Menu

Waarom trek je een narcist aan?

4 reacties
narcist

Ik hoor best vaak de opmerking dat je vast een zielig en onzekere figuur moet zijn om een narcist aan te trekken, om manipulerende mensen aan te trekken.

Dat is dus niet waar. Narcisten zien hun partners als verlengstuk van henzelf naar de buitenwereld. Zij hebben van zichzelf het ideaalbeeld dat ze perfect zijn, dus moet de partner dat ook zijn. Ook moet de narcist het gevoel hebben iets bij de partner te kunnen halen.

Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen

Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid.

Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen. Je bent daardoor van nature al geneigd eerder iets voor de ander te doen dan voor jezelf. Ben je hoog sensitief dan weet je vaak al wat de ander nodig heeft voor diegene erom vraagt.

Toe-eigenen

Narcisten missen deze kwaliteiten en eigenen zich deze graag toe. Mooi voor het beeld naar buiten. Ook maken ze er dankbaar gebruik van. Of misbruik, beter gezegd, om de ander dingen te laten doen zoals zij dat willen, bijvoorbeeld het aanwakkeren van een schuld- of schaamtegevoel of van angst.

Narcisten vallen op zelfstandige, sterke vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen.

De verantwoording afschuiven

Kijk je naar verantwoordelijkheidsgevoel: deze zorgt ervoor dat je je niet alleen verantwoordelijk voelt voor de dingen die jij moet doen, maar ook voor die van de ander. Mooi voor de narcist, want zo kan zij jou haar dingen laten opknappen. Net zo lang tot jij alles doet en de narcist haar eigen gang kan gaan.

Zie je dat het hier draait om grenzen? Over het niet of onvoldoende stellen van grenzen, aan anderen, aan jezelf. Juist vanwege jouw hele goede eigenschappen. Toch trekt niet iedereen met deze eigenschappen een narcist aan. Daar zit nog een laag onder.

Binnenhalen

Dat heeft te maken met je wonden, je automatische patronen. Deze zijn ontstaan in je jeugd, vanuit familieoverlevering of vanuit je cultuur. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen. Hierop kunnen narcisten aansluiten, je het gevoel geven dat je bij hen hoort, dat je compleet bent. Het wordt gebruikt om je binnen te halen.

Het is daarom belangrijk te ontdekken wat het is waarop narcisten bij jou aan kunnen haken en dat te helen. Doe je dat niet, dan blijf je de invulling ervan onbewust bij anderen zoeken. Dit maakt je een ‘makkelijke prooi’. Door te helen én te leren je behoeftes zelf in te vullen, raak je je afhankelijkheid van anderen kwijt en verdwijnt de aantrekkingskracht op narcisten.

Heb jij een of meer narcisten in je omgeving en wil jij meer weten over wat jouw aantrekkingskracht is en wat je eraan kunt doen? Ik nodig je van harte uit een focussessie in te plannen zodat we er samen naar kunnen kijken. Kies voor jezelf bij narcisme om hem aan te vragen.

Willy Sietma

Kies voor jezelf bij narcisme

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Leen - 4 mrt 2020

Mooi verwoord! En helder , heb nu 3 x een relatie met een narcistische man gehad wel in verschillende vormen. Maar zocht het altijd bij mezelf! Had een laag zelfbeeld . Ben en wil nu vooral alleen zijn en verder, nu ik dit lees kan ik het ook iets positiever zien , ga wel alleen verder maar daar is niets mis mee ! Misschien voor nu zelfs goed om de narcisten achter mij te laten .

gena - 26 mei 2020

Ik heb nu voor de 2e keer een relatie met een waarschijnlijke narcistische man gehad, en ik had de eerste week al het gevoel dat hij 2 gezichten had maar dacht dat ik nt elke man met mijn ex moest vergelijken en gaf het toch maar een kans en nog , en nog en nog meer kansen totdat ik weer zo achterdochtig van alles werd wat hij deed en hoe hij subtiel stookte tussen mijn vrienden en mij .Soms vertelde hij dingen over zijn exen waardoor mijn alarmbel begon af te gaan want in het begin vertelde hij nooit geen discussie te hebben met zijn exen ....wel dus.Ook heeft hij een ex eens gestalkt totdat zij klacht indiende bij de politie en hij vond dat om te lachen want dat deed de politie ook (volgens hem).Zijn vrouw had hem van de ene op de andere dag verlaten en hij wist niet waarom, dit was zeker door zijn gedrag?Zij is toen aan de drank geraakt en zit nu in een verzorgings huis, wat maken ze toch veel kapot.Inderdaad Leen........beter gelukkig alleen dan met zoiets te moeten leven........al duurt de weg naar boven weer lang en is vaak donker omdat je door de buitenwereld niet gelooft wordt. Veel sterkte Leen.........you never walk alone :-)

Anoniem - 13 mrt 2021

Je leest nooit iets over een narcistische vrouw terwijl ze er genoeg zijn.

    Petra - 15 jun 2021

    Nou jawel hoor!Ik heb er 3,5 jaar mee samengewoond! Ik ben inmiddels ruim 4 jaar verder en ben er nog niet bovenop…..! Het is echt verschrikkelijk hoe dominant ze zijn en manipuleren

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat is nu het geheim om jullie communicatie te verbeteren? Je doet heel hard je best om de ander tegemoet te komen maar het komt maar niet binnen bij de ander. Er wordt altijd anders gereageerd dan jij verwacht. Hoe kan dat toch? Je blijft in een welles-nietes spelletje ronddraaien en je komt samen helemaal Lees verder > wat is het geheim om jullie communicatie te verbeteren?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.