Menu

Scheiden en geld

scheiden en geld

Scheiden en geld

Bij een scheiding krijg je naast de juridische en emotionele aspecten, ook te maken met de financiële gevolgen. Jullie geldzaken zullen gaan veranderen. Hierbij moet je denken aan inkomsten, uitgaven, alimentatie, belasting, pensioen, enzovoort. De financiële impact is hoe dan ook groot. Dus hoe ga je hiermee om? We helpen je graag met informatie over hoe je na je scheiding je financiën overzichtelijk en ordelijk krijgt en houdt.

Wat verandert er na je scheiding?

Als eerste is het belangrijk dat je op een rij zet wat er financieel voor jou verandert. En dat zijn niet alleen je inkomsten. De volgende financiële aspecten moet je goed bekijken als je gaat scheiden:

Inkomsten

Het belangrijkste zijn je inkomsten. Krijg je inkomsten uit werk of een uitkering? Komt er straks alimentatie bij? Dit kan partneralimentatie zijn of kinderalimentatie of zelfs beide. Is dit voldoende om rond te komen straks? Misschien moet je (meer) gaan werken of kan je uitzoeken of je recht hebt op bepaalde subsidies. 

scheiden en geld

Woonlasten

Wat worden je woonlasten? Is dat hoger omdat je geen woning meer deelt? Misschien moet je wel een jullie gezamenlijke koophuis verkopen. Wellicht kan je straks niets terugkopen en moet je gaan huren of is het mogelijk dat je je partner kunt uitkopen bij jullie huidige hypotheek en woning en kunt blijven zitten waar je zit. 

Pensioen

Naast deze financiële zaken, moet je ook over het opgebouwde ouderdomspensioen een beslissing nemen.  Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moeten de pensioenrechten die opgebouwd zijn tijdens het huwelijk worden verevend (verdeeld). Belangrijk is dan wel binnen twee jaar na de scheiding het pensioenfonds een bericht sturen. Doe je dat niet, dan behoud je wel het recht op jouw deel van het pensioen, alleen wordt de uitbetaling er niet eenvoudiger op. Na twee jaar hoeven pensioenfondsen namelijk niet meer mee te werken aan de verdeling.

Verzekeringen

Bekijk goed welke verzekeringen je gezamenlijk hebt. Dit kunnen verzekeringen zijn gekoppeld aan je huis, maar ook reisverzekeringen, de autoverzekering of zorgverzekering. Dit moet allemaal gescheiden worden. Meestal is oversluiten niet moeilijk. Vaak kan dit zelfs online, anders is het telefonisch zo geregeld.

Belastingdienst

Een scheiding heeft ook fiscale gevolgen. Na de scheiding ben je niet langer elkaars fiscale partner, waardoor er voor de aangifte Inkomstenbelasting het een en ander zal veranderen. Dit geldt trouwens ook voor toeslagen, dus zoek dit tijdig uit en regel dit dan ook meteen. Dat kan je achteraf een hoop gedoe besparen.

Hulp vragen

Je schakelt een juridisch specialist in voor hulp en advies met betrekking tot het juridische aspect van je scheiding. Het kan handig zijn een aparte financieel specialist in te schakelen, als je denkt dat de financiële gevolgen te veel zijn om helemaal zelf te regelen. Een financieel planner met het FFP-Keurmerk kan je inschakelen om jouw financiële situatie na de scheiding te bekijken. Hij of zij onderzoekt en benoemt alle onderdelen die met inkomen, vermogen, lasten, enzovoort te maken hebben en brengt dit allemaal samen in een persoonlijk financieel plan. In zo’n plan is niet alleen aandacht voor het hier en nu, maar juist ook voor de toekomst. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht én inzicht hoe jouw financiële plaatje eruit ziet. En dat zal rust geven. Wel zo prettig, want een scheiding brengt al genoeg stress en chaos met zich mee. 

Judex is expert op allerlei juridische gebieden, bijvoorbeeld ook bij scheiden en de financiële gevolgen ervan. Via Judex is het ook mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kan je bij Judex kiezen uit een online scheidingspakket dat het beste past bij jullie persoonlijke situatie. In principe regelen jullie alles samen zelf. Je maakt samen alle benodigde afspraken. Je wordt geholpen door een juridisch specialist bij het opstellen van de documenten, hij of zij beoordeelt alles en controleert het dossier nauwkeurig voor het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Hierna hoeven jullie niets meer te doen. Jullie hoeven zelf niet naar de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken, zorgt de juridisch expert er ook voor dat de inschrijving bij de burgerlijke stand geregeld wordt. Daarna ben je officieel gescheiden. Je krijgt vanzelf bericht. Naast juridisch specialisten, kan je bij Judex ook terecht voor hulp en advies van een financieel specialist. Deze specialist helpt je met een persoonlijk financieel plan, voor na je scheiding. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en hoe het in de toekomst eruit ziet. 



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.