Menu

Stop met je schuldig te voelen, blog van Elisa

schuldig voelen
Bijna 8 jaar na de scheiding kan ik stellen; hij is eindelijk weg. De knoop. De knoop in mijn maag die ik altijd had naar de kinderen toe; dat we hen niet hadden kunnen geven waar ze recht op hadden; een gezin. Een harmonieus gezin vol warmte en ondersteuning. Een luisterend oor. Een helpende hand. Een vader én een moeder.

Het ‘Jan-Jans & de kinderen-gezin’

Kapotmakend is het ‘standaard model gezin’ dat overal wordt gezien als ‘hoe het heurt’. De een na de andere ‘expert’ en ‘uit het belang van het kind’ sprekende coach steekt de kop op als je, alsof het nog niet zwaar genoeg is allemaal, net alle brokstukken van je gebroken gezin bij elkaar bent aan het rapen. Het ‘Jan-Jans & de kinderen-gezin’ wordt aangehouden als het modaal. Een vader, een moeder en perfecte harmonie onderling…

Zonder mij draait de wereld niet

Ik was altijd de lieve, volgzame, man-op-het-voetstuk-plaatsende, alles-voor-het-gezin, vrouw geweest. ‘Degelijk’ zei mijn ex-schoonzus vaak met een sneer. Mijn partner destijds had de eigenschap vooral met 1 persoon in zijn leven rekening te houden; zichzelf. ‘Zonder mij draait de hele wereld niet’ zei hij vaak trots als hij weer opscheppend herhaalde hoe hij ooit gereageerd had op een vraag van de maatschappijleraar op de middelbare school, vroeger. ‘Wie is het allerbelangrijkste op de hele wereld?’ En hij als enige de vinger had durven opsteken en zeggen ‘Ik! Ik ben het belangrijkste!’ En de maatschappijleraar enorm enthousiast had gereageerd naar hem; ‘goed zo! Zo is het!! Zonder jóu draait de hele wereld niet!’ Toen, vroeger bij de feestjes toen we nog amper 20 jaar en kinderloos waren; was dat leuk. En goed dat hij zo zelfverzekerd was. Ik was altijd al zwaar fan van hem en plaatste hem altijd overal op een voetstuk. Ik adoreerde hem. En hij genoot daar enorm van.

Hij maakt je kapot

Echter toen de kinderen kwamen en we inmiddels ruim 15 jaar samen waren; werd duidelijk hoe alles gegroeid was. Ik en de kinderen; hij op een eilandje. Door de weeks altijd laat thuis van zijn werk en in het weekend; mocht ik nooit aan ‘zijn’ zaterdag komen want dan werkte hij de hele dag in de garage. ‘Geld maken’ was het allerbelangrijkste. Iets erop zeggen werd al gauw weggewuifd; ik leefde er toch goed van?! Klopt. Materialisme heeft het me nooit aan ontbroken. Ervoor zeuren moest ik wel. En ruzies gingen altijd over 1 ding; ik kon niet met geld omgaan en had ‘een gat in mijn hand’. Mijn argument was dat hij dan zelf maar eens de boodschappen moest doen en zien wat luiers, kleding, schoenen etc kostten, hij gaf als minder intelligent weerwoord ‘dat hij dát er dan ook nog bij moest gaan doen?!’ Mijn moeder heeft me vaak gewaarschuwd voor zíjn egoïsme. ‘Hij maakt je kapot’. Als reactie kreeg ze van mij alleen maar een grote mond en ging ik als een leeuwin vóór hem staan.

Jouw gevoel klopt altijd

Toen we een tijdje goed contact hadden, na de scheiding en mijn vader contact wou met mijn ex-man gaf deze aan mij aan ‘respect te hebben voor de opa van onze kinderen’ maar verder geen behoefte te hebben aan contact. Ik sprong in mijn oude rol, merkte het zelf niet eens op, en kreeg woorden met mijn vader. Ik zei hem dat mijn ex-man niet zat te wachten op contact. ‘Dat zou hij hem dan zelf wel zeggen, ik moest me daar niet mee bemoeien’ sneerde mijn vader tegen mij. Nu, 2 jaar later, hangt de vlag er als volgt bij; mijn ex-man is een eigen zaak begonnen. Die ik hem van harte gun. Hij heeft de capaciteiten en ik gun hem zijn droom. Die lag altijd in het hebben van een eigen onderneming. Toen ik het echter hoorde, 1,5 jaar geleden, zei ik direct intuïtief ‘daar zit pap met geld in’ tegen mijn moeder. Die was zwaar verontwaardigd. Boos. Dat ik dát durfde te denken van mijn vader! Dat zou hij nóóit doen! ‘Hij weet toch hoe hij jou en de kinderen behandeld heeft! Had het meeste verdriet van iedereen om het verdriet van de kinderen!’ Ik kon het niet uitleggen. Ik voelde het. Mam stierf in juni ‘22. En ik blijf erbij; ze heeft een hand op mijn schouder willen leggen en onderstrepen wat ze altijd zei ‘twijfel toch niet zoveel aan jezelf. Jouw gevoel klopt altijd!’ Met eigen ogen zag ik het bewijs; maar liefst €40.000,00 had míjn eigen vader aan mijn ex-man geleend om zijn bedrijf op te zetten. Ik ben dankbaar. Dankbaar dat mijn ex-man zo duidelijk zijn kleuren toonde. De man die ik verdekt werd geïnstrueerd bij hem weg te houden omdat hij er geen contact meer mee wou; mijn vader, bleek toch verdomdes goed van pas te komen toen hij 1 ding tekort kwam om zijn droom te realiseren; geld. En ik zag hoe hij als een kameleon van schutkleur kan veranderen en vér kan gaan.

Een gezin kan ook 1 ouder met 2 kinderen zijn!

Ik wens hem alle geluk van de wereld in zijn bedrijf. De wereld die voor hem draait. Ik had altijd de hoop dat ons gezin die wereld voor hem was. Maar ben niet normaal gelukkig met hoe alles nu is. Een gezin kan ook inhouden; 1 ouder met 2 kinderen. We hebben het goed. Een gat in mijn hand? Ik onderhoud al 8 jaar helemaal zelf mijn gezin. Hier draait alles om hun. Hier draait de wereld om de kinderen. Ik ben Elisa, moeder van twee geweldige meiden. Na een lange relatie (en huwelijk) met mijn jeugdliefde besloot ik tot scheiden. We zouden in goede harmonie co-ouderschap gaan doen. Er waren nog geen nieuwe partners. Alles ging meer dan prima; totdat hij een relatie kreeg en ging samenwonen. Waar ik nooit in terecht wou komen zag ik voltrekken voor mijn ogen; machtsstrijd over de rug van de meisjes. Een nachtmerrie. Ik wilde niet vechten maar mij restte geen andere keuze. Lees ook de andere blogs van Elisa.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.