Bij een echtscheiding komt het geregeld voor dat er spaarrekeningen ten behoeve van de kinderen aanwezig zijn. Over het algemeen komen ouders overeen dat deze spaarrekeningen niet in de afwikkeling van de echtscheiding worden betrokken, maar dat (het saldo op) deze rekeningen ten goede aan de kinderen zullen komen.
Vaak worden daarbij ook afspraken gemaakt over wie de rekeningen zal beheren tot de kinderen 18 jaar worden.
Hoe zit dit juridisch precies?
Gezag en bewind
Tot kinderen de leeftijd van 18 jaar bereiken, staan zij onder gezag. In de meeste gevallen wordt het gezag door beide ouders tezamen uitgeoefend.
Het gezag heeft betrekking op de persoon van de minderjarige, maar ook op het bewind over het vermogen van de minderjarige. Dat betekent dus dat de ouders die het gezag hebben over de kinderen, het bewind voeren over het vermogen van de minderjarigen en daarmee hun spaargelden beheren.
Ouders kunnen afspreken dat het beheer door hen beiden wordt gevoerd of in plaats daarvan door een van de ouders. De ouders zijn verplicht om het bewind over het vermogen van de kinderen als goede bewindvoerders te voeren. Doen zij dit niet, dan kan er een verplichting tot schadevergoeding jegens het kind ontstaan.
Gebruik met toestemming kantonrechter
Als ouders gebruik willen maken van het spaargeld van hun kinderen, hebben zij daarvoor toestemming nodig van de kantonrechter, tenzij het gaat om ‘gewone beheersdaden’. Denk daarbij aan het kopen van bijvoorbeeld een mobiele telefoon voor het kind. Gaat het om een grote som geld, dan moet dus toestemming aan de kantonrechter worden gevraagd.
De kantonrechter zal bij het wel of niet verlenen van toestemming meewegen of het geld ten goede zal komen aan de minderjarige zelf. In de regel zal het niet snel zijn toegestaan om het spaargeld ten behoeve van de ouders zelf aan te wenden, aangezien de kantonrechter slechts machtiging kan geven indien hem dit in het belang van de minderjarige noodzakelijk, nuttig of wenselijk blijkt te zijn.
Vader stort op eigen rekening
Recent werd er een uitspraak van de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle gepubliceerd waarin het bovenstaande een rol speelde. Vader had het beheer over de spaarrekening van zijn dochter gevoerd en had in die periode een bedrag van ruim € 4.000,- naar zijn eigen rekening overgeboekt. Vervolgens had hij dit bedrag aangewend ten behoeve van zijn nieuwe echtgenoot.
Voor dit alles had de vader geen toestemming aan de kantonrechter gevraagd.
Inmiddels was de dochter meerderjarig geworden en had zij een procedure tegen haar vader aangespannen om dit bedrag aan haar terug te betalen.
Al het spaargeld van een kind is van het kind
De kantonrechter was van oordeel dat sprake is geweest van onbehoorlijk bewind, als gevolg waarvan de vader schadeplichtig was geworden jegens de dochter. De vader werd daarom veroordeeld om het bedrag van ruim € 4.000,- aan zijn dochter terug te betalen.
Daarbij werd door de kantonrechter tevens overwogen dat het niet uitmaakt waar het spaargeld van de dochter uit afkomstig was en wie dat voor haar had gespaard. Al het spaargeld van een kind behoort aan het kind toe.
Boeve Familierecht & Mediation
Lees ook de andere blogs van Boeve Familierecht & Mediation
Pol - 6 mei 2024
Voor mijn kinderen hou ik nu rekening met kosten rijbewijs en studie. Daarnaast is er een spaarrekening die wordt beheerd door beide ouders. Hoe werkt het als een van de ouders bijvoorbeeld een beleggingsrekening opent op naam van de kinderen ? Kan deze dan het beheer houden over de rekening en het geld dat erop staat? Mijn kinderen willen graag beleggen en ik wil hen daarbij helpen. De bedoeling is dat mijn kinderen zelf een deel voor hun studie zelf beleggen en een extra spaarpot opbouwen. Ze krijgen daarbij kapitaal van mij. Mijn vader heeft mij vroeger ook laten beleggen, waarbij ik missers heb gemaakt. Maar dit zijn belangrijke lessen geweest. Ik kan met mijn ex overleggen en verwacht een ok. Ik ben zelf enigszins ervaren met beleggen, wat ze ook weet. Mijn ex is in het verleden en heden betrouwbaar en prettig in de omgang. Echter ik weet niet wat de toekomst brengt. De scheiding had ik ook niet kunnen bedenken een paar jaar voor het gebeurde.