Menu

Waarom trek je een narcist aan?

19 reacties
narcist

Ik hoor best vaak de opmerking dat je vast een zielig en onzekere figuur moet zijn om een narcist aan te trekken, om manipulerende mensen aan te trekken.

Dat is dus niet waar. Narcisten zien hun partners als verlengstuk van henzelf naar de buitenwereld. Zij hebben van zichzelf het ideaalbeeld dat ze perfect zijn, dus moet de partner dat ook zijn. Ook moet de narcist het gevoel hebben iets bij de partner te kunnen halen.

Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen

Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid.

Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen. Je bent daardoor van nature al geneigd eerder iets voor de ander te doen dan voor jezelf. Ben je hoog sensitief dan weet je vaak al wat de ander nodig heeft voor diegene erom vraagt.

Toe-eigenen

Narcisten missen deze kwaliteiten en eigenen zich deze graag toe. Mooi voor het beeld naar buiten. Ook maken ze er dankbaar gebruik van. Of misbruik, beter gezegd, om de ander dingen te laten doen zoals zij dat willen, bijvoorbeeld het aanwakkeren van een schuld- of schaamtegevoel of van angst.

Narcisten vallen op zelfstandige, sterke vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen.

De verantwoording afschuiven

Kijk je naar verantwoordelijkheidsgevoel: deze zorgt ervoor dat je je niet alleen verantwoordelijk voelt voor de dingen die jij moet doen, maar ook voor die van de ander. Mooi voor de narcist, want zo kan zij jou haar dingen laten opknappen. Net zo lang tot jij alles doet en de narcist haar eigen gang kan gaan.

Zie je dat het hier draait om grenzen? Over het niet of onvoldoende stellen van grenzen, aan anderen, aan jezelf. Juist vanwege jouw hele goede eigenschappen. Toch trekt niet iedereen met deze eigenschappen een narcist aan. Daar zit nog een laag onder.

Binnenhalen

Dat heeft te maken met je wonden, je automatische patronen. Deze zijn ontstaan in je jeugd, vanuit familieoverlevering of vanuit je cultuur. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen. Hierop kunnen narcisten aansluiten, je het gevoel geven dat je bij hen hoort, dat je compleet bent. Het wordt gebruikt om je binnen te halen.

Het is daarom belangrijk te ontdekken wat het is waarop narcisten bij jou aan kunnen haken en dat te helen. Doe je dat niet, dan blijf je de invulling ervan onbewust bij anderen zoeken. Dit maakt je een ‘makkelijke prooi’. Door te helen én te leren je behoeftes zelf in te vullen, raak je je afhankelijkheid van anderen kwijt en verdwijnt de aantrekkingskracht op narcisten.

Willy Sietma

Kies voor jezelf bij narcisme

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Leen - 4 mrt 2020

Mooi verwoord! En helder , heb nu 3 x een relatie met een narcistische man gehad wel in verschillende vormen. Maar zocht het altijd bij mezelf! Had een laag zelfbeeld . Ben en wil nu vooral alleen zijn en verder, nu ik dit lees kan ik het ook iets positiever zien , ga wel alleen verder maar daar is niets mis mee ! Misschien voor nu zelfs goed om de narcisten achter mij te laten .

gena - 26 mei 2020

Ik heb nu voor de 2e keer een relatie met een waarschijnlijke narcistische man gehad, en ik had de eerste week al het gevoel dat hij 2 gezichten had maar dacht dat ik nt elke man met mijn ex moest vergelijken en gaf het toch maar een kans en nog , en nog en nog meer kansen totdat ik weer zo achterdochtig van alles werd wat hij deed en hoe hij subtiel stookte tussen mijn vrienden en mij .Soms vertelde hij dingen over zijn exen waardoor mijn alarmbel begon af te gaan want in het begin vertelde hij nooit geen discussie te hebben met zijn exen ....wel dus.Ook heeft hij een ex eens gestalkt totdat zij klacht indiende bij de politie en hij vond dat om te lachen want dat deed de politie ook (volgens hem).Zijn vrouw had hem van de ene op de andere dag verlaten en hij wist niet waarom, dit was zeker door zijn gedrag?Zij is toen aan de drank geraakt en zit nu in een verzorgings huis, wat maken ze toch veel kapot.Inderdaad Leen........beter gelukkig alleen dan met zoiets te moeten leven........al duurt de weg naar boven weer lang en is vaak donker omdat je door de buitenwereld niet gelooft wordt. Veel sterkte Leen.........you never walk alone :-)

  Ray - 8 okt 2022

  Zo herkenbaar, ik ben nu 2 jaar gescheiden, ga nu dus het derde jaar in. Nu pas komt er langzaam rust, omdat je mentaal hersteld en dus krachtiger wordt om helemaal los te komen,.op alle vlakken. Dat heet vrijheid

  Geraldine - 7 jan 2023

  Heel herkenbaar dit allemaal. De derde vrouw (…) van mijn ex heeft het rigoureus aangepakt. Hij ging naar zijn moeder een stadje verderop en van die gelegenheid heeft zij gebruik gemaakt door zijn koffer te pakken met de hoogst noodzakelijke spullen, de sloten te vervangen en de koffer naast het huis te zetten. Daarna heeft ze hem gebeld dat hij die koffer kon komen halen, dat hij het huis niet meer binnen kon en is zij met haar kinderen naar een vriendin gegaan. Daar stond hij: de derde relatie verpest. Het was zeer bevestigend voor mij dat hij slecht relatiemateriaal is. Nu is hij zoekende en zwervende of er nog een vrouw bestaat die iets met hem wil. En af en toe heeft hij weer iemand maar nooit voor lang. Mijn oudste is klaar met zijn vader, mijn jongste is nog wel in staat om met hem om te gaan maar bij mij komt hij er niet meer in. Mijn jongste zegt dat hij het niet moet wagen om mij op te zoeken. Dus ook bij mijn kinderen is het grotendeels case closed.

Anoniem - 13 mrt 2021

Je leest nooit iets over een narcistische vrouw terwijl ze er genoeg zijn.

  Petra - 15 jun 2021

  Nou jawel hoor!Ik heb er 3,5 jaar mee samengewoond! Ik ben inmiddels ruim 4 jaar verder en ben er nog niet bovenop…..! Het is echt verschrikkelijk hoe dominant ze zijn en manipuleren

Laura - 25 apr 2022

Vanaf mijn 18de ben ik verliefd geraakt op een narcistische man sindsdien elke dag samen geweest. Wat blijkt dat hij dubbele levens lijdt en heel goed weet te verbergen en te manipuleren, hij komt alles af en koopt mooie spullen. Ikzelf heb het goed voor elkaar en hij weet goed van te profiteren hjj kon letterlijk nooit iets zelf regelen. Door vele woedeaanvallen van hem en huiselijk geweld heb ik het alle instanties achter mij. Echter kan hij in zijn spel heel erg manipuleren en goed voordoen, hij heeft mjj alsnog in zijn macht met zijn manipulaties en ik kom er 7 jaren niet uit zowel met politie als met instanties. En ik trap er in doordat hij mij op een andere manier afhanlkelijk van ben geworden. Het is heel ingewikkeld , ziekmakend wetende dat hij een affaire had met een ander 6 maanden lang. Het lastige vind ik dat ik kinderen van hem heb, waardoor hij de kinderen gebruikt als liefde voor hen. Wel gemeende liefde voor mij heeft hij totaal niet, maar toch komt hij elke keer terug en weet hij het zo om te draaien nu op mijn 33e. Instanties netwerk kan alles adviseren en gesprekken voeren maar hij gaat tot het uiterste en erg ziekmakend. Voor de buitenwereld is het onbegrijpelijk, hij zegt van me te houden. Is het mogeljjk een therapie in te gaan want hij geeft alleen de fouten toe die bewijzen zijn, maar uit zijn eigen belang is hij nooit verkeerd. Ik ben 33 jaar en werkzaam als makelaar, mijn uitweg van mijn thuissituatie en troost is mijn werk en mijn kinderen.

  Ilona - 5 dec 2022

  Zooo herkenbaar jouw verhaal, ik ervaar precies hetzelfde Mijn ex-man ook vanaf mijn 18de samen mee geweest hebben 3 kinderen samen bleek een affaire met mijn tweelingzusje te hebben 3 jaar lang....uiteindelijk gescheiden deed hij afstand van onze kinderen rechtzaken volgden ging hij een relatie aan met iemand waarvan ik het bloed wel kon drinken....uiteindelijk rechtzaken heb ik gewonnen hij verbrak de relatie contact met kinderen hersteld en weer wist hij me omdat ik te goed van vertrouwen was finaal onderuit te schoppen.....het beste is afstand negeren alleen nog contact als t over onze kinderen gaat maar voor de rest bestaat hij niet meer voor mij ....ik ga herstellen en werken aan mijn pijn

Laura - 25 apr 2022

Ik zit er 15 jaar in. Gehersenspeolt als liefde van mijn leven, oinderen en al maar hin bedriegt mij jaren. Instanties en politie doen totaal nkets totdat ik zeg maar vermoord word. Het is leven of dood.

Ellen - 26 apr 2022

Een hele mooie en duidelijke uitleg. Toen internet kwam, zag ik dat ik gezocht werd door mannelijke figuren uit het verleden (basisschool, en als student). Ik verbaasde mij erover, omdat het zo lang geleden was. Via via wisten deze mensen mij te bereiken. De een bleek een stalker, de ander een religieuze narcist. Deze laatste stuurde mij steeds preken toe, van hel en verdoemenis. En dat ik een verloren ziel was etc, als ik mij niet bekeerde. Ten einde raad heb ik deze narcist uw artikel toegestuurd. Ik heb sindsdien niets meer van hem gehoord (narcistische stilte?). Ik ben u dankbaar. In iedereen schijnt narcisme te zitten, maar het is belangrijk je ervan bewust te zijn en narcisme onder controle te houden, zodat je andere mensen niet mee lastig valt. De man met wie ik getrouwd ben, is gelukkig geen narcist,

BrigittaCallens - 21 dec 2022

De uitleg over de kenmerken van narcisten klopt niet helemaal. Als narcist zijnde kan ik zeggen dat het niet altijd het geval is dat een narcist persé valt op iemand die sterk is en zelfstandig. Vaak is dat net het tegendeel, omdat die zwakke eigenschappen gemakkelijker gebruikt kunnen worden om een persoon neer te halen en zich nóg onzekerder te doen voelen. Veel narcisten kunnen het juist niet verdragen dat hun partner 'sterke' eigenschappen vertoont, omdat dat jaloezie opwekt bij een narcist.

  MC - 19 jan 2024

  Helemaal gelijk. Ik ben 30 jaar met een narcist geweest. 3 x weggegaan. Op zijn 52e eerste hartaanval. Daarna 18 jaar alleen maar voor hem gezorgd. 2x hartaanval, tumor op zijn tong, vele kwalen tussendoor en uiteindelijk overleden aan longkanker. Door hoe hij mij behandelde kan ik niks meer voelen. Van de week een kerel die dacht mij net zo te behandelen. Ken die hele vent niet. Dat soort herken ik nu van ver. Nooit meer!!!!

  MC - 19 jan 2024

  Inderdaad. Hij zag mij als zwak, of wilde dat zien omdat ik een buitenlandse ben. Ik was niet zwak, Maar hij kneep mij letterlijk uit. Nu ben ik iemand geworden die ik niet mag. Een muur om me heen gebouwd die niemand meer kan afbreken. Daardoor voel ik mij vreselijk alleen.

Eek - 27 feb 2023

Als ik dit alles lees , herken ik veel . Heb nu 3 relaties gehad met wat ik denk een narcist . Ik kan alleen boos worden op mezelf dat ik het niet eerder heb ingezien en dat hij zo’n “ misbruik “ van mij heeft gemaakt . Laatste relatie is nu een 1/2 jaar voorbij maar iedereen dag ben ik nog boos dat hij , naar wat ik van mezelf vind , misbruik heeft gemaakt van goedheid en dacht een fijne relatie aan te gaan !

Peggy - 13 apr 2023

Hai, nu al deze reactie's te lezen. Herken ik mezelf als slachtoffer van narcisme. Ben bijna 11j getrouwd geweest. Ik dacht in de perfecte relatie te zitten. Uiteindelijk zijn we getrouwd en toen begon het spel pas echt. Continu ruzie maken zonder aanleiding, mij beschuldigingen van alles terwijl ik full-time werkte, stond nooit voor hem klaar. Zijn kinderen hadden schrik voor hem. Tot januari 2020 reed jij mijn auto totall loss. Hij zei dat het mijn schuld was,dat ik hem niet voldoende had gesteund in zijn verdriet van het overlijden van zijn vader, zijn erectie-stoornissen.. Nadien hoorde ik van een ex-collega van hem dat ie op zijn vroegere werk met andere vrouwen bezig was, dat hij dronk, drugs gebruikte. Op zijn nieuwe werk had hij ook een relatie met iemand die 15j jonger was. En dat was mijn schuld want ik was er nooit voor hem. Als ik iets vroeg, onmiddellijk in de aanval gaan. Na meer dan 2j leer ik iemand nieuw kennen. Tjonge, deze is nog erger. Zijn vrouw was gaan lopen met de kinderen, loonbeslag. Had geen geld.. Ik betaalde grotendeels zijn schulden op café. Als we uitgingen,trakteerden hij iedereen en ik moest betalen. Als er een man mijn richting uitkeek of iets kwam zeggen omdat hij weer naar buiten was om te roken. Kwam hij binnengestormd en krijg ik de volle laag zoveel verbaal als fysiek. Heeft mij continu vernederd en gekleineerd. Niet alleen binnen huis,maar ook buitenhuis als ik mijn mening gaf of het zinde hem niet wat ik deed of zei. Overal rond vertellen dat ie geen eten of drinken kreeg. Terwijl brood, beleg,koeken,drank in huis was en hij het verstikte om het te nemen. Als ik niet antwoordde op zijn berichten ,ging hij op café en dan belde ze mij op want hij kon niets betalen of had ruzie gezocht. Nu heeft me vorig maand zo gemanipuleerd dat ik hem bij mij heb laten intrekken omdat ie geen huis of onderdak had. Terwijl ie was vreemdgegaan met zijn toekomstige ex, voor hij zogezegd niets voor voelde. Continu leugens vertellen over dates.. Nu is het zover en ik ben het moe om zo behandeld te worden. Zeker nu ie samenwerkt met mijn ex-man en die hem nog meer leugens over mij verteld. Hij is volop bezig om een nieuwe vriendin te zoeken, als ie die al niet heeft. Hij zegt dat ie over ten laatste 3 maanden weg is. Ik hoop vroeger. Want telkens ik hem zie, raakt het mij en ben een vreemde in mijn eigen huis. Ik heb toen

Angy - 10 jun 2023

Het is hartverwarmend om te lezen dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde meemaken als ik. En tegelijkertijd is het natuurlijk heel erg verdrietig. Want hoe kun je een relatie hebben met iemand die naar de buitenwereld doet alsof alles goed is, alsof hij de “beste, liefste en gulste” persoon is die er bestaat en iedereen in je omgeving hem op handen draagt, maar binnenshuis een monster is? Niemand die mij geloofd. Het is ook fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die dit probleem hebben, en niet weggaan vanwege de kinderen.

Johan - 22 aug 2023

Wat ik moeilijk begrijp is dat ( getuige vele reacties) het net zo lijkt, alsof de vrouwen in kwestie geen keuze hebben. Ze blijven in n soort hel of gevangenis zitten, waar je - zeker in deze tijden- niet voor t leven gevangen hoeft te blijven zitten. En ja dan is de prijs en beschading des te groot. Wegwezen dus!

Lili - 4 sep 2023

Ik denk ook zeker te weten dat ik een relatie heb met een narcist. Ik ken hem pas net 3 maanden. Eerst was ik alles voor hem hij ligt in scheiding. Terwijl hij mij zei dat de scheiding rond was dat er alleen nog iets geregeld moest worden voor de kinderen een omgangsregeling. Nu heb ik hem 6 weken niet gezien en hij wil me niet zien omdat hij depressief is en hij zegt dat alles z n ex haat schuld is enz. En ik vroeg gewoon wanneer we elkaar weer gaan zien beweert hij dat ik geen geduld en begrip heb. Hij zegt ik hou van je je bent m n prinsesje en je mag me altijd bellen en appe enz. Afgelopen weekend reageerde hij gewoon niet terwijl hij weet dat ik me zorgen om hem maak. Ik heb 10 jaar geleden kanker gehad speeksel klier. Was tien jaar schoon nu verdikte lymfeklieren ontdekt moet morgen in een MRI. Hij steunt me totaal niet. Zegt steeds je hebt niks snapt mijn angst niet of de kanker weer terug is maar ik moet wel begrip en geduld hebben voor zijn situatie nu is hij boos reageert niet meer op m n berichten ik denk zelfs dat hij me geblokkeerd heeft want ik zie maar 1 vinkje. Ik heb al eerder een relatie gehad met een narcistische man en die was net zo. Altijd liegen altijd alles verdraaien en profiteren en uit eindelijk vragen of ik een triootje wilde doen. Toen was de maat vol en heb ik de relatie verbroken. En nu ben ik onzeker in relaties en daar maakt deze klootzak nu lekker misbruik van. Echt waarom trek ik altijd van zulke mannen aan. Andere mannen willen alleen sex en daar heb ik ook schoon genoeg van ik wil iemand die oprecht van mij houd en me waardeer ik ben zorgzaam en lief en cijfer mezelf vaak weg. Toch ben ik wel een sterke vrouw want ik zeg wat ik denk en voel. En ik denk dat hij me daarom nu negeert en m n berichten niet leest. Morgen moet ik in de MRI scan en hij weet dat ik daar angst voor heb en eigenlijk laat hij me nu gewoon vallen als een baksteen. Steun nul komma nul maar ik moet wel begrip en geduld voor zijn situatie hebben echt 😢

Nikkie - 5 sep 2023

Lili je kent deze man net 3 maanden en je verwacht gelijk de hemel van hem. Je leunt na 3 maanden al veel te veel op hem. Mag hij ook gewoon zijn eigen emoties op een rij zien te krijgen? Hij zit zelf nog in in emotionele chaos van zijn scheiding. Niet te snel roepen dat iemand narcist is. Stop met deze man, het is voor jullie niet de juiste tijd en plaats nu. Zoek mensen om jou heen die jou wel kunnen steunen in jouw ziekteproces en laat deze man los.wanneer de tijd daar is voor jou om te reflecteren op jouw keuzes van mannen ga daar dan mee aan de slag. Heel veel sterkte voor nu met de mri en de onzekerheid waar je nu helaas weer doorheen moet.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 4 = nul
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.