Menu

Vijf redenen om niet te zwelgen in je verdriet

zwelgen in verdriet

Er is steeds iets anders. Dan weer moet je naar een feestje met alleen maar stellen, of de vakantie staat voor de deur (de eerste zonder je ex!) of je hoort ineens hét liedje op de radio (die eerste kus), de kinderen herinneren je ook voortdurend aan het mislukken van wat vroeger je grote droom was. Je wordt steeds met de neus op de grijze feiten gedrukt: je bent alleen, verlaten en daar helpt geen moedertje lief meer aan. 

De lange jaren dat je met je ex samen was, hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Als je terugkijkt zie je hem, waar je maar kijkt. Ook al had je eigen vrienden, hij kende ze (en vond er iets van). Over je werk praatte je met hem. De vakanties: duizend gedeelde herinneringen. De kamer op je studentenflat waar je hem ontving, jullie eerste appartement, het huis op de hoek daarna, de woning van je ouders, alle landen in Europa en een enkele erbuiten: overal zette je voetstappen met hem. 

Hij/zij is en blijft in je leven

Soms zou je alles wel willen wissen. Maar dat lukt niet. De slechte herinneringen vervagen en de goede worden als het meezit een beetje roze, hij is en blijft in je leven. Zeker als je kinderen met hem hebt. 

Ik zal dus ook nooit zeggen, zoals je dat misschien wel om je heen hoort: vergeet hem, zet er een streep onder, ban hem uit je leven. Dat gaat je namelijk niet lukken. We nemen al onze herinneringen met ons mee. In het beste geval leren we van de slechte en koesteren we de goede. 

Nieuwe ervaringen opdoen

Wat je wel kan doen is nieuwe ervaringen opdoen. Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe plekken bezoeken, andere dingen eten, nieuwe vaardigheden leren, nieuwe kennis opdoen, stappen zetten die je nooit eerder deed, je op glad ijs begeven, spannende avonturen beleven. 

Waarom? Daar zijn minstens vijf goede redenen voor:

1. Je leunt minder op je vrienden

Je hebt natuurlijk de liefste en leukste vrienden van het Westelijk Halfrond en ze hebben je door alle misère heen gesleurd, maar echt, ze hebben er soms ook genoeg van. Give them a break en zoek anderen op: nieuwe mensen. Je huidige lieve vrienden zullen je erom bewonderen en nog liever vinden. Ik stortte me in een theatersportcursus in Frankrijk direct na de breuk met mijn ex. Ik heb er een heleboel lieve leuke mensen leren kennen die ik nu tot mijn goede vrienden mag rekenen.

2. Je bouwt een nieuwe vriendenkring op

Je hebt natuurlijk de liefste en leukste vrienden van de wereld, maar nieuwe mensen kennen je niet, kennen je ex niet, kennen dat hele flikkerse laatste zeikdeel van je huwelijk niet. Ze kennen jou dus ook niet in al je tranen en verdriet. En dat is heerlijk! Ze geven je de mogelijkheid om werkelijk en heel eenvoudig in een nieuw universum te stappen: dat zonder je ex! 

3. Het helpt tegen depressie

Als je jezelf uit je verdriet weet te trekken helpt dat enorm tegen depressief worden. Zoals je spieren krijgt van trainen in de sportschool, krijg je levensspieren van jezelf uit verdriet halen. Je wordt er beter bestand tegen de dingen die het leven ons nu eenmaal ook geeft, naast een hoop vreugde: tegenslag.

4. Je ontdekt nieuwe aspecten van jezelf

In een therapie kan je andere kanten van jezelf leren kennen, maar door leuke, fijne, gezellige maar vooral nieuwe dingen te gaan dóen, ontdek je ook nieuwe kanten aan jezelf.

Ik ben midden in mijn verdriet zomaar aan allerlei gekke workshops mee gaan doen. Ik leerde daardoor pottenbakken, zeilen en een beetje Portugees. Soms was het leuk en op andere momenten vond ik het stomvervelend. Heel interessant.

5. Je trekt niet meer aan een dood paard

Van trekken aan een dood paard verzuren alle vezels in je lijf. Als je dat maar lang genoeg doet, rekken ze uit en raken ze lam. Je ex komt niet meer terug, er is geen weg terug meer. Alsmaar huilen over zijn vertrek helpt jou niet, helpt hem niet en het helpt je kinderen niet. 

Dus wat je kinderen, je moeder en vader, je lieve trouwe vrienden, je leuke nieuwe vrienden, maar vooral jouzelf helpt: verwen en vertroetel jezelf tot je weer kleur op je wangen en in je leven krijgt.

Heb jij hulp nodig bij het loslaten van jouw ex en bij het overwinnen van je gebroken hart? Wil je je nieuwe leven graag opbouwen, maar wordt dat tegen gehouden door de zware rouwverwerking? Neem dan gerust contact op met mij via: info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl of via 06 49305128. In een gratis vrijblijvend gesprek kan ik met je meedenken over wat jij nodig hebt en of mijn hulp daarvoor passend is.

Ik dacht; “hoe kan een psycholoog mij nu van dit  gevoel af helpen?”Gaat dit niet heel lang duren en gaat het dan over mij dat ik niet goed genoeg ben? Wordt mijn probleem niet erger, door het erover te hebben?”

Ik kijk hartstikke positief terug op de gesprekken met Hester. Ik merk nu dat ik heel goed kan analyseren, waarom ik me zo rot voelde. Ik leg de link tussen gedachten en gevoel nu veel beter, kan beter relativeren en goed te kijken naar mijn ex-relatie. De scheiding is nu een jaar geleden.  Mijn ex verliet mij voor een ander en ik was er kapot van. Het was totaal onverwacht.  Ik moest met mezelf  aan de slag om dit verdriet een plek te geven en ben blij dat ik bij Hester heb aangeklopt. Ik vind haar super aardig, heel sterk, ik vind dat ze heel goed luistert, ze vraagt op veel door en neemt geen genoegen met zomaar een antwoord. Ik ben er echt veel rustiger door geworden, ik heb mijn ex liefdevol losgelaten en ben inmiddels  weer hartstikke gelukkig.

Hester Schaart

Liefdesverdrietpsycholoog.nl

Lees ook de andere blogs van Hester.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.