Menu

Organisch scheiden of blijven?

Organisch scheiden

Misschien heb je bij de titel van deze blog associaties met afvalverwerking. En, hoewel ik het niet over afval scheiden heb, zijn er grappig genoeg overeenkomsten. Om organisch te kunnen scheiden is het namelijk nodig dat er aan emotionele afvalverwerking gedaan wordt.

Waar heb ik het eigenlijk over?

Onzeker over relatie

In mijn praktijk komen er regelmatig hele of halve stellen, die niet meer zo zeker zijn van hun relatie. Als er niet snel wat gebeurt, is het einde van de relatie in zicht. Ze zitten met de handen in het haar, het is al een hele tijd niet meer zoals ze het zouden willen en als dan het woord scheiden valt schrikt één of schrikken beiden zich rot. Als ze dan besluiten in therapie te gaan, kan er van alles gaan verschuiven.

De tijd nemen om te scheiden

Zo begeleid ik nog steeds een stel dat gedurende ons traject heeft besloten uit elkaar te gaan. Ze nemen daar de tijd voor. Blijven luisteren naar elkaar en nemen tijd voor het verdriet en de boosheid die ook de kop op steekt. Doordat één van beiden een bepaalde stap neemt, moet de ander ook weer een stap zetten. Ze nemen de tijd om stil te staan bij hoe ze het de kinderen willen vertellen en welke pijn dan op komt bij degene die het gevoel heeft dat die er niet voor gekozen heeft. Ze kijken naar ieders aandeel en spreken spijt en dankbaarheid uit waar dat op zijn plaats is. Het is fijn dat ze de sessies bij mij daarvoor kunnen gebruiken, maar ze kunnen dat ook steeds beter zelf tussendoor.

Rust en ruimte

Een andere vrouw die heftig verliefd (buiten haar huwelijk) bij mij kwam, heeft zich inmiddels los kunnen maken van die verliefdheid. Ze heeft na verloop van tijd een eigen appartementje aangeschaft en haar relatie met haar man, de vader van haar kinderen, is een LAT relatie geworden. Wat die relatie betreft is ze nog niet waar ze wil zijn, maar ze neemt haar man en zichzelf rustig mee in dat proces. Haar man heeft veel weerstand naar alles wat naar therapie riekt. Wat voor haar helpt is dat ze een intensieve zelfontwikkelingstraining is gestart en op dansles is gegaan.

Een andere vrouw stuurde haar man vijf maanden de deur uit, zodat ze beiden met zichzelf in het reine konden komen. Beiden leerden met therapie om beter voor zichzelf en dus ook voor de relatie te zorgen, waardoor ze weer vertrouwen kregen in de toekomst.

Weer een ander stel besloot een huisje in een ander deel van het land erbij te kopen, zodat één van hen zich vaker terug kon trekken.

Minder focus op scheiden of blijven

Kortom, wat ik zie, als mensen bereid zijn hun pijn en verdriet onder ogen te zien en die ook durven te gaan delen, is dat hun creativiteit groter wordt. Dat ze minder vast zitten in de vorm, in zwart-wit denken, in nu of nooit, scheiden of blijven. Als we bereid zijn onder de oppervlakte te kijken, naar de inhoud, de pijn en de verlangens, zonder meteen naar de oplossingen te gaan, dan blijken er veel meer oplossingen te zijn, dan verruimt onze blik.  Misschien kunnen we dan zelfs steeds meer de vorm loslaten en echt voelen wat we willen, wat er bij ons past buiten de gebaande paden, met het bewustzijn dat alles tijdelijk en vloeibaar is. Dat noem ik organisch scheiden en dat kan vaak alleen maar als het emotionele afval verwerkt is. En dan is het zélfs mogelijk dat de liefde weer tevoorschijn komt onder het afval vandaan.

Wilma Ferwerda

Echt Verbinden

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 10
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.