Menu

10 tips om sterker te staan tegenover narcistisch gedrag

sterker tegenover narcistisch gedrag

De beste manier om te herstellen van narcistische mishandeling is het contact volledig te verbreken. Niet voor de narcist, maar voor jou. Om los te komen van zijn of haar invloed.

Maar dat is niet altijd mogelijk. Je kunt door kinderen, een huis, een bedrijf of op andere manieren nog contact met elkaar moeten hebben. Het is dan belangrijk dat je de het contact zo veel als mogelijk beperkt en zelf de spelregels bepaalt in het contact. Ik geef je graag een aantal tips. 

Narcisme komt voor onder mannen en onder vrouwen. Ik spreek voor het gemak over hij of hem. Lees hier zij of haar voor in de plaats als dat beter voelt.

Spelregels voor contact met een narcist

1. Ken narcisme

Kennis is macht, dat geldt hier zeker. Als je weet wat je kunt verwachten word je niet verrast door het gedrag. 

2. Jij bepaalt de spelregels

De manier waarop, de frequentie. Bijvoorbeeld alleen per mail. Moet je toch persoonlijk contact hebben, kies dan eventueel voor een onpartijdige derde erbij.

3. Jij bepaalt waar het over gaat

Dat bepaal je vooraf en daar blijf je bij. Laat je niet verleiden tot zijsporen, ga niet in op beschuldigingen. Vertel ook geen persoonlijke informatie, dan krijgt hij of zij weer vat op je. Trigger hem of haar niet. Blijf bij de feiten.

4. Jij bepaalt de grenzen

Vooraf bedenk je hoeveel ruimte je geeft. Wijk daar niet van af. Zorg er ook voor dat de narcist je waarden niet overschrijdt, en jij ook niet. Blijf standvastig in wat belangrijk voor je is.

5. Bereid je goed voor

Je kent hem of haar. Bedenk vooraf hoe hij of zij kan reageren. Op deze manier word je er niet door verrast. Je kunt er zelfs door ‘boven het gesprek gaan hangen’ en denken “zie je wel, hij/zij reageert zoals ik dacht.” Op deze manier kun je je emoties meer onder controle houden.

6. Blijf kalm en zakelijk

Wat de narcist ook doet of zegt, blijf kalm en zakelijk. De emoties die komen, mogen er zijn, maar probeer er niet naar te reageren. Laat je niet opnaaien, ga niet schreeuwen en schelden. Als jij kalm blijft, zal hij of zij dat juist niet doen. De narcist zal boos worden, gaan schelden, gaan beschuldigen. Reageer daar niet op, laat het over je heen komen.

7. Stop wanneer het je te veel wordt

Merk je dat het je te veel wordt, stop dan het gesprek. Helemaal of tijdelijk. Herken je trigger, voorkom dat je emotioneel wordt, want dan kun je niet meer rationeel denken. Je zou daardoor toe kunnen geven aan zaken die je naderhand betreurt. 

8. Ga de strijd niet aan

Laat je niet verleiden tot hetzelfde (narcistische) gedrag. Dat wil je niet, dat kun je niet en dan heeft de narcist je precies waar hij of zij je hebben wil. Hij of zij wint. Jouw emoties zijn voeding.

9. Neem tijd voor je emoties

Hoe het contact of gesprek ook is gegaan: neem de tijd voor je emoties. Je bent van tevoren opgeladen, misschien zelfs bang voor het gesprek. Na het gesprek is het heel belangrijk te ontladen en weer op te laden. Door te bewegen, van je af te praten etc. Vergeet niet te vieren als het goed is gegaan.

10. Wees vriendelijk voor jezelf

Het toepassen van deze tips betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En ook falen. Meer dan eens. Word vooral niet boos op jezelf, maar wees mild en begripvol. Een narcist is heel goed in je verrassen, al ken je hem of haar nog zo goed. Je hebt gehandeld naar je beste kunnen en bijgeleerd voor de volgende keer.

Meer lezen?

Denk jij ook met een narcist te maken te hebben (gehad)? Wil je er meer over lezen zodat ook jij de spelregels kunt bepalen? Lees erover in mijn gratis e-books. Vraag ze hier aan.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + = vijftien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.