Menu

Vragen over kind en scheiding

Stel gratis je vraag over je kind en echtscheiding!

Iedere ouder wil dat de kinderen zo min mogelijk onder de scheiding hebben te lijden. Maar soms weet je gewoon even echt niet hoe je iets het best kan aanpakken. Gelukkig kan Nieuwe Stap je aanbieden om al je vragen over je kinderen aan een deskundige voor te leggen. Onze partner, therapeute Nellie Timmermans, geeft je graag antwoord! De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt dieper op de achtergrond moet worden ingegaan, maar dan geeft Nellie dat aan.

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl en ontvang meteen wekelijks onze Gouden Tips.

 

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Vraag: In hoeverre moeten we bij de vakantieplanning rekening houden met nieuwe kinderen

Ik ben jaren geleden gescheiden. Hierbij is een ouderschapsplan overeengekomen, waarbij de vakanties bij helft verdeeld zouden worden. Verder is er omgang om het weekend met de vader. Dit is de afgelopen jaren ook zo gegaan.

Hierna ben ik verhuisd naar een andere regio. De vader heeft met zijn nieuwe vriendin 2 kinderen gekregen.
De oudste is nu leerplichtig.

Nu hebben we discussie over de zomervakantie. De eerste 3 weken werden elk jaar om en om verdeeld.
Nu geeft de vader aan dat we rekening moeten houden met de vakantie van hun oudste kind en derhalve de zomervakantie anders verdeeld zou moeten worden, zodat ze gezamenlijk met onze kinderen vakantie kunnen vieren.

De kernvraag is; moeten we uitgaan van de vakanties van onze kinderen en deze bij helft verdelen of moeten we hierbij ook rekening houden met de vakanties van de nieuwe kinderen? Feit is dat de vakantieperiodes kunnen verschillen en dit m.i. iets waar de vader voor heeft gekozen cq. Hij moet kijken hoe hij dit kan oplossen.

Vraag: Dochter wordt tegen afspraak in met nieuwe vriendin geconfronteerd

Ik ben sinds maart dit jaar gescheiden. Ex communiceert nergens over wat betreft onze dochter van 5. Heeft me geblokkeerd op app, beantwoordt sms niet, neemt niet op als ik bel. Hij belt alleen over tijd hoe laat dochter halen. Hij ging al jaar en dag vreemd en nu zijn ze samen. Hij heeft foto op profiel van hun samen. Sinds afgelopen maandag heeft hij nieuw huis en kwam dochter dinsdag ophalen om te kijken en logeren. Hij kwam met zijn schoonvader en dochter vroeg wie is dat hij zei vader van … Vandaag kwam dochter na 1 nachtje logeren thuis. En zei gelijk mama vandaag kwam die mevrouw de hele dag bij papa. Afspraak was dat dochter eerste jaar niet bij … zou zijn en nu heeft hij het zo gedaan. Ik wil dit niet en wat moet ik nu doen? Ik heb volledige gezag over dochter.

Vraag: Jong kind wil niet vakantie komen vieren

Mijn vriend en ik wonen nu een jaar samen met in totaal 5 kinderen. Mijn 3 jonge kinderen zijn hier elke dag. Mijn partner zijn kinderen zijn hier elke maandag, dinsdag en woensdag. Nu is het zo dat zijn jongste van 5 een tijdje moeite had met slapen hier (corona kwam en ze mochten niet komen van moeder). Nu gaat dat weer goed gelukkig. Maar nu is het zo dat ze dit weekeind voor 2,5 week hier zouden zijn. Alleen de jongste van 5 wil dus echt niet komen zegt moeder, ze wil het niet eens proberen. In het convenant staat opgesteld dat ze hier 3 weken zijn in de vakantie dus vader heeft al toegeven met minder tijd maar nu komt de jongste van 5 niet. Is er iets dat vader kan doen dat ze toch komt.

Vraag: opvang door ander ouder

In het standaard ouderschapsplan staat opgenomen dat als 1 van beide ouders in een acute medische situatie beland, de kinderen door de andere ouder worden opgevangen. Mijn ex wil dit niet ondertekenen. Hij heeft plannen voor samenwonen en geeft aan dat als hij onverwachts langere tijd in het ziekenhuis oid belandt hij wil dat de week om week verdeling doorloopt. En dat zijn vriendin of ouders de kinderen dan opvangen. Ik ben hier geen voorstander van. Mocht de situatie zich voor doen die dusdanig ernstig is dat hij langere tijd niet voor de kinderen kan zorgen (of andersom, dat ik dat langere tijd niet kan) dan ben ik van mening dat de kinderen altijd bij de andere ouder dienen te verblijven. Het lukt ons niet iets dusdanig op papier te zetten dat wij ons er beide goed bij voelen. Heeft u wellicht advies?

Vraag: dochter wil vader niet meer zien

Mijn dochter heeft aangegeven dat ze niet meer naar haar vader wil om het weekend. Eigenlijk wil ze hem helemaal niet zien. Is een opstapeling van dingen;
– Pesten op school nam hij niet serieus.
– Veranderen van school hier door vond hij vluchten.
– Op nieuwe school aangegeven dat ze dood wil gevolg naar psycholoog. Hier heeft hij aangegeven dat hij dit maar onzin vond (psych en dood willen).
– Voelt zich onzeker, gekleineerd door hem. Ze houdt van zingen maar vader geeft aan dat ze dat niet kan.
– Heeft kader advies gekregen en hij heeft als eerste reactie aangegeven dat ga jij niet doen.
– Zijn werk gaat voor en is altijd een excuus of een reden waarom iets niet kan.

Ze heeft wel een eigen kamer bij haar vader en krijgt veel cadeau’s. Mijn dochter haar reactie is hierop “Mam, ik hoef geen cadeau’s maar gewoon is dat hij er is”.

Ik heb aangegeven dat ze altijd van gedachte mag veranderen en weer naar haar vader mag. Hij is het er niet mee eens maar beredeneert alleen vanuit zich zelf. Vraagt niet wat er dan is en waarom. “Zijn wil is wet”.

Ik snap ook heel goed dat ze het niet wil ook al probeer ik het te relativeren. Keer op keer teleurgesteld worden is niet fijn. Ik wil haar beschermen maar waar begin ik. In mijn ogen is je dochter niet zien/geloven ook een soort mishandeling.

Wat kan ik doen en wat kan mijn dochter, jong maar heel wijs, doen?

Vraag: samenwonen met pubers

Ik heb 2 kinderen, een jonge puber en een puber, met een 50-50 oudersschapsregeling, en sinds een jaar een nieuwe relatie. We hebben de relatie voorzichtig geintroduceerd, en dat heeft goed gewerkt. De kinderen accepteren mijn nieuwe vriend, en vinden het ook gezellig om gezamelijk dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een weekendje weg of samen een spelletje doen of familiebezoek . <Nu willen wij gaan samenwonen, en waarschijnlijk naar een andere gemeente verhuizen. Bij het huizenkijken is een can de voorwaarden dat de fietsafstand niet groter mag worden, en natuurlijk een eigen slaapkamer. Ik twijfel nu of ik de kinderen nu al moet gaan vertellen van onze plannen, of beter kan wachten tot een en ander wat concreter is. We hebben geen planning, en gaan zeker niet overhaast aan iets beginnen. Voor de volledigheid: mijn vriend heeft geen kinderen, tot zijn grote verdriet, en wil mijn kinderen graag een liefdevol thuis bieden. Ik hoor graag uw reactie. 

Vraag: Kan ik stoppen met kinderalimentatie als mijn zoon 21 wordt

Mijn zoon wordt binnenkort 21. Heb altijd netjes tot zijn 18e de alimentatie overgemaakt aan moeder .Vanaf 18 heb ik het naar hem overgemaakt. Ondertussen ook nog alle bij komende schoolkosten betaald 50%. Nu betaal ik maandelijks een 350 euro aan mijn zoon (onderhoudsplicht). Hier wil ik eigenlijk mee stoppen vanaf dat hij 21 is. Belangrijkste reden is dat ik hem niet aan het werk krijg (bijbaan). Hij weigert dit resoluut ivm drukte op school.maar hij kan wel 5 A 6 dagen in de week naar de sportschool. En er komt weinig initiatief van zijn kant. 

Wat zijn de voor en tegens en kan en mag ik dit doen. 

Vraag: ik mis mijn ouders

Ik ben 14 en heb ook gescheiden ouders sinds ik in groep 5 zat. Ik ga om het weekend naar Mn vader waar ik niet heel veel last van heb. Maar als de zomervakantie begint komt de hel voor mij. Ik ga eerste 3 weken naar mijn moeder en dat is gewoon normaal mijn vertrouwde huis. Maar dan moet ik naar Mn vader waar ik wel heel veel zin in heb omdat ik hem dus niet vaak zie. Alleen als Mn vader komt begin ik gelijk te huilen ik ga Mn moeder missen. Ik ben heel moeilijk in verandering waardoor ik ook heimwee krijg en ga huilen door het missen van een vertrouwd iets en met wie ik het heel leuk heb gehad. Ondertussen de drie weken bij Mn vader heb ik het super leuk en heb nergens last van waardoor ik weer super gehecht ben aan Mn vader. Maar als ik dan weer naar Mn huis ga bij Mn moeder begin ik zo weer te huilen. Want natuurlijk, ik ga Mn vader missen! Ik heb hier erg last van. Ik weet zelf eigenlijk niet qat ik er mee moet. Ik lig nu in bed terwijl ik dit verhaal aan het vertellen ben en ik kom net van mijn vader en jawel. Ik heb net gehuild.

Vraag: aanpassen ouderschapsplan?

Z’n kleine drie jaar geleden ben ik gescheiden onze dochter was toen 18 maanden.
Ze gaat elke week twee en halve dag naar haar vader (bij de voorlopige voorzieningen zo afgesproken en dat gelaten in het ouderschapsplan). Nu wil mijn dochter nooit naar haar vader toe en geeft op haar manier aan dat het te lang is. Maar naar een kind van vier word er helaas niet geluisterd.

Nu is er restend onderzoek gedaan bij mijn dochter en het blijkt dat ze een vorm heeft van autisme. Met daarbij een ontwikkelingsachterstand. Ook heb ik sterk de vermoedens dat mijn ex man ook een vorm heeft van autisme. Dit vermoeden word gedeeld met de hulpverlening omtrent mijn dochter.

Nu wil ik graag dat het ouderschapsplan word aangepast met een bezoek vorm die minder lang is voor haar. Maar natuurlijk wel dat ze haar vader blijft zien. Helaas is mijn ex man hier zelf niet toe bereid. Is het mogelijk dit voor elkaar te krijgen?







Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Tips voor je scheiding

Ontvang iedere week positieve tips over scheiden en lees de mooiste blogs van andere ervaringsdeskundigen!

Schijf je nu gratis in!x

NieuweStap maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren en jouw voorkeuren te onthouden.

Ik geef toestemming Privacy Statement