Menu

Verhuizen met de kinderen na de scheiding. Mag dat?

verhuizen met je kinderen na de scheiding

Na een echtscheiding gaat het leven door. Je ontmoet een nieuwe partner of je vindt een nieuwe baan. Als die nieuwe partner of baan aan de andere kant van het land is, mag je dan zomaar, als de kinderen bij jou wonen, samen met hen verhuizen?

Mag je verhuizen met de kinderen na de scheiding?

Nee! Als je samen met je ex het gezamenlijk gezag over de kinderen hebt, dan zul je daarover met elkaar moeten overleggen. Geeft je ex daarvoor geen toestemming, dan kun je de rechter vragen een beslissing te nemen. Daarbij zal de rechter op basis van alle omstandigheden van het geval een afweging van alle belangen maken. Hoewel het belang van de kinderen voorop staat, kunnen andere belangen uiteindelijk toch zwaarder wegen. Welke belangen zijn dat?

Je zult de rechter duidelijk moeten maken waarom het nodig is om te verhuizen en waarom een andere oplossing niet mogelijk is. Weliswaar heb je het recht om ergens anders een nieuw leven te beginnen, maar daar staat tegenover dat je ex en de kinderen het recht hebben om elkaar te blijven zien. Als je na de echtscheiding een co-ouderschap met elkaar hebt afgesproken, dan zal een verhuizing naar de andere kant van het land tot gevolg hebben dat de kinderen door de week niet meer bij je ex kunnen zijn. Wellicht is het mogelijk dit te compenseren, bijvoorbeeld door het contact tussen je kinderen en je ex tijdens de vakanties uit te breiden.

Verder zul je ervoor moeten zorgen dat je de verhuizing goed voorbereidt. Heb je er bijvoorbeeld over nagedacht waar je gaat wonen, waar de kinderen naar school gaan, is de verhuizing afgestemd op de start van het schooljaar en wie haalt en brengt de kinderen als ze naar je ex gaan? De rechter hecht ook veel belang aan een goede communicatie tussen ouders. Als die er niet is, dan is de kans groter dat je ex en de kinderen na de verhuizing uit elkaar zullen groeien. Verder geldt dat, als je kinderen nog jong zijn, ze zich over het algemeen beter kunnen aanpassen aan een andere omgeving. Ten slotte kan een rol spelen of de kinderen al vaker verhuisd zijn en daaraan gewend zijn.

Conclusie

Op voorhand is het vaak moeilijk in te schatten welke belangen voor de rechter uiteindelijk de doorslag geven. Als je van plan bent om te verhuizen, doe je er in ieder geval goed aan om de verhuizing goed voor te bereiden en, als je ex daarvoor geen toestemming geeft, daarover een familierechtspecialist te raadplegen.

Irene Lansen, ScheerSanders Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = vier

Vlog

Waarom is het voorbij? Waarom wil hij of zij scheiden? Wat is er mis gegaan? Deze vragen komen vaak voorbij bij scheidingscoach Roos Boer. Ze vlogt erover: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > Waarom wil zij scheiden?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk