Menu

We geven 4 tips voor de Kerstdagen en Oudjaar na je scheiding

1 reactie
tips voor kerstdagen en oudjaar na je scheiding

De Kerstdagen en Oudejaarsavond staan voor de deur. Anders dan anders door de Corona crisis. En voor jou misschien ook anders omdat je gescheiden bent, of nog midden in de afwikkeling hiervan zit. Onze mediators geven tips, die je steunen in de voorbereiding en tijdens deze feestdagen:

1. Zorg voor duidelijkheid

Wat spreken jullie af bij wie de kinderen zijn tijdens de Kerstdagen en Oudjaar? Zorg hierin voor duidelijkheid voor jullie zelf en de kinderen, maak deze afspraken ook tijdig met elkaar.

Maak bij jonge kinderen afspraken zo concreet mogelijk: hoe laat spreken jullie af, wanneer worden de kinderen gehaald dan wel gebracht en waar wordt er gegeten? Houd hierbij rekening dat kinderen ook even moeten acclimatiseren, dat ze bijvoorbeeld niet direct aan tafel hoeven als ze bij de andere ouder komen, maar eerst even tijd hebben om te landen.

Misschien ook fijn om dan met elkaar nog even wat te drinken en niet direct weg te gaan. Kinderen vinden het vaak fijn om de ouders ook nog even samen te zien.

Bespreek met oudere kinderen ruim van tevoren bij wie ze zijn welke dagen en wat hun eigen wensen zijn.

2. Betrek kinderen bij de plannen

Wat willen de kinderen? Vraag aan hen wat zij graag willen en hoe zij het voor zich zien. Misschien hebben ze er behoefte aan in hun eigen omgeving te blijven met hun vrienden in de buurt of willen ze graag samen iets doen.

Als kinderen aangeven ook graag iets samen met beide ouders te willen doen, onderzoek dan of dit voor jou en je ex-partner mogelijk is. Dit kan ook iets kleins zijn, dus niet met het oude gezin samen eten, maar even samen zijn.

3. Parkeer negatieve gevoelens

Als jullie nog samen met elkaar en jullie kinderen in de woning wonen probeer dan je eigen (negatieve) gevoelens te parkeren en spreek met elkaar af dat dit weer met elkaar besproken wordt na de feestdagen, eventueel met de mediator.

Ontneem de kinderen door ruzies niet een fijne vakantie en feestdagen. Het is allemaal al verdrietig genoeg.

Als de kinderen het fijn hebben, is dit voor de ouders vaak een zorg minder en misschien is het zelfs mogelijk om achteraf terug te kijken op een fijne afsluiting. Zo laat je de kinderen ook zien dat jullie als ouders het beste met de kinderen voor hebben.

4. Zorg goed voor jezelf

Het is natuurlijk goed de belangen van jullie kind(eren) mee te nemen in de keuzes die je maakt. Maar sla hierin niet door; dan wordt het ‘alles voor de kinderen’.

Onderneem ook activiteiten die je ontspanning, inspiratie en energie geven. Als jijzelf goed in je vel zit, heeft dat direct een positieve weerslag op je kinderen. Zij voelen de rust en ontspanning die je uitstraalt feilloos aan. Blijf deze dingen dus vooral doen. Ga bijvoorbeeld lekker met een boek op de bank, neem heerlijk de tijd om te douchen dan wel badderen of maak een lange wandeling met een vriend(in).

Onze mediators staan graag voor jullie klaar, dat geldt voor zowel deze periode als ook in het nieuwe jaar. We begeleiden jullie stap voor stap in de gehele scheiding en starten de scheidingsmediation met een kosteloos kennismakingsgesprek. Neem een kijkje op Resolvevisie.nl of neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.

Lees ook de andere blogs van Resolvevisie.

REACTIES

Fien - 15 dec 2020

Mooie tips. Dit is ons eerste ruzievrije jaar. 4 jaar geleden klapte ons huwelijk eigenlijk op 24 december. Ik kon het vertellen aan de kinderen nog rekken bij ex tot het nieuwe jaar om geen eeuwige smet op de kerstdagen te smeren. Vorige jaar vroeg ik op 24 december, toen ex of wij samen in gesprek konden om de strijdbijl te begraven. We hebben geen concrete plannen om samen iets (kleins) te doen, maar tegenwoordig zitten we regelmatig bij de één of de ander mee aan tafel. En wat nog spontaan komt, zien we wel. De kinderen hebben aangegeven dat ze met kerst beide ouders willen kunnen zien. Dus spiltten we de kerst. Da's een gewisseld voor ons allemaal, maar dan horen we wél onze kinderen. Ik hoop dat jullie allemaal een fijn,rustige en ruzievrije kerst hebben.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.