Menu

10 regels voor Stiefouders

Stief moeder Sanne heeft voor Villa Pinedo een paar regels opgesteld voor stiefouders voor goed contact met stiefkinderen:

1. Je wordt in principe nooit mijn vader of moeder. Accepteer dat, maar we kunnen wel een andere mooie band krijgen!

2. Je voedt mij niet op, dat moeten mijn ouders doen. Oké, als ik echt te ver ga (slaan, slopen en schoppen) en er zijn geen ouders in de buurt, dan is het ook wel logisch dat je er wat van zegt. Maar zeg niet dat ik mijn bord leeg moet eten.

3. Bemoei je niet met kleine ruzies tussen mij en mijn vader of moeder. Ruzie maken hoort bij de pubertijd. Als ik wil dat jij je ermee bemoeit, dan vraag ik je dat wel.

4. Als je iets voor mij doet, doe het dan niet om iets terug te krijgen. Of je moet duidelijk zijn; verwacht je iets terug of niet? En wat dan wel?

5. Doe alleen dingen met mij als je het zelf leuk vindt om te doen. En wees er eerlijk over, ik voel het namelijk wel als je er eigenlijk geen zin in hebt.

6. Probeer soms in mijn schoenen te staan. Dan snap je beter waarom ik mij gedraag zoals ik mij gedraag.

7. Als je merkt dat mijn vader of moeder opeens strenger is omdat jij erbij bent; corrigeer hem of haar maar! Wij snappen het echt niet als er opeens andere regels gelden als er stiefouders bij zijn gekomen. Wij vragen daar niet om. Misschien kunnen we ooit samen nieuwe regels verzinnen, maar niet op dag 1!

8. Praat niet slecht over mijn andere ouder – dat doe ik zelf wel 😀  En als ik dat doe, zie het dan als een compliment, want dan lucht ik mijn hart bij jou. Maar dan nog: luister naar me, klaag niet met me mee!

9. Wees duidelijk, open en eerlijk! Dan kan ik je misschien gaan vertrouwen en het voorkomt een hoop misverstanden.

10. Of je je nu wel of niet erg betrokken voelt: Verdiep je als stiefouders in het stiefouderschap en samengestelde gezinnen. Dan begrijp je nog beter wat je wel en niet moet verwachten, waardoor het voor jezelf ook veel leuker wordt om met mij om te gaan.

Zijn we iets vergeten of heb je zelf nog tips en adviezen voor stiefouders? Laat maar horen!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.