Menu

21x herkenning na je scheiding

De eerste 100 weken na je scheiding

Het wordt vaak gezegd: ‘mensen scheiden tegenwoordig zo makkelijk… ‘ En ja, het lijkt zo gewoon. Tenslotte loopt een op de drie huwelijken op de klippen. Niemand staat er nog van te kijken als de stekker uit een huwelijk wordt getrokken! Maar toch is een scheiding nog altijd helemaal niet gewoon: dat weet je echter pas als het jezelf overkomt. Het zorgt altijd voor een shock… Dat is me eens te meer gebleken uit de indrukwekkende interviews die ik heb mogen houden. 21 Vrouwen, allemaal hartstochtelijk bezig met (het verwerken van) hun scheiding. Hoe het zo gekomen is, hun eigen rol, verdriet, schuldgevoel… Ik was verbijsterd. Doorgewinterde interviewer als ik – als voormalig hoofdredacteur van o.a. Ouders van Nu ben – heb ik in mijn carrière heel wat interviews mogen houden. Maar zelden liepen de geïnterviewden zo leeg, duurden de interview sessies zo lang, waren de emoties zo intens. Vrijwel alle vrouwen bekenden dat ze hun scheidingsverhaal eigenlijk nooit zo van A tot Z hadden verteld: daar zit niemand op te wachten. Hoe gek het ook klinkt: scheiden is klaarblijkelijk nog steeds een taboe!

Dat was precies mijn reden om het boek “De eerste 100 weken na je scheiding” te willen schrijven: verhalen van vrouwen optekenen, zodat andere vrouwen – in dezelfde situatie – herkenning en erkenning vinden. Of – zoals Heleen van Royen in haar voorwoord schreef – te ontdekken: ‘ik ben niet alleen, ik ben nooit alleen’. Ik wist het: helaas ben ook ik ervaringsdeskundige…

Het lijvige boek – maar liefst 260 pagina’s – bevat 21 verhalen: de helft van vrouwen die de scheiding zelf in werking hebben gezet, de andere helft van vrouwen die ‘het is overkomen’. Stuk voor stuk verschillend.

Je kunt mij kennen als scheidingsmediator in het RTL programma Echt Scheiden, dat ik samen met Natasja Froger mocht maken. Maar dit boek gaat door, waar het programma stopte.

Yolande de Best

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 6 = zeven
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.