Menu

Opkrabbelen na een scheiding, win het boek Liefde in tijden van scheiden!

35 reacties
opkrabbelen na een scheiding

De kunst van het onderuitgaan en weer opkrabbelen na een scheiding (met Boektip).

Anne Marie Baudmediator bij Resolve Visie bespreekt het boek ‘Liefde in tijden van scheiden’ van Pep Degens en hoe je dit kan ondersteunen je leven weer op de rails te krijgen na een scheiding. 

Pep Degens heeft meervoudige ervaring met relaties, met de eerste scheurtjes, de verwoestende emotionele dijkbreuk, de scheiding en het opkrabbelen na de scheiding. Pep kan ook goed schrijven, hij neemt je vlotjes mee. Hoewel het geen ‘fijn’ onderwerp is, zijn de dingen die hij erover zegt belangrijk.

Rode knoppen en kantelmomenten voor de scheiding

In dit boek buigt hij zich over de vraag waarom mensen (waaronder hijzelf) toch zo lang doorgaan met dat wat ze nou juist niet zouden moeten doen. De tunnelvisie, de bezetenheid die onvermijdelijk leidt tot het breukmoment. Hij onderzoekt rode knoppen, kantelmomenten en de scheidingsaankondiging.

Veel aandacht in dit boek ook voor jezelf, hoe een scheiding je dwingt om uit je comfortzone te komen. Weggaan bij een partner betekent nog niet dat je de patronen ook kwijt bent; je neemt jezelf mee.

Er staat ook een aantal uitspraken in die zo raak zijn dat ze wel eens vrij onverteerbaar zouden kunnen zijn. Spoiler: hier komt er eentje.

‘Zodra je de oorzaak van een probleem (=schuld) bij iemand anders neerlegt, leg je ook de oplossing bij die ander neer. Simple as that.’

En hoe zou je het vinden om te horen dat de gebeurtenissen die voorafgaan aan je scheiding niet meer dan gebeurtenissen zijn, zonder lading. Dat je de lading, de waardering van die gebeurtenissen helemaal zelf aanbrengt.

Waar je op viel, struikel je later over 

Pep Degens legt helder uit hoe dat waar mensen bij elkaar op vallen, ook datgene wordt waar ze over struikelen. Misschien herkenbaar: je valt op iemands energie en op een vertrouwd gevoel. Dat komt omdat diegene past in het plaatje dat je limbische brein heeft ingeprent, vanuit je eigen opvoeding en vanuit je hechtingsstijl. Dat vertrouwde is precies ook wat later vaak gaat wringen, partners raken elkaar op hun pijnpunten van vroeger. Degens geeft gelukkig ook hoop: je brein is plastisch, je kunt nieuwe positieve imprints in je brein creëren. 

Misschien vraag je je af waarom je dit boek zou willen lezen. Omdat je er herkenbare verhalen van lotgenoten in kunt vinden. Omdat je er waarheden krijgt voorgeschoteld waar je een poosje op moet kauwen. Omdat je er handreikingen in kunt vinden om jezelf weer een fundament te geven. Omdat het lekker makkelijk wegleest en de vleugjes humor het luchtig houden. En omdat je wilt weten hoe een chimpansee en een schildpad met elkaar praten.

Meer weten over de persoonlijke & deskundige hulp bij scheiden van Resolve Visie? Als jullie kiezen voor samen scheiden begeleiden onze mediators jullie bij de hele scheiding. Naast alle praktische en juridische zaken besteden we ook aandacht aan de emotionele kant van de scheiding. Jullie worden ondersteunt om een goede basis te leggen (ook in de onderlinge communicatie) voor een toekomst los van elkaar. 

Win het boek Liefde in tijden van scheiden

Wij mogen 2 exemplaren weggeven van het boek ‘Liefde in tijden van scheiden’ van Pep Degens. Laat in een reactie onder deze blog weten wat jouw rode knop is en kom in aanmerking voor een exemplaar. Op donderdag 29 oktober maken wij de winnaars bekend.

Wil je het boek graag sowieso lezen? Hier kan je het bestellen:

Lees ook de andere blogs van Resolve Visie.

REACTIES

Ilse Klein - 19 okt 2020

Ik ben zelf nooit van plan om te scheiden. (Wie wel!) Maar ik wil alles weten over alle fasen van scheiding. Dus dit boek is een mooie aanvulling. En ik hou van de soort pijnlijke inzichten die genoemd worden.

  Pep Degens - 21 okt 2020

  Goeie houding Ilse! Juist uit nieuwsgierigheid interesse tonen omdat je liever niet te laat komt zoals het gros van ons 👍ik wens je nu vast een diamanten huwelijk toe!

Joke Bouten - 19 okt 2020

Dolgraag zou ik het boek ontvangen... IIk ben nu een jaar verder maar weet soms niet waar ik het zoeken moet😢😢

  Pep Degens - 21 okt 2020

  Hallo Joke , herkenbare ervaring en helaas neem je een scheiding mee voor de rest vj leven. Hoop dat je tips en kracht kan putten uit m’n boek. Het gaat helaas niet zonder pijn en verdriet 🤷🏼‍♂️Op mijn site pepdegens.nl staat n troostende podcast probeer die eens? Let vooral op het einde ...

Marieke - 19 okt 2020

Graag... Het rouwproces duurt nu al zo lang, 2 en half jaar. Weet het soms niet meer en er zijn nauwelijks lotgenoten die een zoo abrupte, eenzijdige scheiding hebben meegemaakt Dus lees er graag over, herkenning en erkenning.

  Pep Degens - 21 okt 2020

  Ηallo Marieke, rouwen zonder contact of compassie of begrip vd ander is traumatisch maar zo te zien weet je dat helaas al...probeer s een dagboek bij te houden zodat je wat meer afstand kan nemen en ook je eigen groei kan zien na een tijdje? Sterkte!

Yvonne - 19 okt 2020

Graag het boek, het gaat best goed met me maar wil alles aangrijpen om mijn scheiding achter me te kunnen laten en ik vond de quote al een hele mooie opmerking.

  Pep Degens - 21 okt 2020

  Uit die paar zinnen lees ik al je vastberadenheid en groei-gretigheid, twee garanties voor je eigen geluk...mooi!

Linda - 19 okt 2020

Wat mij vooral helpt bij het " opkrabbelen" is om nieuwsgierig te blijven. Naar hoe ik nu zelf ben, de nieuwe vrijheid, maar ook naar de leermomenten en de moeilijke momenten. Lezen, schrijven, door de onrust heen gaan, en vooral ook veel lachen met mijn lieve vriendinnen over alle nieuwe ervaringen. Dankbaar zijn voor wat nog wel is. Genieten van wat mooi is. En soms enorm verdrietig zijn. En dit accepteren ( moeilijk!!!!). Het lijkt een zoektocht naar alles weer opnieuw uitvinden. Fouten maken en daarvan leren. Gevoel en gedrag van jezelf ontdekken dat nog onbekend terrein was. Kan er wel een boek over schrijven😉... Voor iedereen in dit zelfde soort schuitje; zet m op! X Linda

  Pep Degens - 21 okt 2020

  Mooie duw in de rug van iedereen die nog te vaak onderuit wordt gehaald door herinneringen, niet uitgekomen dromen, stalkende exen of gewone tegenslag die altijd wel op de loer ligt. 😘

Esther Kruger - 20 okt 2020

Ja, graag. Scheiding is nog vrij recent. Heb de afgelopen maanden als vrij heftig ervaren. Heb nu weer eigen woonruimte en hoop mijn leven weer op te pakken. Ik hoop dat dit boek mij hierbij kan helpen.

  Pep Degens - 21 okt 2020

  Hallo Esther, een eigen plek zal je ongetwijfeld helpen om nu je eigen leven verder vorm te geven. Ik vond dat zelf soms een hele toer, met oudjaar een regelrechte hel, maar steeds vaker een verademing en ook dé manier om mezelf opnieuw te vormen. Veel sterkte, troost en liefde!

Sor - 22 okt 2020

Super graag zou ik zoiets willen winnen, zit er middenin en dat stukje als je het bij een ander neer legt klopt helemaal. Het zou leuk zijn om andere perspectieven te kunnen lezen. En opkrabbelen na een scheiding is zo lastig, dan is het je ex niet maar weer andere mensen die de vinger na je wijzen of je negeren of whatever. Financieel geen alimentatie krijgen en toch zonder schulden leven, het is even goed rekenen maar het lukt me en ben toch enorm rijk met mijn kindjes. Ik zeg vingers crossed

  Pep - 22 okt 2020

  Kop op Sor! Van fingers crossed naar ‘ proud to Be me’ gaat ook jou lukken...lastig te verdragen he andermans vingertje? Ze hebben vast een zondebok nodig Zodat ze niet in de spiegel hoeven te kijken oet je maar denken...

Lydia - 22 okt 2020

Leven is leren....op allerei vlakken ben ik nog aan het leren voor de scheiding heb ik veel geleerd om problemen IN mijn huwelijk aan te pakken nu is het de kunst de problemen na mijn huwelijk aan 't pakken en het echte alleen zijn vorm te geven.

  Pep - 22 okt 2020

  Problemen zullen er altijd zijn inderdaad, maar hoe neem je daarin regie..? Succes Lydia hopelijk kijk je straks terug met trots en vooruit in vertrouwen !

Profielfoto van Merel

Merel - 22 okt 2020

Ik ben heel benieuwd naar het boek! Ruim 2,5 jaar geleden gescheiden. Was totaal niet mijn keuze. Man, wat ging ik door een hel. Ik zag het niet aankomen en wilde het echt niet. En toen bleek er toch nog een ander te zijn, ex ging direct samenwonen en jaar laten trouwen. Klap op klap. Maar inmiddels zie ik in dat dit een geweldig groeiproces is voor mezelf. Hier ook veel voor meten doen om te beseffen. Op een gegeven moment beseffen, ik ben er ook nog! Ik zie nu ook in hoe ik tijdens de relatie was. Maar ook hoe ik nu enorm aan het groeien ben en mezelf pas echt leer kennen en leuker vind. Voor de kinderen had ik dit graag bespaard. Maar uiteindelijk denk ik stiekem ook dat ik nu een leukere moeder ben omdat ik steeds meer mezelf ben.

  Pep - 22 okt 2020

  Hoi Merel dit is een mooie rode draad... van schrik en hel naar zelfbewustzijn en groei en opkrabbelen /een mooiere ik worden. Mijn boek zal je een zetje extra in je rug geven schat ik in (en anders geld terug 😉)!

Randy - 22 okt 2020

Ik ben nog lang niet opgekrabbeld na een relatiebreuk, we waren ruim 10 jaar samen. Mijn rode knop? Dat ik uit angst hem te verliezen niet mezelf kon zijn en niet alles durfde uitspreken uit angst voor hoe hij dan over me zou denken. Het doen van aannames en mezelf wegcijferen. Nu probeer ik m'n draai te vinden als alleenstaande moeder met 2 jonge kinderen en met het co-ouderschap. Tegelijkertijd gaat hij verder met zijn nieuwe liefde waar hij al maanden mee samen was tijdens onze relatie, wat een trap na. Ik verwacht dat dit boek me nog meer inzichten zal geven en kan helpen weer zelfvertrouwen te krijgen dat ik wel de moeite waard ben. Hopelijk kan ik dan over een jaar ofzo dankbaar zijn dat dit me overkomen is.

  Pep - 22 okt 2020

  Dit raakt me wel Randy, een trap én een trap na en los het maar op met jezelf en kinderen. Dankbaar worden lijkt me nog n flinke stap, eerst maar tot rust en ritme komen en acceptatie van wat er is..? En dan op een dag word je wakker en denk je ineens verrek...ik heb mezelf en m’n kinderen wel, en die man die mij toch niet wilde niet meer... 🌅

Aaron - 22 okt 2020

Een nieuw leven zo zie ik het. 8 maanden geleden gescheiden maar zie weer volop mogelijkheden. Ik zie het positief in en heb zin in de toekomst. Ben erg nieuwsgierig naar het boek!

  Pep - 22 okt 2020

  Zo te lezen ben je er goed doorheen gerold Aaron! Hoop dat mijn boek je nog voorziet van een lach, een traan en een tip hier en daar 🙂

Maris19 - 22 okt 2020

Vooral dit stukje heeft me nieuwsgierig gemaakt: ‘Zodra je de oorzaak van een probleem (=schuld) bij iemand anders neerlegt, leg je ook de oplossing bij die ander neer. Simple as that.’ Die vat ik nl. niet. Wat als de schuldige zich slachtoffer voelt, dan komt er zeker geen oplossing. Wat als je beiden vindt dat de ander schuldig is, hoe komt er dan een oplossing? Maar misschien ligt daar wel "mijn probleem" ?! Ondanks alle onzekerheden, frustraties en twijfels momenteel wil ik dat deze relatie wel slaagt. Ik hoop van het boek te kunnen leren en wijzer te worden om zo aan ons geluk te kunnen werken.

  Iris - 22 okt 2020

  Dat vat ik op als dat je de ander verantwoordelijk maakt voor hoe je zelf verder gaat en dat het verstandig is dat je zelf bepaalt hoe je verder gaat gegeven de situatie zoals deze, hierbij elkaars grenzen in acht nemend. Als je de grenzen van de ander niet respecteert leg je alsnog de verantwoordelijkheid bij de ander neer, namelijk 'ik wil dit, los maar op'. Zou dit het kunnen betekenen?

  Pep - 22 okt 2020

  Het betekent dat als je (een bepaald deel van een) probleem bij de ander neerlegt, je de verantwoordelijkheid op dat punt niet neemt (of vaak niet kán nemen omdat je t niet ziet). Er is blikveld vernauwing. Vraag je af: wat is míjn aandeel in dit geheel? Daar kun je altijd regie op nemen zonder die ander. Regie geeft je vertrouwen en kracht omdat je zelf actie neemt. Los vh slachtofferschap vd ander. Het kan best ff puzzelen zijn, maar peins en kauw gewoon s op die vraag... tip: laat alles met emotionele lading effe achterwege, dus zodra je denkt “ja maar moet ík dan” of “ híj is toch zeker..” dan ga je een pad in dat niet de goede kant opgaat...😑

Jojanneke - 22 okt 2020

Ik zit er middenin en er lijkt geen eind aan te komen, zolang ik niet doe wat mijn ex wil. Van heel geld afzien. Noway!! Ik moet me maar zien te redden met 2 pubers. En ik het ook nog abrupt te horen kreeg dat hij een ander had. Er zo 20 jaar van tafel geveegd en de kinderen aan de kant geschoven door hem. En dan moet ik alles goed vinden. Hoe ga ik dit een plaatje geven en de draad weer oppakken van mijn leven?? Misschien helpt dit boek erbij??

  Pep - 22 okt 2020

  Ja exen kunnen het bloed onder je nagels halen zoals blijkbaar ook die van jou Jojanneke...misschien helpt het je om te geloven dat het niks met jou en alles met hemzelf te maken heeft..? Begrenzen maar, afbakenen, kaderen, ervoor gaan staan wat je vindt, laten waar je niks mee hoeft...klinkt makkelijk en beetje zweverig maar is lastig en heel aards. Ik zeg proberen kan geen kwaad, hou vol! Wordt niet wrokkig want wrok is de gifpil slikken en hopen dat de ander sterft 🤨

Marije - 22 okt 2020

Allerlei herkenbare verhalen in de reacties op deze blog! Ook ik zou het boek graag gebruiken voor mijn toekomst! 🤞🏼🍀🕯️🙏

  Pep - 22 okt 2020

  Lezen over andermans ervaringen sterkt he...in mijn boek heb ik anekdotes van 12 mensen verwerkt, mijn eigen verhaal, een apart hoofdstuk van EFT therapeut Hans t Hart, een mengeling van ervaring/theorie/praktische tips, ik hoop dat het je verder helpt Marije!

Louise - 23 okt 2020

2,5 jaar verder na 20 jaar samen met ups and downs, 3 kinderen en er plotsklaps achterkomen er sprake was van jaren vreemdgaan. Geen uitleg, amper een excuus, mij klein maken en een scheiding die als een snelheidstrein over me heen denderde. Rode knop blijven proberen omwille van het gezin en dan kwam alsnog die klap van bedrog. Dagen en weken dat ik het niet wist, hoe dan?, huilen als de kinderen op bed lagen en toen terug naar de basis..wat is allemaal nog er wel! Wie ben ik? Wat wil ik? Wat geef ik mijn meiden mee over liefde? Nog steeds zijn er dagen ik sober ben over het opgebroken gezin, maar gottegot wat ben ik blij ik niet meer met hem samen ben. Respect, vertrouwen, zelfliefde ik vind het gaandeweg allemaal weer terug! En zelfs weer liefde durven ontvangen.

  Pep - 23 okt 2020

  Je hebt inmiddels al een rollercoaster doorgemaakt zo te zien...het viel mij op hoeveel mensen die ik spreek te dealen hebben met een ex met een al dan niet lichte stoornis; borderline, ASS, narcisme...het is veel meer onder de mensen dan we denken. Ook in jouw geval heb ik een flauw vermoeden (meer mag niet, ik ken de ex uiteraard niet). Twintig jaar samen een plek geven is knap werk. Ik hoop dat jullie 4 meiden samen onoverwinnelijk zijn. Liefs!

  Louise - 23 okt 2020

  Pep, Dank voor je reactie en die voorzichtige conclusie trek ik ook wel eens..of toch iig hij emotioneel en sociaal niet sterk behept is. En ik heb ergens medelijden met zijn nieuwe vriendin, hij heeft vast niet alles verteld. En ik besef steeds meer dat ik niet in dat gat van onvermogen van hem had moeten springen 20 jaar lang. Want ook nu praat de omgeving het dan goed met ach ‘hij is eenmaal zo’; dus ik trek grenzen, kom voor mezelf op en stoot gezamenlijke vrienden af. En je laatste zin doet me veel, want ik en mijn meiden zijn een onoverwinnelijk team! Zo zie ik het ook: sterke moeders maken sterke dochters!

Pep - 23 okt 2020

🍀! De dooddoener ‘ach hij is eenmaal zo’ zou niet een berusting moeten zijn voor mensen maar juist een begin: ‘ dit is wat hij nu is, hoever kan hij nog komen mbv feedback en ontwikkeling?’ Helaas verwarren veel mensen berusting (passief) met acceptatie (de actieve benadering) ...

Sanne - 30 okt 2020

4 jaar geleden kwam het nieuws....na 12 jaar stilte vertelde hij dat hij emotioneel, seksueel en fysiek misbruikt is in zijn jeugd. Het verklaarde voor mij veel m.b.t. zijn gedrag, ook op intiem vlak. Helaas gingen de gebeurtenissen letterlijk tussen ons in staan en kon ik, voor ons allebei, niet anders dan een streep zetten onder het huwelijk. Nu, een paar maanden later, voel ik en zie ik wat de onwetendheid met mijn zelfvertrouwen en vrouwbeeld gedaan hebben. Het is tijd voor mijzelf, tijd om te bouwen aan een nieuwe fundering. Afwisseling tussen verwerking en ontdekking. We zijn nog wel in contact, maar niet teveel. We triggeren elkaar enorm en willen geen slaande ruzie. Ik had nog een kleine hoop dat het tij misschien zou keren, maar zie nu in dat dat niet zo is. Hij vond het namelijk een goed idee om mij te komen vertellen dat hij iemand anders is tegengekomen (maar het is nog niks hoor) en dat het nooit meer goedkomt. Daarna kwam er nog een bak verwijten aan mij persoonlijk, ook kwetsende dingen op uiterlijk. Toen ineens zag ik het patroon van alle jaren. Dit wil ik dus niet meer. Me-time!

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 2 nov 2020

Linda en Merel, gefeliciteerd, jullie zijn de winnaars van het boek! Stuur ons even een mail met jullie postadressen, dan komen de boeken naar jullie toe, info@nieuwestap.nl. Alle andere heel erg bedankt voor jullie openhartige reacties en heel veel sterkte met alles wat er op jullie af komt. Hopelijk hebben de reacties van Pep jullie al een beetje op weg geholpen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.