Menu

Zakgeld: oefenen voor later

zakgeld nibud

Als er thuis weer eens een discussie oplaait over de hoogte van het zak- en kleedgeld kijken wij op Nibud . Daar kwamen wij de volgende, nuttige, informatie tegen.

Van de kinderen van 8 en 9 jaar krijgt ongeveer 82% zakgeld. Bij middelbare scholieren is dit 88%. Zakgeld is voor kinderen een waardevolle manier om goed te leren omgaan met geld. Maar wanneer begint u met zakgeld en wat is een passend bedrag?

Welke leeftijd?

Vanaf ongeveer zes jaar, als kinderen de verschillende munten kunnen herkennen, is een kind oud genoeg voor zakgeld. Op deze leeftijd zullen ze het geld waarschijnlijk direct willen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en meer besef van tijd. Ze begrijpen dan beter dat je door geld opzij te leggen later iets groters kunt kopen.

Hoeveel zakgeld geef ik?

Uit onderzoek onder scholieren (2013) blijkt dat het gemiddelde zakgeldbedrag rond de € 26,- per maand ligt. U ziet de bedragen die kinderen doorgaans krijgen in onderstaande tabel:

Leeftijd Zakgeldbedrag (per week)
*5 jaar €0,50
*6 jaar €1,- tot €2,-
*7 jaar €1,- tot €2,-
*8 jaar €1,20- tot €2,-
*9 jaar €1,20- tot €2,-
*10 jaar €1,70- tot €2,-
*11 jaar €2,- tot €2,50
*12 jaar €3,- tot €4,60
◊13 jaar €3,50 tot €4,60
◊14 jaar €4,60 tot €4,95
◊15 jaar €4,95 tot €5,75
◊16 jaar €4,85 tot €5,95
◊17 jaar €5,- tot €6,90
◊18 jaar €5,95 tot €9,25
Bron:
*Nibud Kinderonderzoek 2013
◊Nibud Scholierenonderzoek 2013

Ander bedrag kan ook

Het bedrag dat u geeft is ook afhankelijk van: hoeveel u zelf te besteden heeft en wat uw kind van het zakgeld moet betalen.

Een paar euro per week is voldoende als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Maar als uw kind ook cadeautjes moet betalen of een abonnement op een tijdschrift, dan is een hoger bedrag nodig. Het is goed om samen alle uitgaven van uw kind op een rij te zetten en te kijken hoeveel zakgeld voldoende is.

Leer uw kinderen hierbij onderscheid te maken tussen wat echt nodig is en wat ze graag willen hebben. In de praktijk blijkt het grootste probleem te zijn dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Daarom is het belangrijk dat zakgeld een vast bedrag is dat op een vast tijdstip wordt gegeven.

Leren sparen

Het is voor kinderen belangrijk om ervaring op te doen met sparen. Voor grote uitgaven zullen ze later ook moeten plannen. U kunt uw kind ook leren geld te reserveren voor onverwachte uitgaven. Een spaarpot is daarom een leuke start, kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit. Bij een ouder kind kunt u samen een kinderspaarrekening uitzoeken en openen.

Filmpje

Al doe je nog zo je best om je kinderen goed met geld om te leren gaan, het kan gebeuren dat ze deze vaardigheden toepassen op een manier die je niet voor ogen had… Dat overkomt ook de vader in dit filmpje!

Bron: Nibud

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.