Menu

Wat kun je zelf voorbereiden als je gaat scheiden met een mediator?

scheiden met een mediator

De knoop is doorgehakt; jullie gaan scheiden. Als deze beslissing eenmaal genomen is, komen jullie voor de vraag te staan: hoe nu verder?

Zijn jullie nog ‘on speaking terms’ met elkaar? Willen jullie de scheiding op een respectvolle manier regelen? Mediation is voor jullie dan dé manier om de scheiding te regelen. Way Ying Lee, mediator in Amsterdam en Flevoland vertelt in deze blog hoe je je goed kunt voorbereiden.

Stap 1: het kennismakingsgesprek met de mediator

Het gesprek is met jullie beiden. Jullie bepalen samen met de mediator welk tijdstip het beste uitkomt. Het prettigste is om ongestoord te kunnen praten (bijv. als de kinderen op school zijn). Zorg er ook voor dat je niet te veel andere dingen aan je hoofd hebt. Als je druk bent of moe bent, is het moeilijker om informatie tot je te nemen.

Het doel van het kennismakingsgesprek is het verkrijgen van informatie over mediation in het algemeen en over hoe de echtscheiding in mediation geregeld kan worden. Bereid dus vragen voor. Wat willen jullie van de mediator weten? Denk aan de kosten, hoe lang het traject duurt, wat er precies geregeld wordt en wat niet en hoe de mediator jullie ondersteunt in het maken van de afspraken.

Stap 2: welke informatie moet bijeengezocht worden?

Om een scheiding te regelen is informatie nodig, zoals:

 • Persoonsgegevens
 • Informatie over de relatie-voorwaarden
 • Informatie over woning
 • Informatie over polissen
 • Informatie over levensverzekeringen
 • Informatie over lijfrenten
 • Informatie over leningen
 • Informatie over schulden
 • Informatie erfenissen
 • Informatie over giften
 • Informatie over inkomen
 • Informatie over pensioenen
 • Informatie over motorvoertuigen/inboedel
 • Informatie over bankrekeningen/aandelen

Stap 3: Hebben jullie al ideeën hoe je zaken geregeld wilt hebben?

Waar kun je alvast over nadenken?

 • afspraken over de kinderen. Hoe gaat de zorg verdeeld worden? Wat vinden jullie belangrijk in de opvoeding?
 • de woning. Wat zijn goede afspraken over de woning bij de scheiding? Wil een van twee blijven wonen in de echtelijke woning als dat financieel kan? Waar gaat de ander wonen?
 • de financiële kant. Verdienen beide partners voldoende inkomen om te voorzien in eigen onderhoud?

Er hoeven nog geen antwoorden te zijn, voor de mediation start. Deze vragen komen in de mediation aan de orde en dan kan het fijn zijn om er al eens jullie gedachten over te hebben laten gaan, zodat je er niet door overvallen wordt.

De mediators van Resolve zijn scheidingsspecialisten en geven deskundige hulp bij de scheiding. Zo weet je zeker dat alles zorgvuldig wordt geregeld en kun je beiden zo goed mogelijk verder. 

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.