Menu

Vakantie en co ouderschap: Moet ik bij mijn vakantieplanning rekening houden met verjaardagen?

1 reactie
vakantie co ouderschap

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag binnen:

Vakantie en co ouderschap

Ik lig in scheiding en we hebben een co-ouderschapsregeling. Nou is het zo, de zomervakantie hebben we netjes verdeeld. Ik de eerste 3 weken en mijn ex de laatste 3 weken de kinderen.

Ik reis met de kinderen naar oma die in het buitenland woont om daar vakantie te vieren. Nu is het zo dat mijn zoon in de 2de week van de vakantie jarig is en mijn ex de 3de week. Mijn ex vind dat ik daar rekening mee moet houden, maar dat is toch niet te doen? Hij heeft wat dat betreft dit jaar pech, en mijn zoon natuurlijk ook, dat zijn vader er niet bij kan zijn. 

Hoe met ik hier nu redelijk mee omgaan?

Het antwoord van Nellie Timmermans, gezinstherapeut:

Blijkbaar is de scheiding nog maar kort ingegaan, en dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in goed contact blijft met de vader.

Daarom zou ik vooral adviseren om te zorgen dat dit geen conflict wordt wat op langere termijn tot nog meer en grotere conflicten kan leiden.

Ik adviseer in dit soort gevallen altijd: bespreek het ruimschoots op tijd, voor je alles gaat plannen. Want juist door het tevoren aankaarten kom je er het beste uit. 

Overleg

In zo’n geval kun je zeggen: Ik wilde tijdens mijn vakantie met de kinderen naar mijn moeder gaan, maar ik realiseer me dat jij en… dan jarig zijn.

Hoe gaan we dat oplossen? Dan kun je op dat moment misschien nog schuiven met de vakantieperiodes. Blijkbaar is dat stadium al nèt voorbij, maar misschien kan het nog. En dan zou ik ZEKER zoiets adviseren. Want je weet nu al, dat dit vaker gaat gebeuren. Verjaardagen komen jaarlijks terug, maar ook andere belangrijke dagen zijn er velen in een jaar. Dat betekent dus veel mogelijke potentiële conflictsituaties.

Wat een redelijke oplossing is in zo’n geval kan een ander nooit echt voor jullie zeggen, maar misschien is er iets te doen zodat hij volgend jaar kan kiezen of dat er op een andere manier “iets terug gedaan” kan worden. Maar het is heel vaak een manier om conflicten te krijgen die steeds hoger oplopen en daar is niemand mee gebaat.

Verschuiven

Dus als het even kan zou ik zeggen: probeer nog eens te kijken of de vakantie niet te verschuiven valt, zodat beide verjaardagen wél gevierd kunnen worden. En voor evt. volgende dingen zou ik zeggen: ga eerst goed na wat er allemaal voor “belangrijke dagen en momenten” zijn en leg dat telkens tevoren aan je ex partner voor. Zodat je daar samen een modus in vindt. Het is niet gemakkelijk, maar iets beters zou ik niet weten, en vooral ook, omdat je nog maar kort gescheiden bent, blijkbaar, ligt er nog geen stapel van 100 incidenten die ook nog allemaal meespelen en is voorkomen beter dan genezen.

REACTIES

Anna - 28 mei 2020

Nog een suggestie: Vader kan zijn verjaardag natuurlijk ook op een ander moment vieren dan tijdens jouw vakantie. Mbt verjaardagen van de kinderen, in ideale omstandigheden vieren gescheiden ouders dat samen met de kinderen. In minder ideale situaties waarbij er spanningen zijn tussen de ouders (dat is helaas het geval in mijn situatie) is het voor de kinderen helemaal niet fijn om hun verjaardag te vieren in bijzijn van beide ouders..... de kinderen hebben haarfijne voelsprieten voor spanningen tussen hun ouders, ook als er veen onvertogen woord wordt gesproken. Je lichaamstaal verraadt toch de spanningen..., en kinderen blijven daar volgens mij liever verre van. Goed bedoeld samenzijn omdat dat zo fijn is voor de kinderen heeft in mijn geval steeds een averechts effect. Veel sterkte

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 8 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.