Menu

Scheiden met ADHD of ADD, hoe zorg je dat het goed verloopt?

scheiden en adhd add

Scheiden is sowieso pittig. In combinatie met een (of beide) partner(s) met AD(H)D, kan het nog lastiger zijn. AD(H)D wordt gekenmerkt door symptomen zoals impulsiviteit, moeite met concentratie en hyperactiviteit. Dit kan leiden tot extra uitdagingen. Hoe zorg je nou dat het goed verloopt? Bij deze enkele tips.

1. Houd de communicatie helder en beknopt

Communicatie is een belangrijk onderdeel van elke scheiding. Wanneer een partner AD(H)D heeft, kan het moeilijk zijn om aandacht te besteden aan lange, ingewikkelde berichten. Probeer daarom zo beknopt en helder mogelijk te communiceren door bijvoorbeeld bullet points te gebruiken en de belangrijkste informatie bovenaan te plaatsen. Dit kan de communicatie vereenvoudigen en het gemakkelijker maken voor de partner met AD(H)D om de informatie te verwerken.

2. Neem pauzes en creëer structuur

Scheidingen kunnen chaotisch en emotioneel zijn voor beide partijen. Voor iemand met AD(H)D kunnen deze gevoelens extra overweldigend zijn. Het kan daarom helpen om pauzes in te lassen en structuur aan te brengen in het proces. Plan tijdens het proces momenten in om te ontspannen en informeer elkaar over wat er gaat gebeuren en wanneer. Dit kan helpen om de stress te verminderen en een gevoel van controle te geven.

3. Werk met professionals die ervaring hebben met AD(H)D

Vaak heeft de AD(H)D een rol gespeeld bij het besluit om te gaan scheiden. Het is lastig voor zowel degene met als degene zónder AD(H)D en jullie beleven dit beiden verschillend. Het kan waardevol zijn om samen te werken met een mediator die hier ervaring mee heeft. Hierdoor kan het proces soepeler verlopen en wordt er rekening gehouden met de unieke behoeften van beide partijen.

Een scheiding is bij Helder Mediation altijd maatwerk. Samen bekijken we wat werkt voor jullie en hoe we jullie zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Daarnaast is individuele coaching ook een optie als de scheiding je overweldigd.

Jullie zijn van harte welkom bij Dirk en Leontien van Helder Mediation. Samen begeleiden wij stellen stap voor stap bij hun scheiding.
Dirk is familiemediator en Register Financieel Echtscheidingsadviseur.
Leontien is familiemediator, coach én psycholoog in opleiding.
Er is plek voor twee nieuwe stellen per maand.

We werken in de regio midden Nederland.
Meer informatie vind je op: www.heldermediation.nl of bel 06-21887918.

Gelukkig gescheiden – Helder Mediation

Lees ook de andere blogs van Leontien en Dirk.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.