Menu

Troost van de smartphone?

smartphone en scheiding

Kortgeleden liep ik de wachtkamer van de tandarts in. Daar zaten een man, een vrouw en twee kinderen (10 en 8 jaar). Dat wordt even wachten dacht ik. “Goedemiddag” zei ik, er kwam wat onverstaanbaar gemompel terug. Iedereen was namelijk druk bezig met zijn of haar smartphone.

Zij grinnikte zo nu en dan, hij mopperde over het nieuws. De kinderen waren druk bezig met spelletjes. Op een gegeven moment werden zij door de tandarts geroepen. Eerst reageerden zij niet. Bij de tweede oproep kwam een verdwaasde reactie. “Nu al? Dat ging snel”, zei de vrouw, “Kom daar gaan we.” De kinderen reageerden boos want zij moesten stoppen.

Ik zat alleen in de wachtkamer en dacht “De smartphone is meer dan alleen een telefoon. Het is een spelkameraad, gesprekspartner, krant, kinderoppas en wat nog meer?”

Door GPS aan te zetten en de goede app te installeren kun je je kinderen volgen waar zij zijn. Dat is makkelijk want als zij buiten spelen en zij moeten thuis komen, dan weet je waar je heen moet lopen. Ik vraag me af of je dat doet? Of stuur je ze een smsje “Nu thuiskomen!”.

Toen ik wegging bij de tandarts dacht ik aan het gezin dat voor mij was. Wat zullen zij op dit moment doen? Als er iets leuks gebeurt, wordt dat waarschijnlijk gedeeld via facebook. Hoe reageren zij als iets ernstigs of emotioneels gebeurt? Kan de smartphone hen dan troosten, warmte en geborgenheid geven? Ik vraag me af hoe zij daar mee omgaan. Of is er dan leegte?

Steeds vaker spreek ik mensen waarbij het gebruik van de smartphone leidt tot problematisch gedrag, soms zelfs tot verslaving.

Koos van der Zwet

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen × 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.