Menu

Win het boek ‘Ik nog wel van jou’ van Elke Geurts

27 reacties

Sinds de zomer van 2017 schrijft Elke Geurts een serie columns voor Trouw die de kiem vormen van het boek Ik nog wel van jou. Een ontroerend en hartverscheurend verslag van een gezin dat uiteenvalt.

Ik nog wel van jou is (letterlijk) work in progress: Geurts publiceert bijna dagelijks fragmenten op haar blog en als column in Trouw. Naast een roman over een pijnlijke scheiding is het ook een zoektocht naar het waarom: het is de ander die het huwelijk beëindigt.

‘Ik hou niet meer van je.’ Met deze woorden loopt haar man haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt een droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. Het kan nog goed komen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe de droom langzaam maar zeker realiteit wordt.

Win Ik ook van jou!

Wil jij een exemplaar van het boek winnen, laat dan onder deze blog een bericht achter en leg uit waarom het boek voor jou interessant is. Op 30 november verloten wij 2 exemplaren en maken wij de winnaars bekend.

Elke Geurts, omslag Ik nog wel van jou, kosteloos

 

Lees ook het interview met Elke door Maarten Moll van Het Parool, 15 november 2017:

Ze zou het niet weten. Ze zou niet weten wat voor een boek haar ex over haar geschreven zou hebben. En Elke Geurts (44) maakt meteen duidelijk dat haar nieuwe boek Ik Nog Wel Van Jou ook helemaal niet over haar ex gaat. “Ik ga toch geen boek over mijn ex schrijven? Dat interesseert me echt geen bal.”

Ik Nog Wel Van Jou is het verslag van de ramp die een echtscheiding is. Geurts schreef er columns over in Trouw, en op basis daarvan is er een als een roman te lezen verhaal over het uiteenvallen van een gezin met twee jonge dochters. 

‘Een’ echtscheiding. Geurts is in het werkelijke leven aan het scheiden, maar ze wil Ik Nog Wel Van Jou niet neerzetten als een autobiografie.

Kunstwerk
“Ik vind het oninteressant of het een autobiografie is of een roman. Feit of fictie, wat doet dat ertoe? Wat uiteindelijk is overgebleven, is: een ander verhaal, met een betekenis in zichzelf. Het ging er mij om op te schrijven wat er gebeurde vanaf het moment dat de man zei: ‘Ik hou niet meer van je.'” 

“Wat gebeurt er als iemand je verlaat? Dat zo precies en zuiver weergeven en analytisch beschrijven, terwijl je er middenin zit en eigenlijk geen kijk hebt op de zaak. En dat proces proberen bij te benen met taal.”

Het leverde een rauw, wrang, soms verstikkend, maar ook grappig boek op, omdat Geurts zichzelf niet spaarde. 

Nou ja, zichzelf. “Het gaat mij niet om mijn persoonlijke leven. Ik heb er een kunstwerk van proberen te maken. Al heb ik het materiaal gebruikt dat voorhanden was en heb ik ook heel veel weggelaten. Het is niet mijn verhaal terwijl het ook mijn verhaal is. Snap je?”

Terugschrijven
Ze verduidelijkt: “Ik doe het als schrijver altijd al, in mijn fictie gebruik ik veel van mezelf. Misschien was het een beetje lui met dit boek, dat ik het verhaal niet echt ver van me vandaan zocht. Mijn leven leek fictie geworden en dan gebruik je alles. Ik had het niet zo kunnen verzinnen. Maar het is een op zichzelf staand ‘ding’.”

Geurts begon de columns in Trouw met het idee haar ex zo zijn faux pas te laten inzien. Ze wilde hem ’terugschrijven’. “Ik wilde met mijn taal de werkelijkheid beïnvloeden, maar dat is niet gelukt.”

Wat bleek is dat de macht van het woord blijkbaar niet toereikend was. Man, zoals de ex in het boek wordt genoemd, kwam niet terug. “Ja, dat vond ik heel teleurstellend. Ik dacht dat hij het zou begrijpen als hij mijn columns zou lezen, want ik kan me nu eenmaal beter uitdrukken in woorden.” 

Open type
“Misschien was het niet goed overgekomen dat ik van hem hield. Ik ben niet zo’n open type, misschien dat ons huwelijk daarom stuk is gelopen. Maar daar heb ik blijkbaar mee afgerekend, want lezers vonden juist dat ik zo openhartig ben.”

Ze kreeg veel reacties op de columns. Mensen putten er troost uit, kwamen tot allerlei inzichten. “Ik vertelde blijkbaar door de gedetailleerdheid een universeel verhaal. Heel erg herkenbaar. Uiteindelijk werd het een boek voor iedereen in plaats van voor hem alleen.”

Ze kijkt vragend op als gevraagd wordt of de stand nu 1-1 is. “1-1? Ik heb hem het boek opgestuurd. Het is het laatste boek in de serie ‘Mijn leven met hem’. Ik schreef elk jaar voor zijn verjaardag een boekje voor hem. Toen ik hoorde dat het boek bij hem was aangekomen, voelde ik me beter. Toen kon ik verder.” 

Geen af­rekening

“Maar het is geen af­rekening, dat is niet interessant. Dit is ook een boek waarin ik dingen wilde bewaren voor ze definitief zouden verdwijnen: ons gezin, ons samen, de dingen die wel goed zijn gegaan. Het is ook een liefdevol boek, ja. Ik heb nooit zoveel liefde gevoeld sinds hij me verliet. Dat zit erin, ik wilde dat ook bewaren.”

Ze lacht even. “Of ik al heb gehoord wat hij van het boek vond? Hij zei: ‘Oef!’ toen hij het ontvangen had. Nee, meer niet. ‘Oef!’ Wat dat ook betekent. Ja, ik heb hem toestemming gevraagd om die columns te schrijven. Hij had er vertrouwen in. Dat is zo leuk aan hem. En ik heb naar eer en geweten geschreven. Het is zo gelopen. Ik zou het ook niet hebben geschreven als het ons en de kinderen had geschaad. Het leven is belangrijker dan de literatuur. Zo is het toch? Haha, hij noemt het heel erg een roman.”

Ze denkt na over wat het schrijven van Ik nog wel van jou haar heeft gebracht. “Het is de afsluiting van de gedachte dat de man nog terugkomt. Dat zou vreemd zijn. Wat? Nee, dát zou nog vreemder zijn: als hij volgend jaar met een boek over ons zou komen. Hij schrijft geen boeken. Schrijven is een ambacht, dat moet je leren. Dat zou een gevaarlijk, of nee, slecht boek worden omdat hij niet weet hoe hij met taal moet omgaan. Zoals iedereen die nooit schrijft.”

REACTIES

Sabine - 22 nov 2017

Zou graag het boek winnen. Heel benieuwd naar het verhaal van Elke. Zelf ook met 3 kinderen achter gelaten.

Charisma Ricardo - 22 nov 2017

Wat gebeurt er als iemand je verlaat? Precies wat ik mezelf 6 jaar geleden afvroeg. Niet wetende dat het mij als mens en moeder nog zoveel meer zou brengen. Juist het avontuur om weer terug naar jezelf te gaan,is net een film geweest.Ben ook zeer benieuwd naar de belevenissen in dit boek hoop te kunnen lachen en huilen om de herkenbare dingen die ik nu al lees.

Annemiek - 23 nov 2017

Oef! Wat ben ik het benieuwd naar het verhaal van Elke. Ieder heeft zijn eigen verhaal maar kan veel steun halen uit andermans verhalen!

Brigitte Duijnstee - 23 nov 2017

Ik zou heel graag het boek willen winnen. Ben zelf 4 jaar geleden gescheiden en nog steeds bezig om mijn oude ik terug te vinden. Niet in depressieve toestand hoor haha, maar ik merk dat ik langzamerhand toch gevormd was naar de ander. Ik hoop een stukje herkenning te lezen en daardoor de bevestiging te krijgen dat het niet zo raar is ?

Corinne - 23 nov 2017

Ik ben nu 3 jaar gescheiden na een relatie van 34 jaar! Dat is meer dan de helft van mijn leven. Ik ben nog steeds zoekende naar een nieuw leven dat bij mij past en hoe ik dat leven vorm wil geven. Ik heb vaak nog geen idee en dat beangstigt me soms. Alle info die me hierbij kan helpen is welkom en lees graag hierover. Dit leer ik niet van mijn sociale netwerk, waar de meeste vrienden niet single zijn.

    Rimi - 16 dec 2017

    Ik herken heel veel in je reactie, mssn kunnen we in mailcontact dingen met elkaar delen?

Wim van den Brink - 23 nov 2017

Ik zag het interview met Elke bij VPRO boeken en heb de aanloop op facebook gevolgd en ben ontzettend benieuwd naar het resultaat. Zelf getrouwd met een kind van gescheiden ouders herkende ik veel van Elkes verhaal in het leed van mijn vrouw die dit als kind heeft meegemaakt. De haast ontroerende kwetsbaarheid die Elke toonde greep me aan. Mooi om te zien hoe ze omgaat met de strijd die ze helaas verloor. Indrukwekkend. Ik maak graag kans op een exemplaar.

Ine - 23 nov 2017

Ik heb hier al veel over gelezen en ben erg benieuwd naar dit boek

Cécile Schlangen - 23 nov 2017

Heb de columns gevolgd en telkens geraakt door de precieze woorden over je binnenwereld als jeverlaten wordt door je partner waar je nog zo van houdt. Herkenbaar ook in mijn scheiding. In mijn praktijk Het Familiehuis citeer ik soms uit je columns.

Jolanda - 23 nov 2017

Voor mij is het allemaal nog heel vers. Half juli liet mijn man mij na 13 jaar samen weten dat hij wilde scheiden. Zomaar van uit het niets kwam deze mededeling als donderslag bij heldere hemel. Er was geen mogelijkheid om met hem te praten en al helemaal geen kans meer dat het weer goed zou komen. Hij vertrok uit mijn leven uit zijn gezin. Op zoek naar zijn eigen ik! Hij was nu het belangrijkste en ik had niets meer in te brengen. Ik heb nog geen boeken durven lezen. De blogs hier zijn voor mij soms al te pijnlijk. Maar ik zou graag het boek in huis willen en het gaan lezen zodra ik er klaar voor ben.

Tiny Bijlstra - 23 nov 2017

Met heel veel plezier, verdriet, herkenning lees ik elke week de column van Elke Geurts in Trouw. Ik zou het boek heel graag lezen (ben ervaringsdeskundige :-) )

Rosanne - 24 nov 2017

Ik ben nog relatief jong (22), maar lees altijd Elke Geurts' column in Trouw. Ik vind haar oprechte manier van vertellen heel mooi. De situatie is voor mij verder niet herkenbaar. Toch zou ik graag het boek lezen om zo haar hele verslag te lezen.

mathilda - 24 nov 2017

Zou graag het boek winnen. Ik lees elke week haar column in Trouw. Het lezen daarvan heeft mij zelf erg geholpen tijdens mijn eigen scheiding. Het boek zou mooi zijn om nog te lezen en te ervaren waar ik nu sta in het proces.

Alice - 24 nov 2017

Alice = Elke. Zo ongeveer dan. Maar 1 en al herkenbaarheid de columns tot nu toe. Zit er zelf nog middenin. 27 jaar een relatie, 2 kids, 18 jaar getrouwd en manlief inmiddels al jaar niet meer thuis, want niet meer gelukkig en wil zo niet oud worden. Maar een scheiding is nog weer teveel gedoe, dus verder niks regelen...

Marjolein - 25 nov 2017

Het verhaal is van alle tijden en spreekt een steeds groter groeiende groep aan. Ik ben benieuwd hoe het verhaal evolueert en hoe het afloopt, dat vooral.

Silvia - 28 nov 2017

Ik zou het boek graag willen winnen omdat mij in 2014 hetzelfde over kwam. Na 28 jaar samen zijn plotseling de boodschap krijgen dat er (al langer) niet meer van je gehouden word. Je zou dan graag een knop willen kunnen omzetten van: oké, Ik dan ook niet meer van jou. Maar zó werkt het niet, helaas....

Kim - 28 nov 2017

Ik zit nu midden in een scheiding dus zou het boek heel graag winnen. Vooral om tips en herkening te vinden

Betty - 28 nov 2017

Heel benieuwd naar het verhaal van Elke. zoveel scheidingen om mij heen helaas en verdrietige situaties

Nancy Luyckx - 28 nov 2017

Zit in dezelfde situatie sinds 2 augustus, s morgens niets aan de hand, s avonds was hij weg op minder dan een uur. Geen uitleg, niets. Kan het leven even niet aan, misschien dat lezen hoe iemand er mee omgaat mij kan helpen om terug te genieten van het leven.

Marrit - 29 nov 2017

Ik zou het boek met liefde aan een hele goede vriend van mij willen geven die op het moment erg met zichzelf worsteld. Daarnaast wil ik hem dan zelf over een tijdje ook wel even lenen :). Ben benieuwd! Liefs

Mathilde - 29 nov 2017

Ik zou het boek graag willen lezen voor (h)erkenning van mijn onmetelijke verdriet, pijn, boosheid en machteloosheid die ik, na 31 jaar samen, na zijn vertek ervaar. Met de woorden "ik hou niet meer van je en ben op je uitgekeken" moest ik het doen.En hij is zo bij een ander gezin ingetrokken aan de andere kant van het land.Maar ondanks alles ben ik trots op waar ik,na 1 jaar, nu sta.

Marlice Voorsluijs - 29 nov 2017

Ik heb bijna 3 jaar geleden een einde gemaakt aan mijn relatie van 30 jaar omdat de koek op was. Na 1 jaar een nieuwe relatie te hebben gehad gebeurde het andersom....terwijl ik inderdaad nog zo veel van hem houd. Voel nu wat ik mijn ex heb aangedaan...maar geen spijt

Janien - 29 nov 2017

Ik zou dit boek graag winnen en hoop dat het mij kan helpen mijn scheiding een plekje te geven.

Daphne - 29 nov 2017

Ik zou graag het boek lezen omdat ik merk dat ik behoefte heb aan verhalen van vrouwen die min of meer in hetzelfde schuitje zitten. Ik ben er een half jaar geleden achter gekomen dat m’n grote liefde al maandenlang vreemd ging en inmiddels heeft hij me verlaten. En daar sta je dan met twee kinderen waarvan er één nog maar één? jaar is. Ik kan het vaak nog niet geloven en zie het leven zo af en toe niet meer zitten. Ik was gelukkig, echt heel gelukkig met hem, met m’n gezin, met m’n leven. De scheiding moet nog geregeld worden, een leidensweg....?

Henrieke - 29 nov 2017

Ik zit in het zelfde schuitje en probeer niet te zinken, heel graag dus!!

ChrisChrisCh - 29 nov 2017

Veel vrouwen die reageren! Ik heb besloten weg te gaan, en herken sterk mijn vrouw in de titel van Elke's boek. Misschien werpt dit wat licht op haar ondoorgrondelijke 'ik nog wel van jou'. En een krijgertje is nu mooi meegenomen, want ik ben/we zijn platzak! Over mijn afgelopen half jaar zonder mijn vrouw schreef ik in mijn blogs.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 30 nov 2017

Heel hartelijk bedankt voor al jullie reacties. Wat een verdriet en herkenning! We hadden jullie graag allemaal een exemplaar gegeven, maar dat gaat helaas niet lukken. Er gaat een exemplaar naar Silvia (het andere is via facebook vergeven). Silvia als jij ons je postadres mailt, info@nieuwestap.nl, sturen wij het boek naar je op, gefeliciteerd! Groetjes Elske en Annelies

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.