Menu

Pijnpunten bij scheiden met huwelijkse voorwaarden

scheiden met huwelijkse voorwaarden

Scheiden met huwelijkse voorwaarden: appeltje eitje toch? In de huwelijkse voorwaarden zijn immers de afspraken vastgelegd over wat van wie is. Het mijn en dijn is dus bekend; zo ingewikkeld hoeft de scheiding daarom niet te zijn. CD van jou, cd van mij. U kent het wel. Helaas zien wij in de praktijk dat dit kan tegenvallen en dat er wel degelijk pijnpunten kunnen ontstaan. Alles valt en staat met hoe duidelijk uw huwelijkse voorwaarden daadwerkelijk zijn en hoe u er gedurende uw huwelijk mee om bent gegaan.

Soorten huwelijkse voorwaarden

De meest voorkomende soorten huwelijkse voorwaarden zijn:

  • Verrekenstelsel (bij scheiding of overlijden worden de financiën gelijkgetrokken/verrekenend)
  • Koude uitsluiting (partners delen vermogen, inkomsten en schulden niet)
  • Beperkte gemeenschap van goederen (er is een gemeenschappelijk – en een privé gedeelte)

In verreweg de meeste gevallen kiest men voor een verrekenstelsel. Kort gezegd worden de inkomsten van beide partners min de kosten van het huishouden bij elkaar gevoegd, waarna het resultaat voor de helft aan elke partner toekomt.

Wat zijn de pijnpunten bij scheiden met huwelijkse voorwaarden

Meestal leggen mensen de akte van de huwelijkse voorwaarden na het huwelijk ergens in een la en wordt er niks meer mee gedaan. Maar dan besluiten partijen na een jarenlang huwelijk te gaan scheiden. De huwelijkse voorwaarden worden opgezocht, afgestoft en tenminste één partij doet er een beroep op. Meestal worden de pijnpunten van de huwelijkse voorwaarden dan pas zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De inhoud van de voorwaarden sluit ten tijde van de scheiding niet (meer) aan bij de bedoelingen van de echtgenoten
  • Bij het opstellen is de inhoud van de voorwaarden niet getoetst aan de rechtspraak in het kader van een mogelijke echtscheiding
  • De huwelijkse voorwaarden zijn te moeilijk gemaakt, waardoor niet duidelijk is wat precies de bedoeling was
  • De verrekenbedingen in de voorwaarden zijn tijdens het huwelijk niet uitgevoerd
  • De voorwaarden worden gedurende het huwelijk vrijwel nooit getoetst aan de (mogelijk gewijzigde) bedoelingen
  • Adviseurs (bank, accountant) gebruiken de huwelijkse voorwaarden nauwelijks bij hun adviezen

Op het moment van de scheiding kan men er dus achter komen dat de huwelijkse voorwaarden niet meer uitvoerbaar of reëel zijn. En ondanks de huwelijkse voorwaarden blijven er bij de scheiding vaak voldoende zaken over om te verdelen. Hoe gaat u hier dan mee om? Als u gaat scheiden is het dus erg belangrijk om na te gaan wat er precies in uw huwelijkse voorwaarden is afgesproken. Laat u ook altijd goed adviseren over de gevolgen van uw huwelijkse voorwaarden voordat u instemt met een bepaalde verdeling.

De Scheidingsplanner

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = vijfentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.