Scheiden met huwelijkse voorwaarden: appeltje eitje toch? In de huwelijkse voorwaarden zijn immers de afspraken vastgelegd over wat van wie is. Het mijn en dijn is dus bekend; zo ingewikkeld hoeft de scheiding daarom niet te zijn. CD van jou, cd van mij. U kent het wel. Helaas zien wij in de praktijk dat dit kan tegenvallen en dat er wel degelijk pijnpunten kunnen ontstaan. Alles valt en staat met hoe duidelijk uw huwelijkse voorwaarden daadwerkelijk zijn en hoe u er gedurende uw huwelijk mee om bent gegaan.
Soorten huwelijkse voorwaarden
De meest voorkomende soorten huwelijkse voorwaarden zijn:
- Verrekenstelsel (bij scheiding of overlijden worden de financiën gelijkgetrokken/verrekenend)
- Koude uitsluiting (partners delen vermogen, inkomsten en schulden niet)
- Beperkte gemeenschap van goederen (er is een gemeenschappelijk – en een privé gedeelte)
In verreweg de meeste gevallen kiest men voor een verrekenstelsel. Kort gezegd worden de inkomsten van beide partners min de kosten van het huishouden bij elkaar gevoegd, waarna het resultaat voor de helft aan elke partner toekomt.
Wat zijn de pijnpunten bij scheiden met huwelijkse voorwaarden
Meestal leggen mensen de akte van de huwelijkse voorwaarden na het huwelijk ergens in een la en wordt er niks meer mee gedaan. Maar dan besluiten partijen na een jarenlang huwelijk te gaan scheiden. De huwelijkse voorwaarden worden opgezocht, afgestoft en tenminste één partij doet er een beroep op. Meestal worden de pijnpunten van de huwelijkse voorwaarden dan pas zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan:
- De inhoud van de voorwaarden sluit ten tijde van de scheiding niet (meer) aan bij de bedoelingen van de echtgenoten
- Bij het opstellen is de inhoud van de voorwaarden niet getoetst aan de rechtspraak in het kader van een mogelijke echtscheiding
- De huwelijkse voorwaarden zijn te moeilijk gemaakt, waardoor niet duidelijk is wat precies de bedoeling was
- De verrekenbedingen in de voorwaarden zijn tijdens het huwelijk niet uitgevoerd
- De voorwaarden worden gedurende het huwelijk vrijwel nooit getoetst aan de (mogelijk gewijzigde) bedoelingen
- Adviseurs (bank, accountant) gebruiken de huwelijkse voorwaarden nauwelijks bij hun adviezen
Op het moment van de scheiding kan men er dus achter komen dat de huwelijkse voorwaarden niet meer uitvoerbaar of reëel zijn. En ondanks de huwelijkse voorwaarden blijven er bij de scheiding vaak voldoende zaken over om te verdelen. Hoe gaat u hier dan mee om? Als u gaat scheiden is het dus erg belangrijk om na te gaan wat er precies in uw huwelijkse voorwaarden is afgesproken. Laat u ook altijd goed adviseren over de gevolgen van uw huwelijkse voorwaarden voordat u instemt met een bepaalde verdeling.
De Scheidingsplanner
REAGEER OP DEZE BLOG