Menu

De scheiding is zo zielig voor de kinderen

de scheiding is zielig voor de kinderen

Je mag stoppen met overcompenseren, dat is beter voor de kinderen en voor jou

Daar zat ik dan, uit elkaar en eindelijk in mijn nieuwe huis. De helft van de inboedel had ik achter moeten laten bij de ex. Wat ik mee kon nemen heb ik aangevuld met wat vintage spulletjes. En de zolder van mijn ouders leverde ook nog wat oude rommel op, maar met een lik verf misstond het niet in mijn nieuwe stek.  De kamers van de kinderen waren uiteraard een totaal ander verhaal. Daar was alles nieuw en volgens de laatste trends ingericht. Samen met de kinderen naar IKEA en uitzoeken maar. “Natuurlijk die knuffel mag er ook nog wel bij en dat kleine lampje op je bureau, ja dat heb je toch echt nodig, neem maar mee lieverd.”

Ik wil niet streng zijn, want het is allemaal zo zielig voor de kinderen.

Want ja, zij hadden niet gevraagd om deze scheiding, dus mijn schuldgevoel draaide overuren. De oplossing was overcompenseren door middel van kopen, kopen en nog eens kopen. Daarnaast werden ze overladen met mijn aandacht en het stellen van grenzen vond ik ontzettend moeilijk. Eén zielig gezicht of pruillip en ze mochten toch weer een snoepje of later naar bed.

Na geruime tijd kwam ik er achter, dat een kinderhand niet snel gevuld is, mijn geld opraakte en kinderen zonder grenzen net zolang doorgaan totdat de grens wel aangegeven wordt. Mijn kinderen werden verwend en vervelend en ik kreeg ze niet meer in het gareel. Met als gevolg dat ik doodop was en ze liepen totaal over mij heen.

Regels en grenzen zijn van wezenlijk belang

Dit is het verhaal van vele moeders bij mij in de MELLEM praktijk. En allemaal hebben ze de vraag hoe moet ik het dan doen? Want het is zo zielig voor de kinderen. Mijn antwoord is standaard hetzelfde. De normen & waarden, regels & grenzen, die je voorheen had als gezin zijn belangrijk om als basis te behouden in de nieuwe gezinssituatie. Sterker nog, je mag nieuwe regels en grenzen toevoegen, die specifiek bij mama gelden. En ook papa mag daar aan toevoegen, wat hij belangrijk vindt voor bij hem in huis.

Deze regels en grenzen zijn van wezenlijk belang. Een kind van gescheiden ouders is net zoals de ouders ook zoekende in de nieuwe situatie. Het kind zal eerst de scheiding moeten erkennen. Om vervolgens te verkennen hoe emotioneel en praktisch om te  kunnen gaan met het feit dat papa en mama niet meer samen zijn. Dat is een intensieve weg voor je zoon of dochter, met veel vragen en onzekerheden. Een kind  wil weten waar het aan toe is, zodat het de situatie enigszins kan overzien. Er is nog zo veel onduidelijk en als ouders kun je nog niet overal een gepast antwoord op geven. Maar regels en grenzen en het consequent doorvoeren daarvan scheppen kaders en daarmee duidelijkheid. Duidelijkheid geeft een kind meer overzicht. Hoe meer overzicht, hoe meer het weer durft te vertrouwen op een goede afloop. 

https://mellem.nu begeleiding naar het vinden van Rust & Ruimte om het verdriet een plek te kunnen geven.

Marjan Hopmans

Marjan@mellem.nu

06 24740929

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 5 = vijftien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.