Menu

Wat is een scheiding van tafel en bed eigenlijk?

2 reacties
scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed wordt al snel gebruikt om uit te drukken dat de ene echtgenoot uit de woning is vertrokken, maar dat ze nog niet echt zijn gescheiden. Dat is ook wel een beetje zo. Alleen ben je niet zomaar gescheiden van tafel en bed; je moet dit door je advocaat aan de rechter laten aanvragen en de rechter moet hier een uitspraak over doen. Wat is scheiden van tafel en bed precies en waarom zou je hiervoor kiezen als je ook gewoon “echt” kunt scheiden?

Scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed houdt in dat je nog niet officieel gescheiden bent, maar dat de huwelijkse gemeenschap (al je bezittingen) al wel is gescheiden. Doordat je bent getrouwd, is er namelijk een huwelijkse gemeenschap ontstaan (behalve als je huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld). Dit houdt in dat alle goederen die jullie bezitten gemeenschappelijk zijn geworden. Dit houdt ook in dat in beginsel de schulden die de ene echtgenoot aangaat, op allebei de echtgenoten kunnen worden verhaald. Als van je tafel en bed bent gescheiden, ben je niet langer aansprakelijk voor de schulden die je echtgenoot maakt. Het is te vergelijken alsof je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd.

Waarom kies je daarvoor?

Maar waarom zou je hiervoor kiezen als je ook een echtscheiding kunt aanvragen? De scheiding van tafel en bed is in het leven geroepen omdat er voorheen een samenwoonplicht in de wet stond voor getrouwde stellen. De scheiding van tafel en bed is eigenlijk bedacht voor mensen die wel uit elkaar willen gaan, maar vanwege andere redenen –bijvoorbeeld hun religie- niet willen scheiden. Je hoefde dan niet echt te scheiden, maar je was ook gerustgesteld dat je niet langer hoefde op te draaien voor de financiën van je echtgenoot. En je kon zelfs gaan samenwonen met iemand anders.

In sommige kerkelijke gemeenschappen zie je het nog regelmatig voorkomen dat een scheiding van tafel en bed wordt aangevraagd. Ook vragen mensen soms een scheiding van tafel en bed aan als ze niet helemaal zeker weten of ze echt willen scheiden, maar wel elk hun eigen huishouding willen voeren. Je kan dan later het besluit nemen om de echtscheiding te laten uitspreken of om de scheiding van tafel en bed te beëindigen en weer terug te zetten in een huwelijk.

Bron: Janneke Mulder

 

REACTIES

Helma - 1 mrt 2018

Even een vraagje van mij. Als je zelf geen inkomen hebt maar je partner waarvan je wilt scheiden wel (hoofdkostwinner). Kan ik bij van tafel en bed scheiden dan ook in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering? En kan ik deze dan voor de tafel en bed scheiding aanvragen? Of is het dan beter om wel gewoon te scheiden? Ook hebben we een gezamelijk doorlopend krediet dat afbetaald moet worden. Hoe zit dat dan? Mvg Helma

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 5 mrt 2018

    Beste Helma, je hebt inmiddels antwoord gekregen van onze juridische partner. Zie ook deze blog.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 11




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Inzicht alleen is vaak niet genoeg bij relatietherapie, scheidingscoaching of mediation. Hoewel je ontdekt wat er misgaat in de relatie, weet je vaak niet meteen hoe je dingen echt kunt veranderen. Inzicht in relatie Bij de KernAanpak doen we het anders. We kijken niet alleen naar gedrag en bieden inzicht in je relatie, maar onderzoeken Lees verder > inzicht in je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.