Menu

Zussen en het wisselmoment van mama naar papa

wisselmoment

Zussen

Ik heb 3 dochters, waarvan 2 met mijn ex (11 en 9 jaar oud)  en 1 met mijn vriend ( 3 jaar oud). 

Mijn jongste heeft steeds beter door dat haar zussen een halve week bij ons zijn en daarna een halve week bij hun vader. Sinds een paar weken laat ze steeds duidelijker merken dat ze het maar niks vindt dat haar zussen hier vertrekken.

Wisselmoment van mama naar papa

Gisteravond was de wissel. Mijn ex kwam hier om de meiden op te halen. Mijn jongste dochter liep naar de deur en zei: ‘Oh nee, daar is hij weer.’ Ze had de neiging om de deur dicht te laten en weer terug te lopen. Toen hij eenmaal binnen was vertelde ze hem dat ze haar zussen gaat missen en vroeg ze of hij weer weg wilde gaan. Uiteraard met de bedoeling dat haar zussen hier bleven.

Het is nu vakantie en mijn oudste 2 zijn de hele week bij hun vader. Mijn jongste snapt nog niet dat het dus nu voor een langere periode is dan normaal, maar er komt een tijd dat ze dit wel begrijpt.

Besef

Voor mijzelf is er nu het besef dat niet alleen mijn 2 oudste dochters en ik elkaar missen, maar dat er nu nog een persoontje is met gevoelens die haar zussen mist en ook gemist wordt. Het afscheid bij de wissel wordt hierdoor moeilijker. Na al die jaren ben ik inmiddels gewend aan het ritme en het feit dat ik mijn kinderen niet dagelijks zie. En ondanks de gewenning is het nog steeds af en toe lastig. Het sippe gezichtje van mijn jongste bij de wissel maakt het er niet makkelijker op.

Daarentegen is het wel een feestje hier als de meiden na een aantal dagen bij hun vader te zijn geweest weer thuiskomen. Er wordt uitgebreid geknuffeld tussen de zussen en de meeste aandacht gaat naar het weerzien tussen hen. Dat is wel een geluksmomentje. Ik voel me dan rijk, met 3 van die geweldige meiden waar ik voor mag zorgen en waar de onderlinge liefde voelbaar is.

Contact

Op de dagen dat mijn oudste 2 bij hun vader zijn stuur ik af en toe een foto van hun zusje, app ik wat voor gekkigheid ze heeft uitgehaald of wat ze heeft meegemaakt. Op deze manier blijven de oudste 2 erg betrokken bij hun zusje en haar leven. Gelukkig vinden ze het ook erg leuk om op de hoogte gehouden te worden. Een zusje van 3 heeft nog steeds iets schattigs en de ontwikkeling gaat zo snel. Ik ben benieuwd hoe dat over 5 jaar is… 

Eind van het jaar

Aan het eind van het jaar wordt mijn jongste 4 en komt dan op dezelfde basisschool als de middelste. De oudste is dan naar de middelbare. Ik vind het een fijn idee dat de 2 zusjes elkaar dan wat vaker zullen zien, ook al is dat erg vluchtig tijdens schooltijd of kort bij het ophalen. De oudste fietst bijna langs ons huis volgend jaar en zal dus, ga ik vanuit, ook af en toe even langskomen op de dagen dat ze bij haar vader is. De wisselmomenten zullen dan voor alle partijen denk ik ook wat makkelijker worden.

Na het wisselmoment: alle aandacht voor de jongste

Even terugkomend op de wissel van gisteravond. Na een boel heen en weer geknuffel verlieten de oudste 2 het huis en vertrokken met hun vader. De jongste heeft nog heel wat minuten staan zwaaien bij de voordeur om daarna heerlijk op schoot te kruipen bij mij en te genieten van alle aandacht die alleen voor haar bestemd was. Gelukkig gaat de knop snel om en lijkt ze, doordat ze niet beter weet, oké te zijn met de situatie zoals die is. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.