Menu

Ratio leidt tot rede, emotie leidt tot actie 

emotie leidt tot beweging

Kamp van Koningsbrugge

Vorige week keek ik naar het programma ‘Kamp van Koningsbrugge’, waarin een groepje gewone burgers een training voor special forces volgt. Met name de psychologische dynamiek is heel interessant. Wat doet het met je wanneer je continu wordt gecommandeerd, je eigen fysieke grenzen telkens verlegd en een intense samenwerking met een groep mensen die je niet kent? 

Tijdens een reflectiemoment hoorde ik de commandant zeggen tegen één van de compleet gebroken en in tranen uitgebarsten deelnemers: ‘Ratio leidt tot rede; emotie leidt tot actie’.

Ratio leidt tot rede; emotie leidt tot actie

Ik vond dat een keukentegeltjes waardige quote. We zijn zo gewend om emoties te onderdrukken of zo snel mogelijk kwijt te raken, terwijl het juist hele waardevolle wegwijzers zijn. Het woord emotie is afgeleid van ‘e movere’, ofwel ‘naar buiten bewegen’. Emotie geeft beweging, leidt tot actie. Die actie is noodzakelijk om een kant (in je leven) op te bewegen die uiteindelijk meer balans en rust gaat geven.

Primaire en secundaire emotie

De kunst is om de primaire emotie toe te laten en te voelen. Zo’n primaire emotie duurt over het algemeen maar een paar seconden tot maximaal een aantal minuten. Dit in tegenstelling tot secundaire emoties: dat zijn emoties die de primaire emotie afdekken en leiden tot drama of het verdrinken in de betreffende emotie. Zo kan bijvoorbeeld boosheid een secundaire emotie zijn, waarmee gemakkelijker kan worden omgegaan, dan de primaire emotie van verdriet of gemis. De primaire emotie ligt onder de secundaire emotie. 

Indien de primaire emotie kan worden gevoeld en doorvoeld, geeft dat ruimte én een impuls tot beweging. De emotie is de richtingaanwijzer en geeft tevens feedback over hetgeen in het onbewuste speelt en bewust gezien en ervaren wil worden.

Voorbeeld

Een voorbeeld uit mijn praktijk (de namen zijn uiteraard fictief): Koen was ontzettend boos aan de mediationtafel, omdat Esther wilde scheiden na een lang huwelijk samen, ondanks dat ze de avond ervoor nog een heel goed gesprek samen hadden gehad en zelfs na afloop daarvan elkaar intens hadden geknuffeld. Koen had de hoop dat Esther de volgende dag aan de mediatontafel haar voornemen tot scheiding zou intrekken, hetgeen niet gebeurde. Onder deze woede zat intens verdriet. Verdriet was de primaire emotie. Toen deze emotie naar boven kwam, drong tot hem door dat er niks anders opzat dan de scheidingswens van Esther te respecteren en te accepteren. De weg van het gevecht dat hoorde bij zijn boosheid, was een doodlopend spoor. De primaire emotie van verdriet wees hem het pad van de rouw, die uiteindelijk voor hem zal leiden tot acceptatie en een nieuwe start.

In onze scheidingsmediations helpen we de stellen in scheiding om bij de primaire emoties te komen én vervolgens de onderliggende feedback en informatie over de gewenste beweging naar boven te halen.

Ben je ook van plan te gaan scheiden of ben je al verwikkeld in een scheiding en zoek je professionele begeleiding, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de emotionele onderstroom, maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze mediators: https://www.centrumconflicthantering.nl/afspraak-maken/.

Lees ook de andere blogs van Lieneke en Marielle

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen × 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.