Menu

10 Verschillen tussen de mannelijke en de vrouwelijke narcist

10 verschillen tussen de mannelijke en de vrouwelijke narcist

Er wordt veel meer over mannen gesproken wanneer het over narcisme gaat dan over vrouwen. Er zijn echter wel degelijk ook vrouwen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of narcistische trekken. Het aantal ligt lager dan bij mannen, maar ze zijn bezig met een inhaalslag.

Verschillen

Mannen en vrouwen hebben veel narcistisch gedrag en gedragingen gemeen, maar zijn verschillen. Je ontdekt ze in deze blog.

1. Voldoen aan stereotypering

Narcistische mannen vertonen over het algemeen meer leiderschap, meer assertiviteit en verlangen naar macht. Narcistisch vrouwen voldoen veel meer aan de rolpatronen en sociale verwachtingen die bij vrouwen van oudsher horen: lief, zorgzaam, vriendelijk gedrag. Dit geeft ze een perfecte dekmantel voor hun gedrag. Ze opereren onopvallender, subtieler, indirecter.

2. Privileges afdwingen

Mannen dwingen bepaalde privileges af vanuit hun macht. Vrouwen zijn daar subtieler in. Ze kweken een vertrouwensband. Laten je denken dat ze zorgzaam, empatisch zijn, dat ze van je houden. Vanuit die positie creëren ze de privileges.

3. Het uiterlijk is alles

Het uiterlijk is heel belangrijk voor narcisten, tenzij ze het er niet van kunnen hebben. Mannen combineren hun uiterlijk met hun charme, charisma. Vrouwen gebruiken hun uiterlijk om zich de meerdere te voelen. Voor narcisten is ouder worden dan ook een probleem. Vooral vrouwen zullen een plastisch chirurg in de arm nemen.

4. Meester in verleiden

Beiden zijn een meester in verleiden. Ze weten heel goed in te spelen op je behoeftes en verlangens, waardoor je denkt dat je de partner van je leven hebt gevonden. Dat doen ze door alles wat je vertelt tegen je te gebruiken. Mannen zetten hun charme in, vrouwen meer hun lichamen, hun vrouwelijkheid. Al dan niet met uitdagende kleding en/of met snelle seks.

5.Voldoen aan ideaalbeeld 

Narcisten zijn heel onzeker, hebben een laag zelfbeeld. Ter bescherming daarvan wordt een ideaalbeeld gecreëerd, vaak een dat zelfvertrouwen uitstraalt. Bij mannen straalt dat naar buiten. Vrouwen doen zich beter voor dan anderen. Lukt dat niet, dan halen ze de ander onderuit. De vrouwelijke narcist heeft altijd wel commentaar. Alleen zij is perfect. 

6. Geld is macht

Met geld krijgt de narcist controle, succes, status en macht over anderen. Mannen zijn gefocust op geld vergaren. Vrouwen houden er vooral van het uit te geven.

7. Continu aandacht zoeken

Als een narcist onvoldoende aandacht, bevestiging, krijgt in de relatie, dan halen ze het ergens anders. Beiden zijn ze ontrouw. Mannen hebben vaak meerdere affaires, soms zelfs meerdere tegelijkertijd. Vrouwen gaan minder vaak vreemd, maar trekken zowel de partner als de minnaar helemaal leeg. Ze zijn onverzadigbaar.

8. Kinderen zijn inzetbaar

Mannen vinden kinderen maar lastig omdat ze de aandacht wegnemen, maar weten ze wel in te zetten als pion om zaken gedaan te krijgen. Vrouwen zien kinderen als verlengstuk. Ze gebruiken controle over de kinderen als een manier om de aandacht voor henzelf veilig te stellen. Kinderen blijven vaak lang loyaal en zijn daardoor een betrouwbare bron van narcistische voeding. Het spel gaat ook door als de kinderen volwassen zijn. Voor beiden geldt: alles wat een kind bereikt, reflecteert op de ouder, versterkt zijn of haar imago. Ook kan een kind worden ingezet om een nieuwe partner te paaien en/of om via het kind de ex-partner te treffen. 

9. Winnen is een must

Narcisten moeten altijd laten zien dat ze beter zijn, sterker, rijker etc. Ze willen altijd winnen. Thuis en op het werk. Mannen beschouwen andere mannen als rivalen. Er kan dus ook rivaliteit ontstaan tussen vader en zoon, of tussen broers. Vrouwen rivaliseren met andere vrouwen. Binnen het gezin kan dat tussen zussen of tussen moeder en dochter zijn. Vooral vrouwen zijn goed in stoken, in het uitlokken van conflicten. Voor beiden geldt: de schuld ligt altijd bij de ander, de narcist wint.

10. Wel of niet te herkennen

Vrouwen worden in het algemeen minder makkelijk herkend als narcist. Ze gaan subtieler te werk en verschuilen zich achter hun stereotypering. Daarnaast zullen hun (mannelijke) slachtoffers eerder zwijgen. Vanuit schuld- of schaamtegevoel. Ook vanuit de stereotypering dat een man sterk hoort te zijn. Mannen zijn vaker te vinden in de top van het bedrijfsleven, waardoor ze ook eerder herkenbaar zijn. Maar ook niet alle mannen zijn goed zichtbaar. 

Open of verborgen narcisme

Bij open narcisme is het gedrag, mits je de kenmerken kent, makkelijker zichtbaar. Een verborgen narcist is voor de buitenwereld een ogenschijnlijk normaal persoon. Het masker gaat af naar intimi. 

Bewustwording

Dit overzicht is niet volledig. Narcisme kent gradaties en niet iedere narcist heeft alle kenmerken. Soms zullen er vrouwen of mannen zijn die juist het tegenovergestelde laten zien van deze kenmerken. Ook is iemand die een of meer van deze kenmerken vertoont, niet direct een narcist. Dit artikel is niet bedoeld om een diagnose te stellen, maar om bewustwording te creëren.

Lees ook de andere blogs van Willy

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.