Menu

Tips voor de alleenstaande papa

Alleenstaande papa

En dan heb je voor het eerst je kinderen het weekend. Je zit nog maar net in een nog kaal, half ingericht flatje. Een flat waar je jezelf ook nog niet helemaal thuis voelt. Blij omhels je de kinderen. Vijf dagen heb je ze niet gezien en eindelijk kan ze je weer lekker vasthouden. Ze klampen zich aan je vast. Toegegeven, je hebt ze nou ook weer niet de hele tijd gemist want je had ontzettend veel te regelen voor je nieuwe flat. Lampen kopen en schoonmaakspullen, boodschappen doen. Inmiddels puilt de was ook de wasmand uit en dat naast een fulltime baan… Je was blij als je om 21.00 uur uitgeput op de bank voor de tv kunt ploffen. Maar het knaagt wel…

Alleenstaande papa in de dierentuin

De kinderen verkennen je flat. Er staat een stapelbed in het logeerkamertje, en al snel zijn ze in een strijd om het bovenste bed verwikkeld. Je haalt ze uit elkaar. Maar luisteren ho maar. Papa, wat gaan we doen?

Je had bedacht om naar de dierentuin te gaan. Ze staan niet gelijk te juichen van de pret. En daar aangekomen hebben ze in de auto al zoveel ruzie gemaakt, gezeurd dat ze dorst hebben, dat je het liefst gelijk weer om zou draaien. Je ex had altijd wat speeltjes voor in de auto bij zich en wat eten en drinken, maar daar heb je niet aan gedacht. De volgende dag vervelen de kinderen zich. Kunnen jullie niet buiten spelen, opper je na het zoveelste spelletje Mens erger je niet? Na 15 minuten staan ze alweer voor je neus. De speeltuin was kinderachtig en de kinderen stom. Ze willen naar huis met hun eigen vriendjes spelen. En zo worstel je je door het weekend heen. Maandagochtend breng je de kinderen weer naar school en ben je opgelucht dat je weer een paar dagen bij kunt komen. ‘s Avonds belt je ex boos dat je de sportkleren vergeten bent mee te geven aan de kinderen. “Hoe ga ik dit doen?”, vraag je jezelf vertwijfeld af.

Tips

Het is niet gek als je als vader in het begin met je handen in het haar zit. Meestal zijn het de moeders die veel organiseren rondom kinderen, school en huishouden. Je moet dus veel gaan leren. Net als vrouwen veel moeten leren over de taken die ze niet gewend zijn te doen. Ik zal je in deze blog wat tips geven over het weekendvaderschap.

Van alles twee

Je hoeft niet ieder weekend een leuk uitje te bedenken. Liever niet zelfs. Laat de kinderen eerst wennen aan je woning en betrek ze bij de inrichting. Neem ze mee naar Ikea en ga spullen kopen. Kleine kinderen vinden het soms prettig om precies hetzelfde dekbed en lampje te hebben als thuis. Dat is prima! Zorg dat ze een eigen plekje hebben en verdeel het speelgoed. De meeste kinderen hebben meer dan genoeg speelgoed zodat er in ieder huis wat is. Andere dingen moet je aanschaffen, zoals extra kleding. Kinderen moeten niet met teveel spullen hoeven slepen. Zorg dat het gezellig is, ook als het tijdelijke huisvesting is. Je moet jezelf er ook thuis voelen. Kinderen moeten hun eigen dingen kunnen blijven doen, het meest ideaal is ook als je in dezelfde woonplaats blijft wonen. Daar zal je zeker later nog veel plezier van hebben als je kinderen de tienerleeftijd hebben en ze zelf naar hun sportclub of vrienden willen gaan. Zorg voor kinderen om mee te spelen, maak kennis met buurkinderen en laat af en toe een vriendje logeren.

Agenda

Zorg dat je een goede agenda hebt met alle belangrijke gebeurtenissen van de kinderen daarin, zoals vakanties, sportwedstrijden, ouderavonden enz. Er zijn digitale agenda’s beschikbaar waar beide ouders inzage in hebben. Maar je kunt er ook zelf een maken op internet als je een beetje handig bent.

Structuur

Voor kinderen is het erg prettig als ze weten waar ze aan toe zijn. Zorg dus voor structuur en bedenk vaste rituelen. Kinderen geven zelf wel aan wat ze prettig vinden. Je hoeft ze dus niet steeds te verrassen met wat nieuws. Juist liever niet. Wat erg leuk is als jullie samen een gezamenlijke hobby kunnen bedenken, zoals bv vissen, spelletjes doen, samen koken of een appeltaart bakken. En dat kan je dan rustig ieder weekend doen! Het is voor kinderen ook erg prettig als ze hun vader eens voor zichzelf hebben. Kijk eens of je dat kan organiseren.

Het is goed als ouders het in grote lijnen eens zijn over de opvoeding van de kinderen. Maar je hoeft niet alles precies hetzelfde te doen. Vaders hebben een andere benadering dan moeders. Meer stoeien, meer humor en meer uitdaging misschien. Kinderen hebben dat ook nodig. En ja misschien wat andere combinaties van kleren dan hun moeder zou doen. Jammer dan. Ik wens je veel succes in het opbouwen van een goede relatie met je kinderen. Daar hebben ze de rest van hun leven plezier van.

 

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.