Menu

Partneralimentatie en opnieuw samenwonen

partneralimentatie

partneralimentatieRegelmatig worden wij geconfronteerd met alimentatie betalers die boos zijn omdat zij van mening zijn dat hun ex-partner samenwoont. Althans in praktische zin samenwoont aldus de partneralimentatie betalende partner. Dat is voor degene die partneralimentatie betaalt over het algemeen frustrerend. Wij krijgen dan de vraag bij ons om met beroep op artikel 1:160 BW te regelen dat de partneralimentatie gaat stoppen.

Wanneer stopt partneralimentatie bij samenwonen?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is dan wanneer is er nu eigenlijk sprake is van zodanig samenwonen dat er een wettelijke basis is om de partneralimentatie te stoppen? Vereist is dat er sprake is van: “Een affectieve relatie, van duurzame aard, die meebrengt dat betrokkenen elkaar wederzijds verzorgen, met elkaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren”. Al deze onderdelen bewijzen is vaak moeilijk voor de alimentatie betalende ex-partner. Hoe kun je nu zo’n situatie voorkomen?

Wanneer mensen elkaar tijdens de scheidingsprocedure te vuur en te zwaard bestrijden dan zal in een dergelijke situatie er waarschijnlijk geen oplossing komen. Een goede oplossing is door met behulp van één van onze scheidingsspecialisten een convenant op te stellen en daarin vast te leggen dat het recht op partneralimentatie niet automatisch zal vervallen wanneer de ex-partner gaat samenwonen. Je neemt dan op dat het recht op partneralimentatie pas vervalt wanneer de samenwoning langer dan 12 maanden duurt. Voordeel is dat de alimentatie ontvangende ex-partner geen schroom hoeft te hebben om de stap naar samenwonen te zetten en de verhoudingen tussen de ex partners/ouders goed blijft.

Meer informatie?

Heeft u vragen over (partner)alimentatie, neem dan contact met ons op.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × 4 =

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.