Menu

RS virus bij kinderen

wat doe je als alleenstaande moeder met een ziek kind

Als de winter zijn intrede weer heeft gedaan, komen er ook weer allemaal virussen om de hoek kijken. Eén van die virussen is het RS-virus. Dit virus is seizoensgebonden en komt alleen voor in de maanden oktober tot en met maart. Wat is het RS-virus nu precies, voor wie is het RS-virus gevaarlijk en wat is er aan te doen?

Wat is het verschil tussen verkoudheid en het RS-virus?

Bij verkoudheid is het slijmvlies in vooral de bovenste luchtwegen ontstoken. Het gaat meestal alleen om het slijmvlies in de neus- en keelholte en/of bijholten. De verschijnselen beginnen geleidelijk en zijn:

* keelpijn (meestal als eerste)

* hoesten (ophoesten van slijm)

* hoofdpijn

* lichte spierpijn

* loopneus, snotteren

* koorts (soms bij kinderen, bij volwassenen bijna nooit)

Een veelvoorkomend verkoudheidsvirus is het Respiratoir Syncytieel -virus, kortweg RS-virus, en veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen. Iedereen kan het krijgen! Dit virus veroorzaakt vooral klachten bij jonge kinderen. De wat oudere kinderen en volwassenen worden alleen verkouden. Maar met name baby’s kunnen er ziek van worden.

Als de ziekteverschijnselen niet ernstig zijn, is geen behandeling nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot een week. Bij kinderen onder de 2 jaar kan het RS-virus ernstige luchtweginfecties of een longontsteking veroorzaken. Vooral baby’s die te vroeg geboren zijn, voor 32 weken zwangerschap, zijn gevoelig voor dit virus, net als kinderen met hart- of longaandoeningen of afweerstoornissen. Borstvoeding kan beschermen tegen RS-virusinfecties.

Als u de toestand van uw kind niet vertrouwt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts. Uw kind kan acuut medische zorg nodig hebben.

Verschijnselen

De meeste kinderen met een RS-virusinfectie krijgen alleen een neusverkoudheid. Uw kind kan moeite hebben met ademhalen en veel en diep hoesten. Ook het drinken kan moeilijk gaan. De symptomen lijken in het begin op een verkoudheid maar kunnen snel verergeren tot ernstig hoesten, piepende ademhaling, grauw zien, braken en slijm in de longen. Het slijm kan flinke hoestbuien veroorzaken en zelfs tot overgeven leiden. Uw kind kan er koorts van krijgen, maar dit is niet altijd het geval. Doordat uw kind misschien veel moet overgeven en daarnaast weinig drinkt, moet je er goed opletten dat hij niet uitdroogt.

Baby’s drinken vaak minder als ze ziek zijn. Als uw baby de helft of minder dan de normale hoeveelheid drinkt, is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Het is ook belangrijk om erop te letten dat uw kind voldoende plast. Als uw baby niet voldoende plast, d.w.z. meer dan 6 uur een droge luier heeft, is contact met de huisarts raadzaam.

Is het RS-virus besmettelijk?

Het RS-virus is erg besmettelijk bij directe contacten, in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen wordt het virus verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar kinderen dicht bij elkaar zitten, bijvoorbeeld op school of in de kinderopvang. Ook wordt het virus overgedragen via handen en voorwerpen, bijvoorbeeld via speelgoed. Als een kind bijvoorbeeld na het vastpakken van speelgoed zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

De tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de ziekte varieert van twee tot zes dagen. De meeste kinderen zijn beter weerbaar als zij daarna opnieuw in contact komen met het RS-virus. Na besmetting met het virus ben je er niet immuun voor. De ziekte kan dus terugkomen.

Omdat jonge kinderen nog weinig in aanraking zijn gekomen met verkoudsheidsvirussen, hebben ze nog weinig weerstand hier tegen opgebouwd. Daarnaast hebben jonge kinderen op school en op de kinderopvang veel onderling contact waardoor ze elkaar gemakkelijk kunnen besmetten. Het gevolg is dat ze soms wel tien keer per jaar verkouden kunnen worden. Als ze verder gezond zijn, hoeft dit geen probleem te zijn.

Omdat het RS-virus zo gevaarlijk is voor baby’s is het altijd verstandig als je verkouden bent gedurende de maanden dat de “R” in de maand is zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van pasgeborenen. Wees voorzichtig met knuffelen en houdt andere kinderen, zeker als zij verkouden zijn, uit de buurt van baby’s. Was uw handen regelmatig met warm water en zeep, ook het gebruik van wegwerpzak- en handdoeken is extra belangrijk.

Bij oudere kinderen en volwassenen weet je vaak niet dat ze het virus hebben omdat zij er niet echt ziek van worden. Bij hen openbaart het virus zich alleen als een verkoudheid.

Wat kun je aan het RS-virus doen?

Op zich kun je aan het RS-virus niet zo veel doen.Het RS-virus kan niet worden behandeld met antibiotica. Het is een kwestie van uitzieken. Wel is het mogelijk om de symptomen wat te verlichten. Door middel van neusdruppels voor de verkoudheid en inhalatiemiddelen. Soms helpt het om een slokje water te geven na het drinken van melk, zodat er geen slijm ontstaat. Het is belangrijk uw baby rust te geven en te proberen niet elke keer bij het hoesten uit bed te halen!

Meestal is het RS-virus na ongeveer een dag of tien weer voorbij. Wel is het zo dat de meeste kinderen of baby’s nog gedurende langere tijd kortademig zullen zijn. Dit is geen teken dat het kind astma of COPD ontwikkelt maar hoort gewoonweg bij het virus. Dit gaat vanzelf over, het duurt alleen een tijdje. Ook kan je kindje wat sneller dan anderen verkouden zijn.

Tegen het RS-virus word je in principe niet ingeënt. Er bestaat wel een vaccin, maar omdat dit erg duur is, wordt het alleen gegeven aan kinderen die in een risicogroep vallen.

Annemarie Priem

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf + = 10
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.