Menu

Waarom trek je een narcist aan?

11 reacties
narcist

Ik hoor best vaak de opmerking dat je vast een zielig en onzekere figuur moet zijn om een narcist aan te trekken, om manipulerende mensen aan te trekken.

Dat is dus niet waar. Narcisten zien hun partners als verlengstuk van henzelf naar de buitenwereld. Zij hebben van zichzelf het ideaalbeeld dat ze perfect zijn, dus moet de partner dat ook zijn. Ook moet de narcist het gevoel hebben iets bij de partner te kunnen halen.

Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen

Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid.

Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen. Je bent daardoor van nature al geneigd eerder iets voor de ander te doen dan voor jezelf. Ben je hoog sensitief dan weet je vaak al wat de ander nodig heeft voor diegene erom vraagt.

Toe-eigenen

Narcisten missen deze kwaliteiten en eigenen zich deze graag toe. Mooi voor het beeld naar buiten. Ook maken ze er dankbaar gebruik van. Of misbruik, beter gezegd, om de ander dingen te laten doen zoals zij dat willen, bijvoorbeeld het aanwakkeren van een schuld- of schaamtegevoel of van angst.

Narcisten vallen op zelfstandige, sterke vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen.

De verantwoording afschuiven

Kijk je naar verantwoordelijkheidsgevoel: deze zorgt ervoor dat je je niet alleen verantwoordelijk voelt voor de dingen die jij moet doen, maar ook voor die van de ander. Mooi voor de narcist, want zo kan zij jou haar dingen laten opknappen. Net zo lang tot jij alles doet en de narcist haar eigen gang kan gaan.

Zie je dat het hier draait om grenzen? Over het niet of onvoldoende stellen van grenzen, aan anderen, aan jezelf. Juist vanwege jouw hele goede eigenschappen. Toch trekt niet iedereen met deze eigenschappen een narcist aan. Daar zit nog een laag onder.

Binnenhalen

Dat heeft te maken met je wonden, je automatische patronen. Deze zijn ontstaan in je jeugd, vanuit familieoverlevering of vanuit je cultuur. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen. Hierop kunnen narcisten aansluiten, je het gevoel geven dat je bij hen hoort, dat je compleet bent. Het wordt gebruikt om je binnen te halen.

Het is daarom belangrijk te ontdekken wat het is waarop narcisten bij jou aan kunnen haken en dat te helen. Doe je dat niet, dan blijf je de invulling ervan onbewust bij anderen zoeken. Dit maakt je een ‘makkelijke prooi’. Door te helen én te leren je behoeftes zelf in te vullen, raak je je afhankelijkheid van anderen kwijt en verdwijnt de aantrekkingskracht op narcisten.

Willy Sietma

Kies voor jezelf bij narcisme

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Leen - 4 mrt 2020

Mooi verwoord! En helder , heb nu 3 x een relatie met een narcistische man gehad wel in verschillende vormen. Maar zocht het altijd bij mezelf! Had een laag zelfbeeld . Ben en wil nu vooral alleen zijn en verder, nu ik dit lees kan ik het ook iets positiever zien , ga wel alleen verder maar daar is niets mis mee ! Misschien voor nu zelfs goed om de narcisten achter mij te laten .

gena - 26 mei 2020

Ik heb nu voor de 2e keer een relatie met een waarschijnlijke narcistische man gehad, en ik had de eerste week al het gevoel dat hij 2 gezichten had maar dacht dat ik nt elke man met mijn ex moest vergelijken en gaf het toch maar een kans en nog , en nog en nog meer kansen totdat ik weer zo achterdochtig van alles werd wat hij deed en hoe hij subtiel stookte tussen mijn vrienden en mij .Soms vertelde hij dingen over zijn exen waardoor mijn alarmbel begon af te gaan want in het begin vertelde hij nooit geen discussie te hebben met zijn exen ....wel dus.Ook heeft hij een ex eens gestalkt totdat zij klacht indiende bij de politie en hij vond dat om te lachen want dat deed de politie ook (volgens hem).Zijn vrouw had hem van de ene op de andere dag verlaten en hij wist niet waarom, dit was zeker door zijn gedrag?Zij is toen aan de drank geraakt en zit nu in een verzorgings huis, wat maken ze toch veel kapot.Inderdaad Leen........beter gelukkig alleen dan met zoiets te moeten leven........al duurt de weg naar boven weer lang en is vaak donker omdat je door de buitenwereld niet gelooft wordt. Veel sterkte Leen.........you never walk alone :-)

  Ray - 8 okt 2022

  Zo herkenbaar, ik ben nu 2 jaar gescheiden, ga nu dus het derde jaar in. Nu pas komt er langzaam rust, omdat je mentaal hersteld en dus krachtiger wordt om helemaal los te komen,.op alle vlakken. Dat heet vrijheid

  Geraldine - 7 jan 2023

  Heel herkenbaar dit allemaal. De derde vrouw (…) van mijn ex heeft het rigoureus aangepakt. Hij ging naar zijn moeder een stadje verderop en van die gelegenheid heeft zij gebruik gemaakt door zijn koffer te pakken met de hoogst noodzakelijke spullen, de sloten te vervangen en de koffer naast het huis te zetten. Daarna heeft ze hem gebeld dat hij die koffer kon komen halen, dat hij het huis niet meer binnen kon en is zij met haar kinderen naar een vriendin gegaan. Daar stond hij: de derde relatie verpest. Het was zeer bevestigend voor mij dat hij slecht relatiemateriaal is. Nu is hij zoekende en zwervende of er nog een vrouw bestaat die iets met hem wil. En af en toe heeft hij weer iemand maar nooit voor lang. Mijn oudste is klaar met zijn vader, mijn jongste is nog wel in staat om met hem om te gaan maar bij mij komt hij er niet meer in. Mijn jongste zegt dat hij het niet moet wagen om mij op te zoeken. Dus ook bij mijn kinderen is het grotendeels case closed.

Anoniem - 13 mrt 2021

Je leest nooit iets over een narcistische vrouw terwijl ze er genoeg zijn.

  Petra - 15 jun 2021

  Nou jawel hoor!Ik heb er 3,5 jaar mee samengewoond! Ik ben inmiddels ruim 4 jaar verder en ben er nog niet bovenop…..! Het is echt verschrikkelijk hoe dominant ze zijn en manipuleren

Laura - 25 apr 2022

Vanaf mijn 18de ben ik verliefd geraakt op een narcistische man sindsdien elke dag samen geweest. Wat blijkt dat hij dubbele levens lijdt en heel goed weet te verbergen en te manipuleren, hij komt alles af en koopt mooie spullen. Ikzelf heb het goed voor elkaar en hij weet goed van te profiteren hjj kon letterlijk nooit iets zelf regelen. Door vele woedeaanvallen van hem en huiselijk geweld heb ik het alle instanties achter mij. Echter kan hij in zijn spel heel erg manipuleren en goed voordoen, hij heeft mjj alsnog in zijn macht met zijn manipulaties en ik kom er 7 jaren niet uit zowel met politie als met instanties. En ik trap er in doordat hij mij op een andere manier afhanlkelijk van ben geworden. Het is heel ingewikkeld , ziekmakend wetende dat hij een affaire had met een ander 6 maanden lang. Het lastige vind ik dat ik kinderen van hem heb, waardoor hij de kinderen gebruikt als liefde voor hen. Wel gemeende liefde voor mij heeft hij totaal niet, maar toch komt hij elke keer terug en weet hij het zo om te draaien nu op mijn 33e. Instanties netwerk kan alles adviseren en gesprekken voeren maar hij gaat tot het uiterste en erg ziekmakend. Voor de buitenwereld is het onbegrijpelijk, hij zegt van me te houden. Is het mogeljjk een therapie in te gaan want hij geeft alleen de fouten toe die bewijzen zijn, maar uit zijn eigen belang is hij nooit verkeerd. Ik ben 33 jaar en werkzaam als makelaar, mijn uitweg van mijn thuissituatie en troost is mijn werk en mijn kinderen.

  Ilona - 5 dec 2022

  Zooo herkenbaar jouw verhaal, ik ervaar precies hetzelfde Mijn ex-man ook vanaf mijn 18de samen mee geweest hebben 3 kinderen samen bleek een affaire met mijn tweelingzusje te hebben 3 jaar lang....uiteindelijk gescheiden deed hij afstand van onze kinderen rechtzaken volgden ging hij een relatie aan met iemand waarvan ik het bloed wel kon drinken....uiteindelijk rechtzaken heb ik gewonnen hij verbrak de relatie contact met kinderen hersteld en weer wist hij me omdat ik te goed van vertrouwen was finaal onderuit te schoppen.....het beste is afstand negeren alleen nog contact als t over onze kinderen gaat maar voor de rest bestaat hij niet meer voor mij ....ik ga herstellen en werken aan mijn pijn

Laura - 25 apr 2022

Ik zit er 15 jaar in. Gehersenspeolt als liefde van mijn leven, oinderen en al maar hin bedriegt mij jaren. Instanties en politie doen totaal nkets totdat ik zeg maar vermoord word. Het is leven of dood.

Ellen - 26 apr 2022

Een hele mooie en duidelijke uitleg. Toen internet kwam, zag ik dat ik gezocht werd door mannelijke figuren uit het verleden (basisschool, en als student). Ik verbaasde mij erover, omdat het zo lang geleden was. Via via wisten deze mensen mij te bereiken. De een bleek een stalker, de ander een religieuze narcist. Deze laatste stuurde mij steeds preken toe, van hel en verdoemenis. En dat ik een verloren ziel was etc, als ik mij niet bekeerde. Ten einde raad heb ik deze narcist uw artikel toegestuurd. Ik heb sindsdien niets meer van hem gehoord (narcistische stilte?). Ik ben u dankbaar. In iedereen schijnt narcisme te zitten, maar het is belangrijk je ervan bewust te zijn en narcisme onder controle te houden, zodat je andere mensen niet mee lastig valt. De man met wie ik getrouwd ben, is gelukkig geen narcist,

BrigittaCallens - 21 dec 2022

De uitleg over de kenmerken van narcisten klopt niet helemaal. Als narcist zijnde kan ik zeggen dat het niet altijd het geval is dat een narcist persé valt op iemand die sterk is en zelfstandig. Vaak is dat net het tegendeel, omdat die zwakke eigenschappen gemakkelijker gebruikt kunnen worden om een persoon neer te halen en zich nóg onzekerder te doen voelen. Veel narcisten kunnen het juist niet verdragen dat hun partner 'sterke' eigenschappen vertoont, omdat dat jaloezie opwekt bij een narcist.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − acht =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.