Menu

Wanneer introduceer je een nieuwe partner bij je kinderen?

2 reacties
nieuwe liefde

In de lente is er vaak ook weer ruimte voor nieuwe liefde 😊!

Wanneer introduceer die je bij je kinderen? Hoe is dat voor de kinderen?

Steeds vaker krijg ik ouders in mijn praktijk die tegen verschillende problemen bij hun kinderen aanlopen als er een nieuwe partner is na een scheiding. Voor mij een aanleiding om hier een blog over te schrijven voor jullie waarin ik zal schrijven over: wanneer  introduceer ik hem of haar bij mijn kinderen of bij de andere ouder? Hoe is het voor mijn kinderen.

Dochter wil niet meer bij vader wonen

Enige tijd geleden heb ik een vader begeleid die nadat hij was gaan samenwonen met zijn nieuwe vriendin tegen allerlei problemen aan liep bij zijn puber dochter van 13 jaar.

Zijn dochter wilde niet meer bij hem en hen wonen, was alleen maar buiten, kreeg verkeerde vrienden, ging slecht op school en werd steeds brutaler. Deze vader schaamde zich voor zijn dochter t.a.v zijn nieuwe vriendin. Wat het nog moeilijker maakte was dat zijn nieuwe vriendin in hun ogen een voorbeeldige puberdochter had die dit allemaal niet liet zien.

Deze vader maakte zich erge zorgen en ervaarde veel moeite om in contact te komen met zijn dochter. En hoe mooi dat deze vader op zoek ging naar hulp.

Wat speelde er bij zijn puberdochter?

Samen gingen we kijken naar wat er speelde en hielp ik hem over het gedrag van zijn puberdochter te kijken. Wat speelde er werkelijk onder haar gedrag af?

Naast dat deze puberdochter ook gewoon puber was met haar eigen ontwikkelingsfase en bekende afzet en losmaakgedrag bleek dat het voor haar te snel was gegaan en er te veel veranderingen waren geweest in een hele korte tijd waarop zij reageerde.

2 jaar geleden waren deze ouders uit elkaar gegaan en een jaar daarna, ging deze vader samenwonen met zijn nieuwe vriendin.  Het is zo goed te begrijpen als je verliefd wordt dat je snel en veel bij elkaar wilt zijn en dat Corona er voor zorgt dat het makkelijker is om samen in een nieuw huis te gaan wonen i.p.v. ieder in een eigen huis. Er bestaat hier ook geen goed of fout over en 1 vaste manier.

De vraag is wel hoe is het voor de kinderen?

Hoe is dat voor de kinderen?

 • Voor kinderen is de komst van een nieuwe partner evenals een scheiding in hun leven een belangrijke gebeurtenis en deze brengen veel veranderingen met zich mee.
 • Voor kinderen wordt het ook pijnlijk duidelijk dat hun vader en moeder nooit meer bij elkaar komen.
 • Kinderen kunnen ook ervaren dat ze op de 2e plek komen als er een nieuwe partner in beeld is.

Wat kan het effect zijn op je kinderen

Als je als ouder je nieuwe partner te snel  introduceert kan dat effecten hebben. Vaak hoor ik ouders zeggen: mijn kind heeft er recht op om te weten met wie ik om ga. En dat is heel begrijpelijk dat je je kind deelgenoot wil maken van je leven en wat er belangrijk is in je leven. Toch vraag ik je ook om bij je zelf af te vragen doe je dit voor je kind of voor je zelf?

Gun je kind zijn tijd hierbij. Gaat het te snel of te abrupt dan kan dat verschillende effecten hebben.

Wat kunnen kinderen laten zien:

 • Woede naar de ouder die dit veroorzaakt en het aanwijzen van deze ouder als dader waardoor het kind niet meer met die ouder wil omgaan en kiest voor de achterblijvende ouder. Met name pubers hebben de behoefte om een schuldige aan te wijzen.
 • Zich terugtrekken en slecht contact opbouwen met de nieuwe partner en/of jou als ouder.
 • Zich aanpassen aan de ouder en nieuwe partner uit angst om buitengesloten te worden.
 • Zorgen voor de andere ouder die nog geen andere partner heeft en verdriet heeft (parentificatie).

Wanneer introduceer je je nieuwe partner?

Wanneer jij je nieuwe partner introduceert is voor iedere ouder maatwerk en hangt van veel omstandigheden af. Graag reik ik je hier 6 tips aan die een introductie voor jou en je kinderen succesvol kan maken.

6 Tips

 1. Neem de tijd eerst om elkaar goed te leren kennen en te kunnen bepalen of dit een blijvende relatie is voordat je je nieuwe partner introduceert. Voor kinderen kan het schadelijk zijn steeds weer een nieuwe partner te zien in het leven van hun ouders. Ze kunnen dit in hun puberteit overnemen waardoor ze vatbaarder zijn voor wisselende seksuele contacten, loverboys, tienerzwangerschappen of bindingsangst in hun latere relaties.
 2. Geef de kinderen de tijd om te wennen aan de scheiding, om op adem te komen. Laat de kinderen eerst wennen aan jullie nieuwe situatie van co ouderschap en zorg dat je een goede ouderschapsrelatie met de andere ouder hebt opgebouwd. Ouders blijf je namelijk altijd.
 3. Wacht tot je al een tijd (6-12 maanden ) uit elkaar bent. 
 4. Wacht tot er samen met je kinderen over gesproken hebt dat je iemand hebt ontmoet die je heel aardig vindt.
 5. Wacht tot je kinderen aangeven dat ze de nieuwe persoon willen ontmoeten. En niet om jou te pleasen maar omdat ze zelf de persoon willen ontmoeten.  Kinderen zijn van nature nieuwsgierig om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar is het NEE respecteer dat dan en ga in gesprek niet om ze te overtuigen maar wel om te horen wat er bij hen speelt en zij zich erkend en gerustgesteld voelen.
 6. En vergeet niet om het zelf aan de andere ouder te vertellen als je je nieuwe partner aan de kinderen gaat introduceren. Kinderen hebben snel een loyaliteitsconflict en zijn niet degene die de boodschap moeten brengen.

Mocht je na het lezen van deze tips denken  nu weet ik wanneer het moment is maar Hoe  introduceer ik mijn nieuwe partner? Ik heb een gratis   10-stappenplan “hoe introduceer ik mijn nieuwe partner” voor je gemaakt.  Wil je deze ontvangen? Stuur mij dan een email en deze komt z.s.m. naar je toe.

Geniet van elkaar, de zon en de liefde!

Harte groet,

Angèle Babeliowsky| Scheidingscoach| puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628  www.angelebabeliowsky.nl

Aangesloten bij Succesvol Scheiden  Nederland

Lees ook de andere blogs van Angèle.

PS: delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij😊.

REACTIES

Profielfoto van Phil

Phil - 17 mrt 2022

Hallo Angèle, bedankt voor deze blog. Ik ben een onlangs gescheiden vader, misschien heb je m'n blog op deze site gelezen. Mijn kinderen (ondertussen 16 en 19) wonen beiden fulltime bij mij. Op dit moment heb ik geen behoefte aan een nieuwe relatie maar ik denk er wel over na hoe ik dit in de toekomst eventueel zou kunnen inpassen in ons gezin. Beide kinderen hebben ASS en zijn heel erg veel thuis (sowieso altijd in de avonden en weekenden), dus het is voor mij erg lastig om iemand goed te leren kennen zonder ze bij de kinderen te introduceren. Daarbij zijn veranderingen juist voor kinderen met ASS erg lastig, hebben ze het met de scheiding al heel erg moeilijk gehad en hebben ze ook bijna geen contact meer met hun moeder mede doordat ze haar als schuldige hebben aangewezen en daar moeilijk vanaf te brengen zijn. Ik doe er al het mogelijke aan om de relatie tussen hun en hun moeder te verbeteren maar dit zal nog heel veel tijd nodig hebben. Het lijkt me lastig om iemand te leren kennen en altijd maar buitenshuis of bij die persoon af te spreken en die persoon nooit bij je thuis te kunnen uitnodigen. Best een lastige situatie dus, ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Groetjes, Phil

Jolanda - 17 mrt 2022

Hallo, Ik ben 2 jaar geleden gescheiden, maar ex heeft alles gedaan wat je juist niet moet doen met een nieuwe partner bij onze pubers.ik heb sinds 7mnd zelf een nieuwe relatie, beide hebben kinderen. Die hebben we van het begin af voorop gesteld, eerst verteld dat er iemand in mijn leven is. Maar verder niets. Daarna een paar keer telefonisch gesproken. De kinderen mogen hier zelf aangeven,wanneer ze hem wilde ontmoeten. Mijn zoon 16 jaar heeft hem inmiddels ontmoet. Dochter van 13 nog niet. Prima. Mag ze zelf aangeven. Zijn kinderen hetzelfde verhaal. Ze moeten het zelf willen. Geen druk. Hopelijk hebben we het goed aan gepakt. Is altijd moeilijk. Ze hebben er niet om gevraagd. De toekomst zal het leren.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 3 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.