwaar voor jou, maar ook voor jouw kinderen. Alles wat voorheen normaal was zal nu even wat anders moeten, dat geldt ook voor vakanties. Vooral de eerste paar vakanties die na de scheiding plaatsvinden van cruciaal voor het opstellen van een nieuwe status quo.

Op vakantie met kinderen na de scheiding

Iedere ouder wil deze tijd dan ook zo leuk mogelijk maken voor zijn kinderen. Toch is het lastig om een goede vakantie te vinden die hierbij aansluit, en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Wij hebben daarom een aantal dingen op een rijtje gezet die hierbij belangrijk zijn.

Ieder kind is anders, hou hier rekening mee

Er zijn heel veel tips te geven als het gaat om vakanties met kinderen, maar het belangrijkste is dat ieder kind anders is. Vooral in stressvolle situaties zoals echtscheidingen is het lastig voor een kind om de nieuwe normaal te vinden. Als het gaat om vakanties dan zal de een het fijn vinden om een bekende bestemming te bezoeken om een houvast te hebben aan wat voor hem bekend is. Andere kinderen vinden dit juist minder prettig omdat het hem doet denken aan de tijden hiervoor. Ook zijn er genoeg kinderen die juist in dit soort situaties gestimuleerd willen worden met nieuwe avonturen en belevingen om de ouden te vervangen.

Jij kent jouw kinderen uiteindelijk het beste, dus dit is een persoonlijke afweging. Weet je niet zeker wat je moet doen? Vraag het dan gewoon aan je kinderen. Ouders onderschatten vaak de volwassenheid van kinderen in dit soort situaties. Vaak zijn ze prima in staat om zelf aan te geven waar ze behoefte aan hebben.

Maak een verre reis met je kinderen voor een mooi avontuur

Als jouw kinderen wel toe zijn aan een mooi nieuw avontuur, dan is een verre reis naar een spannende bestemming precies wat ze nodig hebben. De invulling hiervoor kan variëren. Vinden je kinderen dieren helemaal geweldig en delen jullie deze passie? Dan kan het bijvoorbeeld leuk zijn om de Big 5 van Afrika te gaan bekijken tijdens een safari tour.

Kies voor een familie vakantie samen met andere gezinnen

Met kinderen op vakantie gaan als je gescheiden bent kan erg intensief zijn. Niet alleen wennen de kinderen aan de nieuwe situatie, praktisch gezien is het veel drukker. Omdat je ineens alles zelf moet regelen ben je tijdens je vakantie heel veel drukker. Omdat je zelf ook van je vakantie wilt genieten en niet 24/7 met je kinderen bezig wilt zijn, kiezen heel veel gezinnen er voor om op vakantie te gaan met andere gezinnen in de vorm van een groepsvakantie.

Op die manier weet je zeker dat je naar een leuke en goed verzorgde bestemming gaat die aansluit bij wat jullie zelf leuk vinden, en hebben zowel de ouders als kinderen gelijkgestemden om mee op te trekken. Op vakantie met kinderen gaan wordt dan ineens een stuk beter vol te houden voor iedereen.

Maak er een actieve vakantie van om alles even te vergeten

Zijn jouw kinderen en jijzelf wel van de actieve inspanningen? Dan is het ook een leuk idee om een actieve vakantie te ondernemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wandel vakantie op een mooie locatie, of bijvoorbeeld een rondreis door een tropisch land. Of jullie nu een boottocht willen maken op vakantie of een berg willen beklimmen/bewandelen, kies iets dat aansluit bij jullie actieve karakter.

Voor veel kinderen is juist deze inspanning een goede manier om even alles te vergeten en volop te genieten.

Denk ook aan jezelf

We hebben het nu vooral gehad over wat je moet doen voor je kinderen, maar het is ook belangrijk dat je aan jezelf denkt. Kies daarom nooit een vakantie alleen voor je kinderen, kies een vakantie die voor ieder van jullie leuk is. Niet alleen heb jij het verdient om weer even bij te komen, het is essentieel voor het succes van de vakantie. Je kinderen hebben een redelijk turbulente periode achter de rug. In al deze onzekerheid is het juist belangrijk dat ze naar hun vader of moeder kunnen kijken en weten dat het goed gaat. Als jij lekker kan ontspannen en genieten, dan kunnen jouw kinderen ook weer gerust zijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + = twaalf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.