Menu

Opbouwen van de zorg voor je baby na scheiding, hoe doe je dat?

zorg voor baby na scheiding

Als je uit elkaar gaat en je hebt een heel klein kindje, blijft het meestal bij de moeder. In de meeste gevallen kun je de tijd dat baby bij vader is dan het beste geleidelijk aan opbouwen. Als je duidelijke afspraken maakt over de opbouw, kan dat veel stress voorkomen. Stress bij de moeder omdat zij het gevoel heeft dat het allemaal te snel gaat. Stress bij de vader omdat het voor zijn gevoel juist te langzaam gaat en hij daardoor niet de kans krijgt om een band op te bouwen.

Hoe bouw je die tijd op?

De 2 belangrijkste factoren die een rol spelen:

  • hoe oud is je kindje als jullie apart gaan wonen;
  • hoeveel zorgde de vader voor het kindje en hoelang heeft baby hem niet gezien.

Maatwerk

De afspraken die jullie met elkaar maken zouden eigenlijk altijd maatwerk moeten zijn, want er zijn natuurlijk nog andere factoren die een rol spelen. Is het een makkelijk, flexibel kindje of juist niet? Kunnen jullie elkaars aanwezigheid verdragen zonder ruzie of stress? Houd je je aan een strak voedingsschema of wordt baby op verzoek gevoed? Om dit geen ingewikkeld verhaal te maken, laat ik deze zaken hier buiten beschouwing.

Je kind is jonger dan 3 maanden

Deze periode wordt ook wel het 4e trimester genoemd. Baby en moeder hebben nog steeds een sterke lichamelijke band. De vader kan natuurlijk voor baby zorgen, in slaap wiegen, verschonen, knuffelen, noem maar op, maar moeder zou zoveel mogelijk in de buurt moeten zijn. Dat betekent dus eigenlijk altijd dat je in het huis van de moeder afspreekt. Liefst een 2 of 3 keer per week een uurtje.

Van 3 tot 9 maanden

Ook nu geldt; liever een paar keer per week kort contact, dan minder vaak lang contact. Een langdurige scheiding (meer dan een dag) van de moeder is sowieso geen goed idee.

Als vader niet eerder betrokken was bij de verzorging of als baby hem al een tijdje niet heeft gezien, spreek je bij voorkeur bij de moeder thuis af. Je bouwt een band op door baby in bad te doen, in bed te stoppen, eten te geven en vooral veel te knuffelen. Als vader de verzorging eenmaal onder de knie heeft en het kindje reageert goed op hem, kun je de tijd uitbreiden.

Als vader er vanaf het begin regelmatig was om te knuffelen en zo, kan de moeder in deze periode wel even weggaan of vader neemt baby een paar uur mee naar zijn eigen huis.

Van 9 tot 18 maanden

Op deze leeftijd kunnen kinderen nog altijd bang worden als de moeder afwezig is en het niet kan troosten. Veel baby’s zijn eenkennig in deze periode. Ook op deze leeftijd is het voor een gezonde hechting belangrijk dat er regelmatig contact is met de vader, minstens iedere 3 tot 4 dagen.

Ook hier geldt, als de vader niet eerder echt betrokken was bij de verzorging of als baby hem een poosje niet heeft gezien, is het verstandig dat hij in het begin een paar keer per week op bezoek komt en wat zorgtaken op zich neemt. Zo gaat een baby zich ook bij de vader veilig voelen en kan de baby zich aan hem hechten. Als baby hem wel kent, maar als er veel onderlinge spanningen zijn, zou het kindje ook korte bezoekjes aan de vader kunnen brengen. Het is goed als deze bezoekjes er iedere keer hetzelfde uitzien. Bijvoorbeeld hetzelfde tijdstip in de ochtend of de middag, met slaapje en de bekende rituelen.

Als de opvoeding en verzorging voor de scheiding (en daarna) samen werd gedeeld, kan het logisch zijn om vanaf nu naar een uitgebreidere zorg toe te werken, waarbij baby ook bij vader slaapt. Begin met 1 nacht.

Van 18 tot 36 maanden

Als je in deze periode gaat scheiden hebben kinderen zich meestal al goed gehecht aan beide ouders. Een dreumes kan al beter omgaan met verschillende opvoedstijlen. Separatieangst (de angst om van de moeder gescheiden te worden) kan voorkomen, waardoor het wisselen van huis soms moeilijk kan zijn. Dat is normaal. Dat betekent niet dat de vader geen goede ouder is of dat het kind niet bij hem wil zijn. Een dreumes is zeer gevoelig voor spanningen en boosheid tussen de ouders.

Een duidelijk schema (met herhaling en regelmaat) en het stimuleren van de relatie met de andere ouder maakt de wisselingen een stuk gemakkelijker. Beeldbellen of een foto van de andere ouder op de slaapkamer zijn dingen die kunnen helpen.

Als de vader voor de scheiding niet veel betrokken was bij de dagelijkse zorg (maar baby kent hem wel) zou je een contactmoment van om de 2 of 3 dagen in het huis van de vader kunnen afspreken en daarnaast misschien een overnachting. Wanneer baby de vader niet kent, kan de moeder er in het begin het beste wel bij zijn.

Als de vader voor de scheiding betrokken was bij de opvoeding en verzorging kan er een begin gemaakt worden met 2 nachten aaneensluitend bij hem slapen.

En verder

Stel samen vast naar welke regeling je uiteindelijk toe zou willen en op welke leeftijd.

Als je gaat voor een (uitgebreide) weekendregeling, dan zou je daar tussen de leeftijd van 1,5 en 3 jaar  al kunnen zijn. Als je uiteindelijk de zorg gelijk wil delen, is het goed om alvast af te spreken hoe je dat opbouwt, wat de stappen zijn en wanneer je zover wil zijn. Zoek hulp als je er samen niet uitkomt.

Tot slot, vakanties

Als je naar deze opbouw kijkt, betekent het dus ook dat je hele kleine kinderen niet zomaar een lang weekend, een hele week of nog langer mee op vakantie kunt nemen. Bouw dit ook op. Spreek af wanneer het kindje voor het eerst een lang weekend weg kan (bijvoorbeeld 3 nachten aaneensluitend), of een hele week. En vanaf welke leeftijd het oké is als hij een hele vakantie van 2 of 3 weken met de vader meegaat. Als vaders weten dat vakanties in de toekomst zeker gaan gebeuren, dan geeft dat vaak al veel rust.

Marianne Laarakker

Hulp of advies bij het maken van afspraken op maat: Scheiden met baby

Lees ook de andere blogs van Marianne

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + = zestien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.