Menu

Verhuizen met de kinderen na de scheiding. Mag dat?

verhuizen met je kinderen na de scheiding

Na een echtscheiding gaat het leven door. Je ontmoet een nieuwe partner of je vindt een nieuwe baan. Als die nieuwe partner of baan aan de andere kant van het land is, mag je dan zomaar, als de kinderen bij jou wonen, samen met hen verhuizen?

Mag je verhuizen met de kinderen na de scheiding?

Nee! Als je samen met je ex het gezamenlijk gezag over de kinderen hebt, dan zul je daarover met elkaar moeten overleggen. Geeft je ex daarvoor geen toestemming, dan kun je de rechter vragen een beslissing te nemen. Daarbij zal de rechter op basis van alle omstandigheden van het geval een afweging van alle belangen maken. Hoewel het belang van de kinderen voorop staat, kunnen andere belangen uiteindelijk toch zwaarder wegen. Welke belangen zijn dat?

Je zult de rechter duidelijk moeten maken waarom het nodig is om te verhuizen en waarom een andere oplossing niet mogelijk is. Weliswaar heb je het recht om ergens anders een nieuw leven te beginnen, maar daar staat tegenover dat je ex en de kinderen het recht hebben om elkaar te blijven zien. Als je na de echtscheiding een co-ouderschap met elkaar hebt afgesproken, dan zal een verhuizing naar de andere kant van het land tot gevolg hebben dat de kinderen door de week niet meer bij je ex kunnen zijn. Wellicht is het mogelijk dit te compenseren, bijvoorbeeld door het contact tussen je kinderen en je ex tijdens de vakanties uit te breiden.

Verder zul je ervoor moeten zorgen dat je de verhuizing goed voorbereidt. Heb je er bijvoorbeeld over nagedacht waar je gaat wonen, waar de kinderen naar school gaan, is de verhuizing afgestemd op de start van het schooljaar en wie haalt en brengt de kinderen als ze naar je ex gaan? De rechter hecht ook veel belang aan een goede communicatie tussen ouders. Als die er niet is, dan is de kans groter dat je ex en de kinderen na de verhuizing uit elkaar zullen groeien. Verder geldt dat, als je kinderen nog jong zijn, ze zich over het algemeen beter kunnen aanpassen aan een andere omgeving. Ten slotte kan een rol spelen of de kinderen al vaker verhuisd zijn en daaraan gewend zijn.

Conclusie

Op voorhand is het vaak moeilijk in te schatten welke belangen voor de rechter uiteindelijk de doorslag geven. Als je van plan bent om te verhuizen, doe je er in ieder geval goed aan om de verhuizing goed voor te bereiden en, als je ex daarvoor geen toestemming geeft, daarover een familierechtspecialist te raadplegen.

Irene Lansen, ScheerSanders Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.