Menu

Wat zijn de succesfactoren van samen scheiden?

Samen scheiden, hoe doe je dat?

De laatste jaren wordt er steeds vaker voor samen scheiden (mediation) gekozen. Het meest voorkomende argument is dat partners samen ouders willen blijven voor de kinderen. Wat de overwegingen ook zijn, er is een aantal kernfactoren dat het slagen van een overlegscheiding bepaalt.

Succesfactoren samen scheiden

Luisteren

Wees bereid om te luisteren naar elkaar en te zoeken naar oplossingen. De meeste mensen willen hebben waar ze recht op hebben. Helaas is het bij scheidingen zo dat er geen keiharde waarheid bestaat. Rechters gaan bij scheidingen uit van redelijkheid en billijkheid. Om te voorkomen dat de scheiding escaleert, is het dus veel beter om samen te zoeken naar oplossingen waardoor jullie beiden (financieel) verder kunnen.

Open communicatie

Zorg voor eerlijke en open communicatie. Geheimzinnig doen en zaken achterhouden werkt niet bij samen in overleg scheiden. Uiteindelijk wordt alles toch wel bekend en het achterhouden van informatie kan tot ruzie leiden.

Toekomst

Haal geen ‘oude koeien’ uit de sloot maar kijk naar de toekomst. Anders gezegd: ‘Vooruit rijden – kijkend in de achteruitkijkspiegel – geeft ongelukken’. Maak elkaar geen verwijten, het verleden ligt achter je.

Overlevingsmechanisme

Wees je er van bewust dat jullie allebei bang zijn. Een scheiding is enorm ingrijpend. Je leven wordt helemaal overhoop gehaald. Jullie willen allebei verder kunnen en je ‘overlevingsmechanisme’ werkt op volle toeren. Dus als de ander eens dwars gaat liggen, dan heeft dat bijna altijd te maken met angst voor de eigen toekomst en niet zozeer met het ‘niet gunnen’ naar de ander toe.

Deskundig advies

Schakel altijd een deskundig adviseur in. Een scheiding is emotioneel en complex, daarom is het essentieel dat jullie je laten begeleiden door een professional. Het zorgt voor objectiviteit en nachtrust, waardoor jullie beiden weer verder kunnen na de scheiding.

De Scheidingsplanner

085 – 487 12 00

info@scheidingsplanner.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 8 =

Vlog

Boosheid bij scheiding is soms heel begrijpelijk. Maar hoe kan je die boosheid in bedwang houden zodat je je kinderen er niet mee belast. Geen enkele ouder wil zijn kinderen in een vechtscheidiLees verder > boosheid
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.