Menu

Wat doet een vechtscheiding met je kinderen?

2 reacties
Wat doet een vechtscheiding met kinderen

Wat doet een vechtscheiding met je kinderen?

In onze praktijk krijgen wij met verschillende echtscheidingen te maken. De ene keer begeleiden wij een harmonieuze echtscheiding en aan de andere kant moeten wij soms wel eens een vechtscheiding in goede banen leiden. Onze begeleiding is er uiteraard op gericht om een vechtscheiding juist te voorkomen, vooral als er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Dat de ouders elkaar op alle mogelijke terreinen bestrijden is tot daaraantoe. Maar als de kinderen de dupe dreigen te worden van die strijd, dan steken we echt eerst al onze energie in de belangen van de kinderen om uit die vechtscheiding te kunnen blijven.

Impact vechtscheiding op kinderen

Doorgaans beseffen de ouders niet genoeg wat een vechtscheiding voor de kinderen betekent. De kinderen kunnen door alle strijd ernstige psychische klachten krijgen, en kunnen hier jarenlang veel hinder van hebben. Met als gevolg dat vaak het contact met andere kinderen afneemt en dat de prestaties op school minder worden. Soms kunnen de kinderen zelfs geheel in zichzelf keren en zich daardoor min of meer gaan afzonderen van anderen.

Wat is nog meer schadelijk bij een vechtscheiding?

Wat bij een vechtscheiding vaak voorkomt is dat kinderen ‘gebruikt’ worden door één van de ouders om zaken voor elkaar te krijgen. Bedenk echter dat als één van de ouders het contact van de kinderen met de andere ouder onmogelijk maakt, dit altijd meer dan schadelijk is voor de kinderen. Hetzelfde geldt indien de kinderen voortdurend getuigen zijn van de boosaardige dingen die ouders over elkaar zeggen. Of als ze zien dat ouders elkaar negeren waar zij bij zijn.

De communicatie op gang brengen

Om een vechtscheiding te voorkomen, proberen wij als eerste de communicatie tussen ouders weer op gang te brengen. Meestal is er door de tijd heen een situatie tussen de ouders ontstaan, waarin de communicatie steeds minder en minder is geworden. En als er nog wel gecommuniceerd wordt, bestaat deze communicatie vaak alleen uit het maken van verwijten naar elkaar. En luisteren naar elkaar is meestal al helemaal lastig geworden.

Mediation kan in zo’n conflictsituatie een hele goede oplossing bieden. De mediator kan ervoor zorgen dat er weer naar elkaar geluisterd wordt. En dat de scheidende partijen niet meer alleen aan hun eigen situatie denken, maar ook aan de situatie van hun kinderen.

Doel van mediation

Het gezamenlijke doel van mediation met betrekking tot de kinderen is dat er afspraken over de kinderen gemaakt worden met als uitgangspunt: wat is goed voor de kinderen. Uiteraard moeten deze afspraken in de toekomst ook nagekomen worden. Bedenk echter dat als jij het belang van jouw kinderen vooropzet en hier ook naar handelt, de kans van slagen groot is en jij ook in de toekomst een goede band met jouw kinderen behoudt.

Tip: Zoek hulp als je er niet uitkomt

Ons advies is om altijd te proberen een vechtscheiding te voorkomen. En kom je er niet uit? Zoek dan hulp bij de verschillende instanties die jou als ouder kunnen adviseren over hoe jij jouw kinderen het beste voor, tijdens en na de scheiding kunt begeleiden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van Villa Pinedo. Deze stichting maakt ouders bewust wat er in het hoofd en hart van hun kind omgaat bij een echtscheiding. Uiteraard zijn er ook andere instanties, die in zo’n situatie de helpende hand kunnen bieden.

Scheidingsplanner.nl

REACTIES

Ervaringsdeskundige - 4 apr 2019

Goh weer een mooi stukje reclame voor een ondernemer. En weer geen spatje info waar je echt iets mee kunt.

Su - 7 apr 2019

Ooit wel eens gedacht aan kinderen die zelf geen contact met één van de ouders wil? Vanwege ernstige fouten gemaakt door die ouder? Nee... in de ogen van de ‘professionals’ het ligt altijd maar aan de ouder waar een kind verblijft....

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × negen =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.