Menu

Win het boek Zoeken naar Sara, de speurtocht van een verstoten vader

8 reacties
verstoten vader

Ouderverstoting na scheiding is hét probleem van onze tijd

Scheiden is moeilijk. 

Scheiden van de persoon waarvan je ooit zo hebt gehouden (of die je misschien nog steeds mist), is één ding. Maar het scheiden van je kind is echt wreed. 

Alain heeft zijn 13-jarige dochter al drie jaar niet gesproken, niet omhelsd, niet gezien.

De moeder lapt alle ouderschapsakkoorden en juridische bevelen aan haar laars. Sara wil onder invloed van haar moeder ook niets meer weten van Alain.

Sara (en Alain) is daarmee slachtoffer van ouderverstoting. Dat is het fenomeen waarbij een gescheiden ouder zodanig op het kind inspreekt dat hij of zij niets meer wil weten van de andere ouder, vaak de vader.

Doordat er steeds meer scheidingen voorkomen, en een flink deel daarvan niet in goede harmonie wordt afgewikkeld, is ouderverstoting een van de grootste maatschappelijke problemen van tegenwoordig. 

Zoeken naar Sara

Alain heeft een boek geschreven over Sara en hoe ouderverstoting in zijn werk gaat. In onderstaand fragment beschrijft Alain de laatste ontmoeting met zijn dochter.

God, grijp toch in. Dit kind, mijn kind, wordt kapot gemaakt. Psychologisch wordt zij gesloopt. Ik vertel Sara dat ik, als ik boos of gefrustreerd ben, altijd met Micha of een goede vriend ga praten, het ligt aan het onderwerp met wie. Soms zelfs met een wildvreemde. Sara kijkt mij onbewogen aan en zegt: ‘Als ik boos ben, bijt ik in een kussen.’

Meent ze het echt – en als dat zo is: mijn goede hemel: hier heeft een team van vijf psychologen tien jaar werk aan – of is het om mij te provoceren? ‘Mama zegt…’ De helft van de zinnen begint met ‘Mama zegt…’. Ik begrijp de werking van ouderverstoting. Het is niet moeilijk.

Hoop

Jaren geleden was Sara nog enigszins onafhankelijk. Aan het eind van een van onze lange weekenden in Zürich ging ze eens haar spullen pakken. Silke had een paklijst gemaakt. Geheel onnodig, want wat kan er nou achterblijven in een klein appartement. Maar het kon natuurlijk altijd gebeuren dat er wel eens een sok, een onderbroek of een legging ontbrak. Silke beschuldigde me dan van diefstal. Je bent ook al een dief die zomaar de spullen van zijn eigen kind steelt, schreef ze eens. 

Op de paklijst stond onderaan: Spullen die in Rome zijn gebleven onmiddellijk teruggeven. Toen Sara de zin las, fronste ze haar wenkbrauwen en zei bozig: ‘Ze schrijft niet eens ‘Alsjeblieft. Dat doe je toch niet!’ Ik maakte denkbeeldig een sprong in de lucht. Het zaad van de revolutie was geplant! Ik heb deze reactie van Sara jarenlang in mijn hoofd gehoord. Er sprak zoveel hoop uit. Maar nu weet ik dat het zaadje op de rotsen terechtgekomen is.

Ik sta ver weg van Sara. Het is als die verbleekte foto, die in het album nog maar aan twee fotohoekjes hangt en die telkens als je de pagina omslaat naar beneden kukelt. Op de foto zie je nauwelijks meer de contouren van de figuren. De volgende keer zal de foto nog waziger zijn.

Ik schaam me

De hele dag wellen de tranen op. Ik kan er lange tijd een dam voor zetten. Als er tijdens het eten bij een Thaise snackbar, terwijl het buiten motregent en ik afwisselend een blik werp op mijn groene currypasta in een bio-plastic beker en de trieste nieuwbouw van Castelldefels, tóch een traan over mijn gezicht rolt, zegt ze: ‘Ik schaam mij voor jou’. Daar blijft het niet bij. Als ik in haar ogen hard spreek, zegt ze: ‘Ik schaam me’. Als ik spontaan een liedje zing, valt ze niet in, zoals Matilde [stiefdochter, red.] zou doen, maar is het weer: ‘Ik schaam me’. 

Onzinnige redenen om de minachting te tonen, zijn tekenen van ouderverstoting, las ik in het boek over het onderwerp. ‘Ook al was er voorheen een liefdevolle relatie tussen vader en kind, het kind begint nu haar gedrag te rechtvaardigen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘hij maakt geluiden tijdens het eten’.

Na vijf uur is het over. De tijd is op. De bezoektijd is voorbij. De gevangenisdeuren gaan weer dicht. Zit ik achter de tralies of zit Sara in de gevangenis? Of hebben we allebei onze vrijheid verloren?

Win een exemplaar van het boek Zoeken naar Sara

Wil jij in aanmerking komen voor een exemplaar? Laat dan in een korte reactie hieronder weten waarom het boek juist voor jou van belang is. Op 12 oktober maken wij de winnaars bekend.


REACTIES

Paulien - 27 sep 2021

Ook ik heb met ouderverstoting te maken, iets waarvan ik dacht dat het nooit zou gebeuren. Invloed van de andere ouder is duidelijk zichtbaar, maar ik zit erbij en kijk ernaar. Ik zou graag in aanmerking komen voor het boek om te zien hoe het proces voor Alain en Sara. Hopelijk geeft het inzicht en stukje rust...❤️

Carolien - 28 sep 2021

Dit boek wil ik graag winnen. Op dit moment geen contact meer met mijn oudste zoon.

Anna - 29 sep 2021

Interessant, en heftig. Goed om eens in te verdiepen, benieuwd naar het boek

Dolf van der Steeg - 30 sep 2021

Heel fijn dat er een boek is uitgegeven over ouderverstoting. Ik als vader heb dit helaas ook meegemaakt. Een ramp voor dochter en vader. Het gebeurd helaas nog op grote schaal. Moeder vergiftigd het denken van je dochter. Doel is vader buiten beeld te houden. Fel verzet van moeder tegen een omgangsregeling. Moeder denkt in dit geval niet aan de dochter maar wil wraak nemen op de vader. Wraak en vergelding.Vaak worden nog steeds leugens vertelt over de vader of moeder in een scheidingsprocedure. Want op deze manier heb ik mijn dochter nooit meer gezien. Mijn oproep aan mensen die willen scheiden... Geef je relatie niet te snel op. Behandel elkaar met respect vooral ook na de scheiding. Denk niet aan jezelf maar stel het belang van je kind voorop. Kind heeft recht op beide ouders.

Monique - 30 sep 2021

Van dichtbij ben ik bij 3 situaties betrokken waar dit speelt. Telkens is het dilemma om mee te bewegen en ruimte te geven tot de jongere oud genoeg is om zelf inzicht te krijgen en nieuwe / andere beslissingen te nemen, of om toch nadrukkelijker ervoor te vechten. Wat ik graag zou zien is een serie op TV over hoe het wel kan en hoe je als ouder zelf ook ieder verantwoordelijk bent en blijft om het contact tussen je kind en de andere ouder instandtehouden of opnieuw op te pakken. Ik heb dat laatste zelf bij de hand gehad en mijn kind en ik zijn dankbaar voor het contact dat er nu wel is.

Mariska - 30 sep 2021

Vanuit mijn werk zie en hoor ik dit regelmatig. Er wordt snel geroepen dat het ouder verstoting, het is erg lastig inschatten vanuit professie wanneer en of er sprake van is, dit boek zou mij inzicht kunnen geven in een voorbeeld en situatie hoe dit dan in zijn werk gaat.. met als doel ouders hier eerder op te kunnen wijzen.

Maris19 - 1 okt 2021

Mijn vriend zit al bijna een jaar in deze situatie en ik als vriendin vind het vreselijk om zijn verdriet te zien. Boos op haar moeder die zichzelf geweldig vindt en ook boos op de dochter omdat ze de manipulatie van haar moeder niet ziet. Dat ze de sterke band tussen haar en haar vader zo opzij zet. Ik weet het, ze is een kind en ik mag niet boos op haar zijn. Soms wil ik vluchten van al deze negativiteit in mijn leven. Kan het nog goedkomen? Zal zij als ze ouder is, inzien hoe het werkelijk is. Zal haar jongere zusje ook op het punt komen dat ze haar vader niet meer wil zien, al begrijpt ze er nu niets van. Graag zou ik het boek lezen, misschien leer ik er iets van of vind ik er steun in voor mijn partner.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 12 okt 2021

Paulien en Dolf gefeliciteerd, het boek is voor jullie. Willen jullie even een mail sturen met jullie postadres naar info@nieuwestap.nl? Dan wordt het boek naar je toegestuurd. Alle anderen, bedankt voor jullie reactie!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 4 = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.