Per 1 april 2013 veranderen de normen van de Rechtspraak voor het berekenen van kinderalimentatie. Hoe wordt de kinderalimentatie dan berekend?
1. Vaststellen kosten kinderen
Allereerst wordt gekeken hoeveel het kind eigenlijk per maand kost. Aan de hand van het netto gezinsinkomen + het kindgebonden budget (indien dit wordt ontvangen) ten tijde van de relatie, de leeftijd van de kinderen en of het broers of zussen heeft, wordt middels het zogenoemde Rapport Alimentatienormen, ook wel genoemd het Tremarapport, de kosten van de kinderen vastgesteld. In dit rapport is opgenomen het onderzoek van het Nibud naar kosten van kinderen. De uitkomsten kunnen worden bijgesteld, bijvoorbeeld indien een kind een dure hobby uitoefent of indien er veel kosten voor kinderopvang worden gemaakt. Verder wordt van deze uitkomst het kindgebonden budget afgetrokken. Dan heb je het bedrag berekend wat de kinderen kosten.
2. Vaststellen draagkracht
Vervolgens wordt gekeken welke ouder voor welk deel van deze kosten moet bijdragen. Dit wordt de draagkracht genoemd. Nu wordt dit precies berekend aan de hand van een alimentatierekenprogramma, waarbij het inkomen en de uitgaven werd ingevoerd. Per 1 april zal echter gebruik worden gemaakt van draagkrachttabbellen. Er zijn dan vaste bedragen waarmee wordt gerekend. Dit houdt in dat er in beginsel minder ruimte is voor maatwerk.
3. Zorgkorting?
Het kan zijn dat uit deze vaste bedragen aan draagkracht volgt dat de gezamenlijke draagkracht van de ouders minder is dan de kosten van de kinderen. Beide ouders moeten dan bijdragen tot de grens van hun draagkracht.
Als de gezamenlijke draagkracht van de ouders groter is dan de behoefte, dan –en dit is nieuw- wordt rekening gehouden met de zogenoemd zorgkorting van bijvoorbeeld 15, 25 of 55%. Dit komt in plaats van de omgangskosten van € 5,00 per dag waarmee nu wordt gerekend. Dit sluit meer aan op de huidige zorgregelingen, waarbij je steeds vaker ziet dat een vader veel meer zorg op zich neemt dan een weekend per veertien dagen.
4. Aanvaardbaarheidstoets?
Indien de berekende bijdrage veel te hoog is, bijvoorbeeld vanwege schulden of bijzondere verplichtingen, ruimere omgang of juist geen omgang, onduidelijkheid over de financiële situatie of de aanwezigheid van een onderneming met wisselende resultaten, kan met een onderbouwd beroep op de aanvaardbaarheidstoets de bijdrage worden verlaagd.
Janneke Mulder
Bar - 27 feb 2014
Hallo, 7 jaar geleden ben ik uit elkaar gegaan met de vader van mijn dochter. Er is toen door mediation een bedrag voor kinderalimentatie vast gesteld. Mijn ex betaalt deze alimentatie maar heeft in de hele periode slechts 1 keer geïndexeerd (het bedrag zou dus al jaren hoger moeten liggen). Hij had tot voor kort anderhalve baan. De halve FTE is sinds mei 2013 komen te vervallen. Daarvoor krijgt hij WW uitkering (ik wist niet dat dat kon als je nog een volledige baan erbij hebt). Nu wil hij minder alimentatie betalen, maar…in oktober 2012 is hij ook gaan samenwonen met iemand die meer verdiend dan hij. Wat is nu de juiste aanpak?
Nieuwe Stap - 27 feb 2014
Hallo Bar, Als het lukt om e.e.a. met je ex te bespreken is dat natuurlijk het mooist. Maar ook dan is het handig om een nieuwe berekening te laten maken, door een gespecialiseerde alimentatieberekenaar, op basis van de gewijzigde omstandigheden. Die uitkomst kunnen jullie gebruiken om tot een nieuwe afspraak te komen. Succes!